Din oras

Cum ar putea “afacerea” Michelangelo sa afecteze sanatatea clujenilor

Consumul de carne alterata si injectata, cum a fost cea livrata in comert si in unitati de alimentatie publica de catre reteaua din “Dosarul carnii”, coordonata de la Cluj, de patronii firmei Michelangelo, ar putea avea efecte grave asupra sanatatii consumatorilor, avertizeaza specialistii. eFectele pot ajunge de la toxiinfectii pana la deces.

Timp de cel putin trei ani, infractorii condusi de Bogdan Curticiu si Sorin Selesiu, administratorii firmei clujene Michelangelo au distribuit carne alterata si injectata in fast-fooduri, cantine, spitale, scoli, penitenciare sau le-au vandut in carmangerii. Specialistii spun ca aceste produse ar putea afecta grav sanatatea celor care ajung sa le consume. 

“In linii mari, afectiunile aparute in urma consumului de carne alterata ar fi de doua tipuri: unele sunt infectioase si celelalte consta in aparitia de intolerante la anumite alimente. In primul caz se pot transmite prin intermediul carnii bacterii si paraziti”, a rezumat nutritionistul Adrian Copcea. 

Cazul Michelangelo ar impune efectuarea unor anchete epidemiologice, in opinia specialistului. 

“Cele mai severe cazuri pot fi date de toxiinfectii cu diferiti paraziti sau bacterii. Un copil care mananca, de pilda, carne stricata, poate fi afectat foarte serios, nu stiu daca se poate ajunge chiar la deces, insa efectele pot fi devastatoare”, apreciaza Copcea. 

Cristina Nita, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul Retelei private „Regina Maria” este de parere, de asemenea, ca efectele consumului de carne alterata pot fi din cele mai grave. 

“Efectele sunt dintre cele mai rele, mergand de la simple toxiifectii care nu sunt deloc simple si pana la stari care necesita spitalizare. Orice aliment alterat contine substante periculoase care afecteaza organismul”, a declarat medicul. 

Infectiile sunt, totusi, cel mai mare risc la care ne expunem atunci cand consumam alimente stricate, potrivit nutritionistului. 

“Se poate ajunge la stari foarte grave, septicemii care pot duce la deces, daca bolnavul nu s-a prezentat la timp la medic. Din aceasta cauza este extrem de important sa avem grija la felul in care se prezinta alimentele, chiar daca eticheta lor spune ca ar fi in garantie. Nu este normal sa nu poti avea incredere in inscriptia de pe etichete si in autoritatile care ar trebui sa verifice, dar sanatatea e cea mai importanta”, a atras atentia Cristina Nita. 

Cazurile de toxiinfectii alimentare ajung, de regula, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj. 

“Nu am facut nici o legatura, deocamdata, intre ceea ce se presupune a fi carne alterata pusa pe piata si situatia concreta din spital, pentru ca exista o multitudine de cauze care pot duce la toxiinfectii. Asta va pot spune acum”, declara Ion Muresan, directorul spitalului clujean. 

Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *