Din oras

Cum isi aroga Primaria proiectul pentru statuia lui Donath

Artistul clujean Ilarion Voinea spune ca a propus si a castigat proiectul pentru restaurarea statuii lui Donath in 2012. Primaria a inceput procedurile de achizitie publica pentru restaurarea a monumentului, fundamentate pe un proiect al sculptorului, in aceasta saptamana. In caietul de sarcini publicat de catre Primarie este inclusa atat proiectarea, ridicarea monumentului de pe amplasament, cat si conservarea monumentului original, precum si reamplasarea statuii pe amplasamentul stabilit de Voinea.

Sculptorul Ilarion Voinea sustine ca a fost “fentat” de Primarie. El arata ca a depus doua dosare pentru modernizarea statuii lui Donath, din 2012, iar unul din ele a fost ales pentru restaurarea monumentului. Cu toate ca municipalitatea a batut palma cu sculptorul acum doi ani, nu i-a dat bani ca sa inceapa lucrarile propriu-zise, iar acum doua zile a inceput noi proceduri de achizitie pentru modernizarea monumentului. Dosarul cu care Ilarion Voinea a castigat lucrarile de restaurare a fost al doilea depus in 2012, pentru ca primul “s-a ratacit” in Primarie. Prima propunere a fost facuta in 19 iunie 2012, iar dosarul castigator a fost ales dintre mai multe variante propuse.

“Dintre cele 3 dosare, care s-au mai depus acolo, au mai fost depuse inca doua dosare – Tosa si Pasat. Dintre toate, pe asta l-au ales ei. Dupa aceea, m-am intalnit chiar cu domnul director de la Cultura care m-a intrebat cu un soi de repros: “Ce facem, dom’le? Nu ne apucam odata de Donath?!” I-am zis stati un pic ca unda verde e la dumneavoastra, trebuie sa semnam un contract, trebuie sa iau un avans si-mi zice ca-i dinamizeaza el. Am asteptat. (…) Am tot asteptat. (…) Ca sa aflu acum ca ei au inceput alte proceduri. Mi-au zis sa fac repede, in doua zile, alt dosar ca vor numai sa fie conservata in starea asta si mutata. Insa eu am in dosarul meu un paragraf unde spune: mutarea si conservarea costa atat. Oricum ma dezavantaja, pentru ca e pretul mic. Insa luand, per ansamblu toata lucrarea, imi convenea”, a declarat Ilarion Voinea.

In dosarul propus si acceptat era inclusa si amplasarea statuii dupa restaurare in apropierea Muzeului Etnografic, idee preluata de catre Primarie si inclusa in noul proiect de modernizare si relocare al monumentului. Potrivit proiectului Primariei, statuia urmeaza sa fie restaurata si “pe terenul aflat in administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei – in incinta “Parcului Etnografic Romulus Vuia” (Sectia in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei) – la intrare”.

“Am spus: asta este zona si are 3 locuri in care poate fi amplasata. Unde voiam eu sa-l plasez se vede din toate partile. Cea mai buna zona era in fata muzeului: toate strazile converg. Oricare din variante era buna”, a precizat Voinea.

In caietul de sarcini publicat de catre Primarie este inclusa atat proiectarea, ridicarea monumentului de pe amplasament, cat si conservarea monumentului original, precum si reamplasarea statuii pe amplasamentul stabilit de Voinea. Din 2012 au urmat aproape doi ani de studii la statuie. In dosarul depus de catre Voinea erau doua propuneri.

“Fie sa fie restaurata statuia care este si sa fie dusa asa, cu riscul de a fi bolnava piatra si a avea surprize intr-un timp nu prea indepartat de la data cand o punem noi sau sa-i facem o replica din piatra sanatoasa si pe asta, asa cum este, sa o conservam si sa o ducem in muzeu. (…) Soclul nu mai e valid. Se vede un pic din numele Donath. (…)  A ramas ca sa facem soclul complet din nou. Diferenta de pret intre reconstituirea ei si a face o replica era mica. In jur de 23 de mii de euro. Dansii au spus ca pare avantajoasa chestia cu dusul in muzeu, fiind o piesa de patrimoniu. Am tot asteptat sa-mi dea raspuns pentru vreuna din variante. Pentru ca una este sa cauti doua pietre de aceeasi calitate si una este sa cauti una singura. Problema nu era foarte simpla, pentru ca piatra care se apropie de structura buna se gaseste la Podeni, langa Turda. (…) Am tot asteptat. Bineinteles ca intre timp s-a intamplat ce s-a intamplat”, a continuat Voinea.

Ilarion Voinea sustine ca a primit chiar sprijin verbal din partea oficialilor din Primarie.

„Cu domnul Campean (Ovidiu Campean, seful Directiei de Cultura din cadrul Primariei -n.r.), de cate ori ne-am intalnit, si cand am dezvelit bustul lui Toduta si am vorbit si cand s-a dezvelit placa la Muzeul Etnografic, ma tot intreba si discutam despre asta. Zice: “Lasa ca intru io-n ei, ii dinamizez”. Pai zic: “S-a piedut dosarul pe undeva. De doua ori l-am refacut” si-mi zice “Lasa”. Ei, acest “lasa” insemna altceva. Sigur ca e groaznic”, a conchis sculptorul.

Reprezentantii Directiei Tehnice au explicat ca Voinea a fost “doar un consultant” in proiectul statuii Donath. Acum, pretul estimat pentru lucrari este de 38.700 de lei. Proiectul de restaurare initial ar fi costat aproape 25.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *