Sanatate

Cum ferim copiii de insolatie?

Temperaturile ridicate din ultima vreme au venit si cu iminenta de insolatii si arsuri solare, pentru cei care nu respecta o serie de regului minime de protectie.

Din fericire, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca nu s-au inregistrat cazuri de insoltie, inca, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, dr. Calin Lazar.

Totusi, pentru a preveni aceste situatii, medicul recomanda un minim de masuri de precautie. Dintre acestea, cele mai importante sunt hidratarea si eliminarea expunerii la soare intre orele 12 si 18.

Printre primele simptome ale insolatiei se numara starea de greata sau chiar voma, slabiciune, oboseala excesiva, cefalee, crampe sau dureri musculare, stare confuza. Daca observati vreunul dintre aceste semne la copil, duceti-l intr-o camera racoroasa. Daca apar si temperatura ridicata a corpului, absenta transpiratiei, piele rosie si/sau foarte uscata, puls rapid, dificultati de respiratie, comportament neobisnuit, halucinatii, stare confuza, agitatie, dezorientare, cel mai bine ar fi sa va adresati unui medic.

De asemenea, copiii trebuie sa aiba capul acoperit pe tot parcursul zilei si se recomanda utilizarea unei creme cu factor ridicat de protectie pe toate zonele expuse.

Bebelusii nu trebuie tinuti dezbracati in carut. Medicii recomanda utilizarea unei bluze cu maneca lunga si pantalon lung, de preferinta din in sau bumbac, pentru a nu lasa pielea sa vina in contact direct cu razele soarelui.

De asemenea, mai ales pentru copilasii atopici se recomanda vizitarea dermatologului, pentru a se alege o crema cu factor de protectie UV potrivita nevoilor fiecarui copil in parte. In cadrul programului Zilele Protectiei Solare puteti face gratuit vizita la dermatolog.

Iar in cazul in care aveti o problema, puteti apela la Call Center – urgenţe pediatrice – tel: 0364-917.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *