In vizor

Cum să te faci proprietar pe bunul altuia folosind mașina de vot și voința politică

Consilierii judeţeni sunt  chemaţi mâine să voteze  trecerea stadionului din patrimoniul privat al judeţului  în patrimoniul public al Consiliului Judeţean, să modifice organigrama societăţii Cluj Arena urmând să administreze ulterior imobilul printr-un serviciu propriu din cadrul Consiliului Judeţean. De la 1 noiembrie urmează să fie propus spre aprobare proiectul de hotărâre de trecere a stadionului în proprietatea municipiului Cluj-Napoca consfinţind astfel trocul electoral dintre Emil Boc si Alin Tişe. Primăria Cluj-Napoca va primi un imobil a cărui valoare este de aproximativ 37 de milioane de euro în contul unor datorii de 14 milioane de lei. Nimeni nu răspunde pentru prejudiciul adus banului public.

Pentru construirea stadionului Cluj Arena au fost cheltuiţi 26,6 milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean Cluj şi 9 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului. Preşedinte al CJ şi iniţiatorul proiectului era Alin Tişe iar premier Emil Boc, cel care a avizat alocarea celor 9 milioane de euro pentru “situaţia de urgenţă” la stadion. Cei 26,6 milioane de euro puteau fi lesne utilizaţi la dezvoltarea infrastructurii judeţului Cluj însă, pentru a creşte popularitatea lui Alin Tişe, care se pregătea să redevină preşedinte al CJ, era necesară construirea pe amplasamentul vechiului Ion Moina a unei arene la standarede europene. Voturile din municipiu repezintă jumătate din totalul alegătorilor la nivelul judeţului şi cum subiectul stadion pentru U Cluj era unul destul de sensibil s-a demarat investiţia. 

“Ar trebui administrat de un serviciu al CJ. De anul trecut le-am spus să declare starea de insolvenţă/reorganizare a societăţii Cluj Arena. Să plătim partea care ne revine, dar ei spun că nu sunt datorii. E normal să nu fie datorii pentru că economic există o cheltuială cu amortizarea care societatea ne-o datorează şi nouă CJ. Această cheltuială este mult mai mare decât 50% din pierdere care ar trebui să o acoperim noi conform contractului de participaţiune. Contabil nu apare nimic că ar trebui să plătim pentru Cluj Arena. Faptic acolo pierdem niște bani odată din exploatare şi a doua oară e suma investită pentru a construi acest obiectiv în detrimentul altor proiecte, cum ar fi drumurile judeţene. Este un management prost, un management neeficient care nu îl plăteşte CJ. Îl plăteşte tot contribuabilul din judeţul Cluj datorită unor decizii privind oportunitatea, privind prioritizarea investiţiilor, privind nerespectarea unor principii de management performant. Asta le-aş reproşa celor care au decis să construiască un stadion fără să aibă un studiu de impact, economic şi o perspectivă a lucrurilor. Fac un stadion, un obiectiv frumos al judeţului Cluj care la momentul de atunci a fost o perlă. Aşa spuneau ei fără să se gândească, că cine se opune obstrucţinează dezvoltarea echilibrată şi unitară a localităţilor din judeţul Cluj. Înţeleg că jumătate electoratul la care s-au adresat ei atunci a fost din Cluj-Napoca dar nu trebuie să privim politic. Trebuie să privim lucrurile din punct de vedere a adăugării unui plus de valoare investiţiei care trebuie să se întoarcă indirect prin impozite, salarii, impozit pe profit etc. Cluj Arena a fost din punctul meu de vedere o găselniţă ca să poată crea o structură de personal acolo care să nu se integreze în grila de salarizare a Cj care este mai mică şi să poată gestiona aşa cum au făcut-o și la RAADPP, acel colos de 103 angajaţi care avea un milion de euro salarii“, a afirmat Ioan Sălatioan consilier judeţean.  

Societatea Cluj Arena are la zi datorii de 14 milioane de lei pentru impozitul pe clădirea stadionului, motiv pentru care primăria a blocat conturile din luna august 2015.  Activele societăţii nu depăşesc 1,6 milioane de lei, motiv pentru care, aşa cum se vehiculează deja, vor rămâne pagubă la bugetul local 12,4 milioane de lei. Din acest cauză, Emil Boc împreună cu Alin Tişe au găsit soliţia genială de a trece în proprietatea municipiului stadionul sub pretextul unei mai bune administrări. Stadionul nu are nimic de a face cu structura juridică a societăţii Cluj Arena chiar dacă Consiliul Judeţean este în prezet acţionar 100%. Cu toate că proprietarul cladirii este Consiliul Judeţean obligaţia achitării impozitului revine  societăţii care administrează imobilul.

Stadionul rămâne în proprietatea judeţului iar administrarea lui se va face printr-o direcţie a Consiliului Judeţean Cluj, societatea Cluj Arena urmează paşii legali spre faliment. Aceeaşi soartă o va avea societatea şi în cazul în care stadionul va trece la primărie deoarece Emil Boc, potrivit surselor Ziar de Cluj,  intenţionează să creeze un departament în cadrul instituţiei care să administreze baza sportivă. Probelma este cine va răspunde pentru nerecuperarea prejudiciului de 12,4 milioane de lei la bugetul local al municipiului şi cum se explică faptul că judeţul pierde o investiţie de 36,6 milioane de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *