Uncategorized

Cum am invatat sa iubim intr-un seminar de trei ore

Aproximativ 10 persoane s-au adunat aseara intr-un cabinet de psihologie din centrul Clujului, la seminarul de dezvoltare personala “Cum sa oferi, primesti si ceri iubire?”. A fost cea de-a treia “lectie” din programul “Ghidul tau in viata”, initiat de psihologul clujean, Ioana Radu. “Ghidul” se doreste a fi un proiect accesibil pentru toata lumea, menit sa gaseasca, o data pe luna, solutii pentru viata de zi cu zi.

 Ai venit strain, pleci prieten

Zece necunoscuti intr-o sala, stand pe scaunele asezate cu grija langa perete. Fiecare si-a scris numele pe o inimioara roz pe care si-a prins-o in piept, ca pe un martisor. Participantii sunt si tineri, dar si persoane de varsta a doua, baieti si fete, barbati si femei, toti dornici sa afle lucruri noi despre iubire. Unii au avut relatii esuate, altii au marturisit ca sunt vesnic in cautarea iubirii sau ca doresc sa isi recapete iubirea de sine.

Ai venit strain, pleci prieten”, sta scris pe usa de la intrare. Un mesaj incurajator, care prevesteste ca atmosfera stinghera de la inceput va dura putin.

Dupa ce Ioana, psihologul, i-a facut pe participanti sa se prezinte si sa spuna motivul pentru care  se afla la seminar, a explicat ca oamenii invata de mici ce este iubirea si ca, de modul in care suntem crescuti, depinde foarte mult soarta relatiilor noastre adulte.

 In trenul iubirii

Atmosfera a inceput sa devina din ce in ce mai prietenoasa, cand psihologul i-a anuntat pe participanti ca urmeaza sa se urce in trenul iubirii.

“Vor fi trei vagoane: copilarie, adolescenta si acum. Fiecare vagon are un capitan, persoana care a gasit foaia lipita de scaun. Capitanii isi aleg cate un ajutor, iar restul, care nu ati urcat in niciun vagon, va trebui sa ii convingeti cu argumente sa va accepte”, a spus psihologul, iar jocul a inceput.

Mai multa lume a vrut sa mearga in vagonul “acum” pentru a discuta cu “vecinii de compartiment” ce inseamna iubirea pentru ei azi, cum traiesc acest sentiment, ce provocari aduce. In final fiecare participant a ajuns sa treaca prin fiecare vagon si sa discute mereu cu alte persoane despre diferitele perioade ale vietii.

Dupa 30 de minute de “calatorie” cu trenul iubirii, schimband vagonul o data la 10 minute, fiecare echipa a primit o foaie pe care trebuia sa scrie cum primea si cum oferea iubire in cele trei etape: copilarie, adolescent si maturitate. In final, Ioana Radu, a concluzionat:

“Copilaria este singurul vagon cu iubire neconditionata. Este sursa primara de energie, de aceea trebuie sa va vindecati acel vagon. Este vagonul din care va trageti energia, nimeni nu va va mai iubi neconditionat niciodata, numai pentru o perioada de timp si pentru un motiv. Copilaria este un vagon vesel, dar in permanenta veti schimba vagonul si uneori si trenul, dar in momentele grele ganditi-va la comoara din primul vagon. Nu toate relatiile sunt fericite. Chiar daca e trist, sunt momente in care trebuie sa inchizi o usa si sa deschizi alta. Nu va  fie frica sa deschideti usi, e important sa le inchideti sanatos pe celelalte”, a spus specialistul, iar participantii i-au sorbit fiecare cuvant.

Copilaria te defineste

Psihologul a explicat ca exista o foarte mare legatura intre modul in care am fost crescuti si relatiile pe care le avem acum.

“Atasamentul se formeaza la o varsta frageda si exista mai multe tipuri, in functie de comportamentul parintilor. Atasamentul securizant este atunci cand parintii incurajeaza comportamente descurajate de societate. Din acesti copii ies oameni foarte sanatosi psihologic, cu un eu puternic. Mai exista tipul evitant, parinti stricti, care pun regulile deasupra valorii copiilor, tipul ambivalent, unde sunt si reguli, sunt si momente de explorare, iar in final tipul cel mai trist, al persoanelor care au crescut in centre de plasament si care nu au avut persoane de atasament. Trebuie sa va ganditi fiecare cum a fost in familia voastra si sa va vindecati traumele”, a spus aceasta, dupa care a vorbit despre reciprocitate in iubire.

Fiecare cu stilul lui

Pentru iubirea adulta si pentru relatiile din prezent, psihologul a rezervat jumatate din seminar.

“Ma bucur ca multi ati vrut in vagonul acum, ca vreti sa traiti in prezent, ceea ce este foarte bine. Iubirea este ceea ce suntem noi, suntem oglinda celorlalti. Asa cum iubesti, te astepti sa fii iubit. Daca cineva te iubeste nu trebuie neaparat sa te iubeasca in stilul tau. Important este ca persoana iubita sa se simta iubita, daca nu, atunci o iubesti in zadar”, a explicat specialistul.

Astfel de seminarii de dezvoltare personala au loc o data pe luna, mereu cu alte teme menite sa ajute la rezolvarea unor probleme des intalnite. Pentru luna martie, dr. Ioana Radu planuieste un seminar despre impacarea carierei cu viata de familie.

Foto: Afis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *