Din oras

Cum vrea Boc să scape de traficul de coșmar din centrul Clujului? Sunt vizate școlile

La început de an școlar, primarul Emil Boc vine iar cu ideea de a le impune școlilor din centru să înceapă orele în mod gradat, pentru reducerea aglomerației din oraș. Anul trecut a avut aceeași propunere, câteva școli au pus în aplicare această idee, dar cu toate acestea traficul este în continuare infernal.  

Cu tot cu benzi dedicate pentru transport, sensuri giratorii noi și lărgirea benzilor carosabile, traficul din Cluj-Napoca este aglomerat, mai ales la orele de vârf. Situația va fi și mai gravă odată cu începerea școlii și a anului universitar. Boc vine, și anul acesta, cu ideea ca școlile din zona centrală să își fixeze primele ore de cursuri la ore diferite: între 7.30 și 9.00.

“Avem nevoie de a ne conjuga eforturile şi de a încerca până la 1 octombrie să impunem conducerii şcolilor şi liceelor din zona centrală a oraşului să-şi modifice ora de începere a cursurilor 8.00, 8.30, 9.00. Doar în această modalitate vom reuşi să degrevăm, atât cât este posibil, din aglomeraţia existentă la începutul anului şcolar din centrul Clujului. Cred că stă la mâna noastră impunerea acestei politici educaţionale şi publică de transport”, a declarat Boc, marți, în timpul ședinței de Consiliu Local.

Primarul este convins că începerea gradată a primelor ore de cursuri va da rezultatele așteptate și consideră că va veni ca o completare a modificărilor recente în trafic, în zona centrală.

“Noi am făcut tot ce a ţinut de noi cu liniile dedicate pentru a încuraja transportul în comun şi le-am dat în funcţiune cu mult înainte de începerea de 1 septembrie. Facem în continuare eforturi la nivel de infrastructură pentru amenjarea unor sensuri giratorii, lărgirea unor intersecţii pentru a facilita accesul şi al elevilor şi al pietonilor, dar şi al autobuzelor şi a circulaţiei, în ansamblu. Este în beneficiul tuturor, de bun simţ, şi cred că nu este greu să solicităm, după un program pe care dumneavoastră să îl gândiţi cu conducerea şcolilor, să-şi gradeze sosirea la şcoală dimineaţa, 7.30, 8.00, 8.30 şi 9.00. Ar fi un lucru care s-ar vedea în concret în circulaţia din centrul Clujului. Nu mă refer la şcolile din cartier. Mă refer la şcolile şi liceele din centrul Clujului”, a mai spus Boc.

De anul trecut, câteva școli din centru încep orele diferențiat: 7.30, 8.00, 8.30, 9.00. În urmă cu doi ani, tot pentru decongestionarea traficului din centru, clasele primare ale unor școli au fost mutate în apropierea zonei centrale. Anul acesta, tot ca măsură de fluidizare a circulației rutiere, au fost înființate mai multe clase pregătitoare în zona cartierelor.

“Evident că vom fi deschişi, nici nu se pune problema. Noi am început în urmă cu doi ani de zile când structurile primare de la Racoviţă şi Şincai au fost mutate în apropierea centrului. Ţinând cont de lucrările de la Coşbuc, clasele primare de acolo vor fi mutate şi ele. Încă din cursul anului trecut am început să începem cursurile la 7.30, 8, 8.30 pe zona Şincai, Racoviţă, Reformaţi. Vom încerca să mergem în continuare, sigur, aici e o reţinere serioasă din partea părinţilor. Dar va trebui să impunem aceste lucruri. Cred că lucrurile se pot aşeza. Tot datorită unui efort comun, trebuie să recunosc, pentru prima dată am suplimentat clasele pregătitoare pe zona cartierelor, indiferent că a fost vorba de Grigorescu, de şcolile din Mănăştur, Creangă, Haţieganu sau chiar Rebreanu, cât şi în Gheorgheni la Titulescu, cât şi în Mărăşti la Agârbiceanu. Deci a fost un mare pas înainte în condiţiile în care, de exemplu, la Bălcescu nu am avut nicio suplimentare de clase. Am avut pe Şcoala Bob unde cererea continuă să fie foarte, foarte mare. Oricum, lucrurile au intrat, după părerea mea pe un făgaş normal”, a explicat Valentin Cuibus, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar General (ISJ) Cluj.

Șeful ISJ crede că încă mai trebuie lucrat la mentalitatea părinților, ca să înțeleagă că e mai important învățătorul decât locul unde se află școala.

“Lumea a început să înţeleagă că la învăţământul primar cel mai important lucru este învăţătorul. E mai puţin importantă locaţia pentru că avem şcoli foarte frumoase şi foarte bune şi în Gheorgheni, Mănăştur, Mărăşti şi peste tot. Problema cea mai importantă este învăţătorul, să aducem oameni cât se poate de competenţi şi marea majoritate a profesorilor pe care îi avem sunt dedicaţi şcolii lucru care se vede din rezultatele şcolilor. Nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, vom încerca cu directorii şcolilor să avem o discuţie pentru că e o nebunie ce se întâmplă în zona centrală, acesta este adevărul, şi trebuie să găsim soluţii. Încă mai trebuie făcute câteva lucruri”, a spus Cuibus.

Conducerea ISJ și a Primăriei mai are câteva zile la dispoziție pentru a-i convinge pe directorii școlilor din centru să înceapă cursurile la ore diferite. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *