In vizor

Cumetriile și nepotismele de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție plătită din bani publici. Jumătate din bani sunt pentru salarii

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, are nevoie de nici mai mult nici mai puțin de 25 de angajați care să promoveze tradițiile. Principiul nepotismelor și cumetriilor din instituțiile publice merge strună și în cazul de față: soț și soție, angajați împreună la Centru, soția, angajată la Centru, iar soțul la altă instituție din subordinea Consiliului Județean. Salariile sunt destul de bune pentru o instituție de stat, unde știm bine cum trag „din greu” angajații zi de zi.

Ce face această armată de oameni? Spectacole, tabere, concursuri, expoziții, cursuri de perfecționare pentru propriii angajați, editează broșuri și buletine informative, consultă primăriile dacă vor să acceseze fonduri europene, organizează cursuri de învățare a meșteșugurilor. Nu își văd treaba de atâta lucru dacă dăm crezare prezentării instituției. Practic, știm cu toții cum (nu) se lucrează în instituțiile de stat.

Veniturile acestui centru nu sunt foarte mari, însă majoritatea banilor se duc pe salariile angajaților. De exemplu, veniturile pe anul acesta sunt de 2,6 milioane lei, din care aproape 2 milioane lei sunt cheltuiți cu salariile celor 25 de angajați. Aceștia sunt structurați pe tot felul de compartimente, birouri și servicii cu nume care mai de care mai pompoase: Biroul de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradiţională; Compartimentul de educaţie permanentă, perfecționare profesională şi proiecte culturale; Serviciul de promovare prin spectacol; Biroul administrativ. Fiecare din aceste birouri este condus de un șef de birou sau de serviciu.

Aflăm de pe site-ul instituției că activitatea Centrului, în ultimii ani, s-a structurat pe 6 programe prioritare: programul de prospectare – cercetare a culturii traditionale din judetul Cluj; programul de conservare si promovare prin spectacol; programul de educatie permanenta si perfectionare profesională; programul de editare de carte (albume, studii, cercetari, culegeri de folclor, monografii ale localitatilor judetului); programul de editare muzicală; programul de ahivare a culturii tradiţionale.

Cornelia Staicu a fost manager interimar din 2013 până anul acesta. Potrivit declarației de avere, are un teren în Tureni și unul în Apahida, un credit bancar în valoare de 40.000 lei și venituri salariale în valoare de 53.526 lei (4.460 lei lunar).

Mircea Cîmpeanu, șef Birou Cercetare, Conservare și Arhivare Cultură și Arte Tradiționale are două terenuri în intravilanul municipiului Cluj-Napoca împreună cu soția, două apartamente în Cluj-Napoca și unul în Florești, un autoturism Skoda și o Dacia Sandero, o vioară în valoare de 5.000 euro, un cont bancar în valoare de 8.000 euro, un credit de 19.000 euro, un salariu de 48.888 lei (4.000 lei/lună) de la Centru și 2.800 lei de la Academia de Muzică Gheorghe Dima unde este titular curs. A mai câștigat 2.500 lei din articole scrise și din jurizarea în cadrul unor concursuri.

Lucreția Adriana Anton, șef Birou Financiar Contabil, Resurse Umane și Administrativ are un apartament în Cluj-Napoca, un autoturism Volkswagen Pasat, 40.000 lei în bancă și un salariu de 50.464 lei (4.205 lei/lună) de la Centru.

Ovidiu Barteș, șef Serviciu Promovare prin Spectacol are o casă de locuit în Bistrița-Năsăud și venituri de 39.030 lei din funcția de dirijor orchestră la Centru, 5.292 lei din funcția de dirijor la Centrul Cultural Augustin Bena și 10.587 lei din funcția de profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Adriana Andrei care este consultant artistic are un teren agricol în Filea de Jos, două apartamente în Cluj-Napoca (unul primit prin donație și unul moștenit), un autoturism Nissan, cumpărat în rate, datorii de 39.000 lei bancă și venituri de 31.548 lei (2.629 lei/lună) de la Centru. Nepotismele și cumetriile funcționează perfect în instituțiile de stat așa că soțul Adrianei Andrei, Nicolae Nertan, este angajat ca grafician tot la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, de unde încasează 36.634 lei (3.052 lei/lună).

Marinela Istici care este consultant artistic încasează anual 34.771 lei. Soțul ei este angajat tot la stat, referent la Casa Municipală de Cultură din Gherla, de unde încasează 18.000 lei anual.

Bendea Consulea, consultant artistic, de asemenea are un salariu anual de 28.388 lei. La fel ca în cazul colegelor din instituție și soțul ei lucrează la stat – este angajat la ABAST, de unde încasează 38.500 lei.

Marian Morcan, anagajat ca solist vocal la Centru încaseză un salariu de 53.393 lei. Supriză! Soțul ei este angajat șofer la Direcția de Cultură, instituție de stat, aflată în subordinea Consiliului Județean.

Tudor Căucean, angajat ca instrumentist, încasează 23.662 lei plus 7.632 lei de la Casa de Cultură a Studenților. Unde credeți că lucrează soția sa? La Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, aflat, bineînțeles, în subordinea Consiliului Județean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *