Din oras

Cum se schimba ceasurile Clujului sambata noaptea?

Fiecare din ceasurile dupa care multi clujeni isi fac programul, isi dau intalniri sau le iau ca reper pentru setarea telefonului are un regim special dupa care este schimbat in noaptea de sambata spre duminica, la trecerea la ora de iarna. Chiar daca sistemul electronic a simplificat operatiunea, fie ca e vorba de ceasul din turla bisericii Sfantul Mihail, de cel din turnul primariei sau de cel din gara, exista un protocol de “intoarcere” de la care nu se face abatere. 

Duminica, 26 octombrie 2014 se va trece la ora Europei Orientale, astfel ca ora 4.00 devine ora 3.00. Ceasul din turnul Primariei Municipiului Cluj-Napoca nu mai are nevoie de un om care sa manuiasca mecanismul, pentru ca totul se schimba automat.

“Asta se intampla de vreo 10 ani, insa acum s-a modernizat sistemul, i s-au mai adaugat noi componente. Trecerea la ora de iarna se face automat, in momentul respectiv”, a declarat o reprezentanta a Biroului Mass-Media din cadrul institutiei. 

Amintim ca Primaria Cluj-Napoca a achizitionat in acest an un sistem de sonorizare pentru ceasul din turnul institutiei. Acesta contine un amplificator de 240 W si este dotat cu patru difuzoare de tip goarna, antena GPS si este compatibil cu  sistemul de sincronizare al orologiului existent. Valoarea invesitiei a costat bugetul municipalitatii 14.850 lei.

Mai precis, sistemul de sonorizare a fost pe orologiul existent cu 4 fete, tip Bodet si este compatibil cu sistemul de sincronizare al orologiului, astfel incat permite semnale sonore de “ora exacta” la ore fixe si la sferturi de ora si semnale sonore de muzica – joc de clopotei sintetizat in format midi si diverse melodii in format mp3. De sarbatori, in luna decembrie sitemul de sonorizare va fi programat sa poata reda colinde. 

Episod de epoca in turla bisericii din Piata Unirii: clopotarul schimba ora de cu seara

Ceasul de pe biserica Sfantul Mihail este singurul care mai are parte de un ceremonial care implica prezenta omului. 

“La noi ceasul se muta sambata seara. Este electronic, dar este nevoie ca un om sa faca asta. Se va ocupa de asta persoana care are grija sa bata clopotul”, a precizat o reprezentanta a parohiei romano-catolice din Cluj-Napoca, in administarea careia se afla edificiul. 

Turnul cu ceas in stil neogotic a fost ridicat intre 1837 si 1860 si a ramasi pana acum cel mai inalt turn de biserica din Romania. Ceasul a fost proiectat de catre inginerul Geiser Antal. 

La gara specialistii schimba ora la fata locului

Si ceasurile de la gara din Cluj-Napoca au nevoie de o procedura speciala. 

“Cu ceva vreme inainte vor veni specialistii de la Sc Telecom SRL si vor schimba ora exact in momentul la care se intampla asta peste tot. Trenurile care au sosirea in acel interval vor stationa”, a precizat Vasile Nicu Rafa, sef de statie. 

Cele doua trenuri care se vor opri in ceasul trecerii la ora de vara sunt cel care circula pe ruta Bucuresti Nord –Satu Mare, precum si Iasi-Timisoara. 

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifica mersul trenurilor in vigoare. Potrivit unui comunicat al oficialilor CFR, pentru ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face in aceeasi zi de duminica, 26 octombrie 2014, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orariile din mersul de tren in vigoare.

Foto: robintel.ro, panoramio.com, mirel-matyas.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *