Diete

Cum sa mancam sanatos de post

Postul presupune, printre altele, si o modificare a comportamentului alimentar, ajungandu-se la o dieta vegetariana. Totusi, exista cazuri cand persoanele care tin post apeleaza la o alimentatie care le poate distruge sanatatea. Reporterul .ro a stat de vorba cu nutritionisti pentru a afla care alimente sunt indicate in aceasta perioada.

 

Riscuri la tot pasul

Odata cu inceperea Postului Pastelui, tot mai multe persoane decid sa isi modifice alimentatia. Daca unii aleg sa posteasca, lipsindu-se de mancare pentru cateva zile, altii isi modifica, fie si doar partial, alimentatia, renuntand pentru un timp la alimentele de origine animala si la alcool. Din punct de vedere nutritional, specialistii nu recomanda extremele.”Chiar daca durata postului nu este foarte lunga, aceste modificari extreme in alimentatie pot fi urmate de probleme de sanatate, mai ales la persoanele care au deja diverse afectiuni, cum sunt cele digestive, cardiace, metabolice, persoanele varstnice”, a spus Gabriela Roman, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

 

Multe fructe, legume si doar uleiuri vegetale

In aceasta perioada trebuie sa se consume moderat alimente din toate categoriile, cu selectarea acelor alimente cu continut redus de grasimi, zahar, sare , conservanti si coloranti. “Persoanele care tin post trebuie sa manance multe fructe si legume gatite sub orice forma sau preponderent crude si paste fainoase”, a spus Anca Cerghizan, specialist in nutritie.


Fara untura si margarina

De asemenea, atunci cand totusi se apeleaza la grasimi, acestea trebuie sa provona din uleiuri vegetale si nu din untura sau margarina. Daca in aceasta perioada se respecta si orarul meselor si metodele sanatoase de preparare, riscul pentru sanatate este mai redus. “Pericolul poate aparea atunci cand se fac restrictii foarte mari de alimente, cand nu se respecta orarul meselor, cand dieta este unilaterala, saraca in alimente proaspete, mai ales ca acest post vine dupa o iarna lunga, care a redus mult rezervele de vitamine si minerale”, a afirmat Gabriela Roman.

Cei care tin post trebuie sa fie foarte atenti la produsele pe care le cumpara, sa analizeze foarte bine ambalajul si ingredientele pe care le contine. “In ultima perioada E-urile sunt scrise cu denumirea adevarata pe care o au si incurca lumea. Daca exista foarte multe cuvinte necunoscute la compozitia unui produs, atunci acesta nu este indicat”, a explicat Anca Cerghizan.

 

Riscurile obezitatii

Totodata, cei care consuma cu preponderenta glucide, cartofi, orez si produse cerealiere prezinta riscuri de crestere in greutate. “Cea mai mare greseala este ca dupa terminarea postului, in zilele de sarbatoare, a se recurga din nou la excese alimentare si de alcool, acestea avand un risc mare pentru sanatate. Din pacate, foarte frecvent, aceste excese continua tot timpul anului, dovada fiind cresterea numarului de persoane cu obezitate, diabet zaharat si boli cardiovasculare”, a afirmat Gabriela Roman.

 

Luiza Mesesan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *