Sanatate

Culmea paradoxului: Cluj, un centru medical de renume, într-un top nedorit al infecțiilor nosocomiale

Județul Cluj se află pe locul al treilea la nivel național în statistica infecțiilor intraspitalicești, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Datele statistice nu reflectă însă realitatea din interiorul unităților sanitare clujene. De altfel, fenomenul infecțiilor nosocomiale nu este raportat corespunzător, chiar dacă acesta reprezintă una dintre cauzele principale ale îmbolnăvirilor și deceselor înregistrate în interiorul spitalelor clujene.

România înregistrează în jur de 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este în jur de 5%. Cu toate că în alte state europene a reuşit implementarea unor programe de igienă lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în România, puţine unităţi medicale s-au aliniat acestor standarde până în prezent.

Prezența infecțiilor nosocomiale reflectă lipsa igienei din spitale, neglijenţa aparţinătorilor sau vizitatorilor, dar şi a cadrelor medicale – medici, asistente, infirmirere – în special la nivelul secţiilor de chirurgie sau terapie intensivă. O altă cauză a acestor infecții este reprezentată de problema dezinfectanților utilizați. Unitățile medicale cheltuie anual fonduri de sute de mii/milioane de lei pentru achiziționarea de dezinfectanți, iar miza pentru obținerea contractelor sau pentru impunerea unei anumite game de produse este mare.

Tema dezinfectanților a ajuns în atenția publicului în urma scandalului în care a fost implicată firma Hexi Pharma, a căror produse ar fi fost diluate de până la două mii de ori. Firma era cunoscută ca al treilea cel mai mare producător și distribuitor de dezinfectanți în spitalele românești. Majoritatea opiniei publice, precum și multe cadre medicale, au legat direct distribuirea dezinfectanților diluați cu zecile de mii de infecții nosocomiale intraspitalicești.

Județul Cluj se află pe locul al treilea la nivel național în statistica infecțiilor intraspitalicești, cu 1.768 de cazuri, în 2017 (21% infecții de plaga, 19% infecții respiratorii, 17 % infecții urinare, 13 % bacteriemii, 24 % infecții digestive – majoritatea infecții cu Clostridium difficile).

Raportul de activitate al DSP Cluj pe anul 2017: Direcția conștientizează că medicii curanți evită declararea cazurilor de infecții asociate asistenței medicale. ”Datorită evitării declarării de către medicii curanți a cazurilor de infecții asociate asistenței medicale, se îngreunează activitatea de supraveghere și control a acestora”, se arată în document.

În anul 2017, în România au fost raportate 10.403 cazuri de infecţii nosocomiale. 

 

 

 

sursa foto: evz.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *