Reportaj

Cum arată Castelul Bánffy de la Bonțida când nu este Electric Castle – Video

Castelul Banffy de la Bonțida a traversat o istorie zbuciumată timp de mai multe secole, până să devină gazda Electric Castle.

Ansamblul arhitectonic construit de familia Banffy a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei.  Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic (galeria neogotică de la 1855).

„Dionisie Bánffy al II-lea a dispus crearea parcului de pe malul Someșului, în același stil baroc, cu alei, lac, statui și fântâni arteziene. Sculptorul Johann Nachtigall a transpus „Metamorfoza” de Ovidiu în impresionante statui de piatră care decorau poarta.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a transforma castelul în spital militar. Iar când s-au retras, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Au distrus mobilierul, pinacoteca, binecunoscuta galerie de portrete și biblioteca. Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca a reuşit să salveze o parte dintre statuile din parcul baroc, pe care le păstrează şi astăzi.

La venirea comunismului, a fost instalată în anii 1950 Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida într-o latură încă funcţională. Însă castelul nu a mai fost întreţinut şi s-a degradat foarte mult, iar sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcție.

În anii ’60, Direcția Monumentelor Istorice a încercat reabilitarea castelului, dar nu a făcut nimic, din lipsă de fonduri. Castelul Bánffy a fost utilizat ca decor pentru filmările la „Pădurea spânzuraţilor”. Scenografii au incendiat una dintre clădiri pentru filmări, iar distrugerile provocate au fost masive.” (cesavezi.ro)

În perioada comunistă, castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de construcții, iar parcul s-a transformat treptat în pășune, copacii devenind lemn de foc.

„Abia în 1999, autorităţile au decis restaurarea. A fost semnat un acord între Ministerul Culturii si Cultelor din România, „Institute of Historic Building Conservation” din Marea Britanie și Oficiul pentru Protecția Patrimoniului Cultural din Ungaria. Lucrările de restaurare s-a făcut sub înaltul patronaj al Prințului Charles de Wales, care a vizitat în mai multe rânduri șantierul și au fost premiate cu premiul „Europa Nostra” de către Uniunea Europeană.

În 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida.” (cesavezi.ro)

În prezent, cu 2 lei, turiștii pot vizita Castelul Banffy, care este parțial restaurat, suficient cât să aibă un aspect curat și îngrijit, dar cât să păstreze și atmosfera și farmecul vremurilor de demult:

Și parcul castelului a fost amenajat cu alei și podețe de lemn, amenajările neștirbind cu nimic farmecul natural al parcului și al lacului din apropiere:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *