Din oras

Cum se traduce frumusetea obiectivelor turistice din Cluj persoanelor cu deficiente de vedere

Cum poti sa ii faci sa vada frumusetea orasului pe cei a caror lume se rezuma doar la umbre? Cum le arati obiectivele turistice celor care nu le pot vedea? Proiectul Terra Mirabilis a Asociatiei Babilon Travel isi propune exact asta: sa le arate celor care sufera de deficiente de vedere frumusetea Clujului. Traseul turistic a fost incercat astazi de un grup de elevi ai Liceului Special pentru Deficienti de Vedere. Insotiti de voluntari, copiii au vizitat Piata Avram Iancu, Piata Unirii si Muzeul Mitropoliei.

Au pornit din curtea liceului de pe Calea Dorobantilor, la brat cu voluntarii pregatiti in cadrul proiectului. Fiind doar o proba nu au fost cuprinse toate cele opt obiective prezentate in ghidul din proiect, de saptamana viitoare insa, orice persoana cu deficiente de vedere poate solicita la Centrul de Informare Turistica a Primariei ghidaj pentru vizitarea principalelor obiective turistice din centrul orasului.

“Ei neavand capacitatea de a vedea monumentele si obiectivele turistice trebuie sa li se transpuna in alt limbaj ceea se intampla in jurul lor. Proiectul se adreseaza in special deficientilor de vedere si nu nevazatorilor. Proiectul urmator pe care ni-l propunem este sa transpunem ghidul acesta turistic in alfabet Braille, ceea ce s-ar adresa direct nevazatorilor. Acum ne adresam persoanelor cu deficiente de vedere pentru care avem caractere mari si nu foloseste termen precum uitati ce mare, ce verde, ce albastra e acea pictura pentru ca lor nu le spune absolut nimic. Am incercat sa folosim un limbaj care sa le fie accesibil lor”, explica Gabi Nagy, presedintele Asociatiei.

Copiii ajung in fata Muzeului Mitropoliei, de la subsolul Catedralei. Isi fac o fotografie de grup inainte sa intre. Coboara cu grija scarile si ajung in Muzeu.

Rolul ghidului din proiect este preluat de un angajat al Muzeului care vorbeste despre icoane, episcopi si obiecte de cult sau alfabetul in litere chirilice. Toate acestea nu inseamna nimic pentru copiii cu deficiente de vedere. Vine insa si momentul in care pot “vedea” anumite obiecte cu buricul degetelor.

“Exista o conventie in acest sens, anumite obiecte pot fi pipaite. In Muzeul Etnografic de exemplu exista o camera dedicata nevazatorilor”, a subliniat Nagy.

Copiii rand pe rand au atins statuia lui Stefan cel Mare, apoi un potir de argint si clopotele expuse.

“Uite aici e sabia, astea sunt degetele si aici e mantia”, explica unul dintre voluntari elevului de la Liceul pentru Deficienti de Vedere.

“Si numai cand am intrat cu ei in biserica la Sf. Mihail sau in biserica franciscana din Piata Muzeului sau aici la Catedrala si au simtit atmosfera de biserica, au reusit sa pipaie peretii, sa simta bancile de lemn, pentru ei a fost mare lucru”, isi aminteste presedintele Asociatiei.

De saptamana viitoare ghidurile realizate vor fi disponibile la Centrul de Informare Turistica de pe bulevardul Eroilor.

“Vor fi 20 deghiduri in romaneste si tot atatea in engleza, majoritatea vor fi la Centrul de Informare Turistica si voluntarii nostri au acceptat ca cel putin un an de zile de la finalul proiectului, care este acum sa fie la dispozitia Centrului de Informare Turistica in momentul in care Centrul are o persoana sau un grup de deficienti de vedere. Proiectul nu isi propune doar sa documenteze traseul turistic, sa formeze voluntarii sa parcurga traseul in siguranta, proiectul este gandit si pentru a stimula incluziunea”, a conchis Gabi Nagy.

Foto: Eugen Olariu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *