Sanatate

Cum se determina greutatea ideala

“Nu sunt obez!” – obisnuia sa spuna un mare comic. “Pur si simplu sunt prea scund pentru greutatea mea”. Realitatea este insa ca, fie ca sunt scunzi sau inalti, foarte putini oameni sunt multumiti cu greutatea pe care o au.

 

 

Cum poti afla daca greutatea ta se incadreaza in limite normale? Greutatea corporala este o caracteristica foarte individuala, personalizata, insa exista anumite criterii pe baza carora se poate stabili cu destula precizie greutatea ideala pe care ar trebui s-o aiba cineva.

 

 

Prin definitie, a fi obez inseamna a depasi cu 20 % greutatea ideala. Astfel, o persoana cu o greutate ideala de 70 kg va fi obeza din momentul in care atinge/depaseste 84 de kg. Pe de alta parte, a fi supraponderal inseamna a-ti depasi greutatea ideala cu 10-19 %. Persoana noastra ipotetica, cu o greutate de 70 kg, va fi supraponderala la o greutate de 77-83 kg.

 

 

O alta modalitate simpla de apreciere a incadrarii in limitele greutatii ideale sau in obezitate este calcularea indicelui de masa corporala (IMC), dupa formula:

 

 

IMC = G.A./I², unde G.A. = greutatea actuala in kg, iar I² = patratul inaltimii in metri.

 

 

Valorile normale ale IMC pentru femei sunt de maximum 24-25, iar pentru barbati, de maximum 25-27. Valori mai mari decat acestea, dar mai mici de 30 denota prezenta unui exces ponderal compatibil cu supraponderabilitatea, iar valori mai mari de 30 semnifica existenta obezitatii france.

 

 

Cum se determina greutatea “ideala”, care ne da sanatatea?  Greutatea ideala poate fi evaluate pe mai multe cai. O modalitate ar fi aceea de a studia tabelele marilor companii de asigurari care sunt interesate in a descoperi factorii predictivi ai longevitatii. Aceste companii au descoperit ca anumite legaturi – devenite astfel “ideale” – intre inaltime si greutate se coreleaza bine cu o speranta de viata optima.

 

 

Desi majoritatea oamenilor au o idee destul de corecta cu privire la dimensiunile scheletului lor, masurarea circumferintei incheieturii pumnului si uneori a gleznei constituie o metoda mai obiectiva. In general, pentru femei, o circumferinta a articulatiei pumnului mai mica sau egala cu 13 cm este considerate a caracteriza o “masura” osoasa mica, intre 13-15 cm este vorba de o “masura” medie, iar peste 15 cm avem de-a face cu o “masura” mare. Pentru barbati, sub 15 cm este vorba despre o “masura” mica, iar peste 18 cm, de o “masura” mare.

 

 

Alte cai mai simple pentru a calcula greutatea ideala:

 

 

–    Pentru barbati – socotiti 45 kg pentru 150 cm inaltime; apoi, pentru fiecare cm de inaltime care trece de 150 cm, adaugati 1 kg la greutatea ideala. Astfel, pentru un barbat de o inaltime de 178 cm, greutatea ideala va fi de 45+28 = 73 kg.

 

 

–    Pentru femei – socotiti tot 45 kg pentru 150 cm inaltime, la care adaugati tot 1 kg pentru fiecare cm peste 150 cm, insa pentru fiecare 5 cm peste 150cm scadeti 1 kg din greutatea ideala. Astfel, pentru o femeie cu o inaltime de 165 cm, greutatea ideala va fi de 45+15 = 60 kg, din care scadem 1×3 = 3 si obtinem valoarea finala de 57 kg.

 

 

Persoanele cu “masura” osoasa mare trebuie sa adauge un procent de 5% la aceste cifre.

Obezitatea este periculoasa. Urmand-o indeaproape, vin boala si neputinta. Dupa renuntarea

 

 

la fumat, redobandirea si pastrarea greutatii ideale este cea mai mare favoare pe care v-o puteti face pentru sanatatea si linistea dvs.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *