In vizor

„Curge” cu lapte matern pe rețelele de socializare. De ce este nevoie de o bancă specializată

Multe mămici întâmpină probleme în alăptarea bebelușilor. Studiile arată că doar 2% din femei nu pot alăpta din cauza diverselor probleme de sănătate sau depresii postpartum. În aceste condiții, pe rețelele de socializare s-au creat grupuri ale mămicilor din Cluj, care donează lapte matern pentru bebelușii care nu pot fi alăptați de propriile mame.
De exemplu, zilele trecute o mămică a postat, într-un astfel de grup, un anunț prin care spunea că donează lapte matern. În alte țări și chiar în București, există bănci de lapte matern de unde mămicile cu probleme de alăptare pot primi lapte pentru copii, dar în Cluj, în lipsa unui astfel de sistem bine pus la punct, mămicile se organizează cum pot. Pe rețelele de socializare, donarea de lapte se face pe încredere, fără analize sau controale medicale.

Se merge pe încredere

Mihaela Bar este o mămică din Cluj-Napoca și una dintre fondatoarele grupului pentru mămici de pe Facebook. Ea ne-a povestit cum a început mișcarea mămicilor care donează lapte matern.

“Noi, prin intermediul Facebook, am făcut mișcarea aceasta de transfer de lapte matern de la o mamă la un alt bebeluș. Există grupuri de mămici, există grupuri de susținere în alăptare pentru situații precum un bebeluș a cărui mamă nu poate alăpta, o problemă medicală sau o problemă de început dificil în alăptare. Prima opțiune a Organizației Mondiale a Sănătății, dacă laptele mamei nu e disponibil, este laptele unei alte mame. Și atunci întrebăm pe grupuri, pe facebook, online dacă există o mamă cu superproducție să fie dispusă să doneze lăptic pentru bebelușii respectivi și de fiecare dată am reușit să găsim lapte pentru că de obicei este o perioadă limitată până când mama reușește să se pună pe picioare”, spune Mihaela Bar.

Nu verifică nimeni analizele mămicilor care donează lapte, se merge pe încredere. Dacă ar exista o bancă de lapte matern, lucrurile ar fi mult mai simple și mai sigure.

„O bancă ar reglementa foarte mult calitatea laptelui, iar aici se merge pe încredere cumva, se înțelegeau mămicile între ele. Nu verifică nimeni dacă analizele erau făcute. Dacă mama știa că era o problemă cu propriul bebeluș știa că nu ar fi fost ok nici pentru bebelușul ei. Dar o bancă de lapte ar face toată situația asta mult mai facilă și mult mai în siguranță pentru toată lumea implicată. Eu cred că ar fi foarte multe mame care ar dona”, afirmă Mihaela Bar.

lapte

Cum e în străinătate

Dacă în România există o singură bancă de lapte matern, în Bucrești, în alte țări numărul lor este mult mai mare și este un lucru foarte firesc. La o astfel de bancă sunt mai mulți pași prin care trece laptele matern pentru a ajunge la copilul care are nevoie. Se face un istoric medical al mamei, un set de analize, congelare, testare microbiologică, pasteurizare și apoi ajunge la bebeluș. O bancă de genul acesta ar oferi mai multă siguranță pentru mămicile cu problemele în alăptare.

„Eu am auzit că la București ar exista o astfel de bancă de lapte matern. Sunt foarte multe țări unde există bănci de lapte”, mai adaugă Mihaela Bar.

Mămicile din Cluj-Napoca susțin înființarea unei bănci de lapte matern

Mămicile care întâmpinat probleme după naștere au fost pur și simplu nevoite să-și dea copiii la alăptare la alte mămici. Acestea susțin că le-ar fi ajutat foarte mult și ar dona dacă ar avea ocazia.

„Am fost nevoită să apelez la o altă mamă care să îmi dea lapte pentru copil, cât timp am fost spitalizată, în urma unei intervenții chirurgicale. Dacă ar fi existat o bancă de lapte, aș fi luat cu încredere. Laptele matern este steril, iar dacă este recoltat și păstrat în condiții igienice și la temperaturile recomandate de La Leche League, poate fi folosit. Susțin înființarea unei astfel de bănci de lapte. Copilul meu a crescut, dar, dacă ar fi să mai fac unul, aș dona cu drag”, spune Adriana, o mămică din Cluj-Napoca.

Existența unei bănci le-ar ajuta foarte multe pe mămici pentru că le-ar fi de folos să ia lapte de la o mămică cu bebeluș de aceeași vârstă.

„O prietenă a luat un tratament cu un antibiotic foarte puternic, incompatibil cu alaptărea. Copilul ei era mai mare decât al meu, cu două luni, dar mi-am scos lapte de-al meu și i l-am oferit cu drag. Dacă ar fi existat o bancă de lapte, atunci ar fi putut să ia lapte de la o mamă cu un copil de aceeași vârstă. Da, m-aș bucura să existe o bancă de lapte”, ne povestește Nicoleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *