Diete

Cura de orez

Cereala de baza a locuitorilor din Asia si Extremul Orient, cultivat din vremuri imemoriabile in China si India, orezul numara astazi mai bine de 1000 de varietati. In momentul recoltarii, orezul poarta numele de “paddy” (orez nedecorticat). Apoi elo este dus la moara pentru inlaturarea invelisului, devenind orez “cargo” – dupa numele vapoarelor folosite la transportul lui.

 

 

Dupa aceea, este expus unei operatiuni de “slefuire”, care consta in indepartarea, spre marele nostru dezavantaj, a pericarpului, germenului si fundamentului sau proteic, obtinandu-se orezul alb, rafinat, devitalizat, limitat la miez. Consumul unui astfel de orez poate produce beri-beri sau avitaminoza B. Este inca o dovada a necesitatii unei reforme alimentare ce trebuie sa includa eliminarea sistematica a produselor de baza rafinate si inlocuirea lor cu produsele naturale integrale, pentru a putea beneficia de proprietatile lor nutritive superioare.

 

 

Virtuti terapeutice. Orezul integral este deosebit de bogat in carbohidrati, fiind astfel un excelent aliment energetic, sarac in grasimi. Favorizeaza eliminarea ureei si este recomandat in cazul insuficientei renale si/sau cardiace, intrucat are un continut scazut de potasiu si sodiu. Poate fi indicat in toate cazurile grave de hipertensiune si nefrite. In astfel de cazuri se recomanda 300 g orez pe zi, fara sare, 3-4 zile pe saptamana. In celelalte zile se adopta o alimentatie vegetariana.

 

 

Orezul este foarte potrivit pentru regimurile de slabit. In cazurile mai severe, regimul macrobiotic japonez a lui Oshawa recomanda mestecarea indelungata a unui pumn de orez integral crud pe stomacul gol.

 

 

Orezul favorizeaza cresterea si este indicat in caz de surmenaj. Determina reducerea fermentatiilor intestinale si stopeaza diareile, mai ales sub forma de apa de orez. Unii specialisti ii atribuie virtuti in eliminarea substantelor daunatoare acumulate in rinichi si plamani. Cu toate acestea, trebuie evitat in cazul dereglarii glandelor suprarenale.

 

 

Continut alimentar. O cantitate de 100 g orez integral contine: 77 g glucide, 8 g proteine, numai 1,1 g lipide, 300 mg fosfor, 175 mg potasiu, 106 mg magneziu, 50 mg calciu, 23 mg clor, fier, sulf, mangan, zinc, iod, fluor, arsenic, precum si vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5.

 

 

Orezul rafinat fiert contine de zece ori mai putina vitamina B1, de cinci ori mai putina Vitamina B2, de patru ori mai putin vitamina B3 si deloc vitamina B5.

 

 

Efectuarea curei. Durata: 10 zile.

 

 

De-a lungul intregii zile, consuma numai orez integral fiert, la orele obisnuite. In aceasta perioada, bea apa minerala, de 1-1,5 litri pe zi, de preferinta intre mese.

 

 

Varianta pentru doua saptamani: Consuma orez fiert 3-4 zile consecutiv, dupa care incheie saptamana cu o alimentatie vegetariana, adica fara produse animale (carne, peste, mezeluri).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *