Diete

Cura pentru pregatirea unei competitii sportive

Se efectueaza inainte si dupa incheierea unei competitii sportive. Cura cuprinde doua etape: una de detoxicare, care permite organismului sa elimine surpulusurile de acizi organici provocate de un antrenament intensiv, eliberand astfel fibrele musculare pentru a le asigura o regenerare optima; cea de-a doua etapa, de revitalizare, asigura o rezerva de vitamine si minerale in scopul echilibrarii si stimularii functiilor neuromusculare si pentru a hrani muschiul prin intermediul unor super-proteine, fara materii grase saturate.

Cura de dezintoxicare. Durata: trei zile. Mananca numai fructe si legume (sub forma de suc, crude, fierte in aburi, la temperatura scazuta), in cantitati mari, repartizate dupa cum urmeaza:

–    micul dejun: fructe;
–    gustarea de dimineata: fructe;
–    pranzul: legume;
–    gustarea de dupa-masa: fructe;
–    cina: legume.

Bei numai apa, trei sticle pe zi, repartizate dupa cum urmeaza:

–    o sticla pe stomacul gol;
–    o sticla inainte de pranz;
–    o sticla in jurul orei 18.

Nu depasi un kilogram de fructe si unul de legume pe zi, inclusiv cele sub forma de suc.
Pe plan fizic, este indicat antrenamentul progresiv, in functie de competitie.

Cura de revitalizare. Durata: zece zile. In fiecare zi, adauga meniului normal:

–    o capsula de laptisor de matca dimineata, pe stomacul gol, pentru stimularea generala a organismului;
–    400 UI de vitamina E la micul dejun, pentru echilibrarea functiilor neuromusculare;
–    o lingurita de praf de schinduf (planta medicinala) pentru stimulare generala;
–    o lingura de lapte praf degresat – se adauga intr-un iaurt sau in branza alba, in cursul zilei, pentru aport de super-proteine concentrate;
–    20 g drojdie de bere alimentara, pentru aport de super-proteine vegetale si vitamine din grupa B, care stimuleaza functiile neuromusculare;
–    25 g alge (kijiki sau arame), pentru vitamina B12 – printre altele, pentru a actiunea sa asupra metabolismului grasimilor, aminoacizilor si substantei nervoase;
–    Dimineata, o capsula cu ulei de ficat de peste – vitaminele A si D.

Dimineata, pe stomacul gol bei un suc de lamiae si sucul de la doua portocale, fara zahar, cu apa minerala, pentru concentratia lor de vitamina C.

In timpul meselor mesteca bine alimentele, intr-o atmosfera linistita.

Intre mese bea 1,5 l de apa minerala. Bea imediat dupa depunerea unui efort fizic. Nu bea inaintea unui efort fizi. Nu uita sa te relaxezi dupa depunerea unui efort fizi important.

Dupa incheierea unei competitii este important sa adopti, timp de 48 de ore, o alimentatie de eliminare, pentru a permite organismului sa scape de toxinele accumulate prin efortul imens depus (fie el si de scurta durata – si cu atat mai mult daca a fost mai prelungit).

Adopta cura de dezintoxicare inainte de competitie, mancand numai legume si fructe.

Pe plan fizic, o atentie mai mare va fi acordata recuperarii fizice, instaurand perioade de relaxare – cel putin o ora pe zi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *