Din oras

Cu bona la psiholog

O clujeanca specializata in psihologie si-a deschis de curand o agentie de recrutare de personal casnic in care testarea psihologica a candidatilor este conditie eliminatorie. Este singura de acest fel din Cluj, iar primele rezultate nu sunt deloc linistitoare: peste 30% din candidate au fost respinse pentru ca nu au trecut testul de agresivitate. Piata clujeana a recrutarii de bone, menajere si ingrijitori de persoane e neasteptat de complexa, cu pericole ascunse si valente nebanuite, dar si cu avantaje de necontestat.

Sediul agentiei se afla pe strada Babes, intr-o cladire aparent ponosita, insa surprinzator de bine renovata. Clientele care vin la recrutare, persoane de toate varstele si conditiile sociale, sunt trecute prin numeroase teste, completeaza formulare si stau de vorba pe indelete cu psihologul care a initiat agentia Azaleea.

Adela Popovici a lucrat in ultimii 7 ani in recrutare la companii precum Murfatlar Romania si Compexit Trading . In 2005 si-a luat licenta in psihologie la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), iar dupa doi ani a finalizat studiile masterale in consiliere si psihoterapie.

“Cand eram copil voiam sa ma fac invatatoare, asa vazusem eu ca e frumos, dar apoi, in liceu, m-am indragostit de psihologie, mergeam la olimpiade, citeam mult in domeniu. Nu a fost o facultate usoara”, povesteste Adela Popovici.

A decis apoi decis sa se reprofileze si sa isi deschida propria afacere, motivata in primul rand de copilul sau de 4 ani pentru care nu avea timp cum ar fi vrut. Un alt impuls a a venit din episodul in care a fost nevoita sa isi caute menajera.

“A fost foarte greu. Am descoperit ca oamenii din segmentul de munca pe care noi o numim casnica nu au disciplina muncii, respect pentru punctualitate si consecventa. Pentru unii e un adevarat mod de viata sa se angajeze in lucruri pe care apoi nu le respecta. In plus, furatul e o adevarata boala profesionala in menaj”, explica psihologul.

Evaluarea e primul criteriu in selectia personalului, mai ales cand vine vorba de persoane care vor ingriji copii.

“Cand e vorba de ingrijire, fac e evaluare clinica grosiera. Nu ma intereseaza persoanele si situatia lor din punct de vedere clinic, le si spun ca nu fac terapie. Ma intereseaza sa aflu daca exista ceva anormal acolo. De pilda, persoanele deprimate, cu tendinte depresive sunt foarte toxice pentru copii. Pot avea bunavointa, dar le lipseste o anumita flexibilitate in relatiile cu copiii. Am avut si persoane varstice, care au predat in scoli toata viata, dar am constatat ca nu s-ar potrivi acum sa ingrijeasca niste copii”, a dezvaluit specialista.

Un alt moment in care experienta de psiholog poate face diferenta in alegerea personalului care se va ocupa de copii este aplicarea a doua teste pentru a depista anxietatea si depresia. Candidatilor li se pun intrebari din care va reiesi disponibilitatea lor de a respecta reguli, intimitatea familiei. Cei inclinati spre barfe nu se potrivesc aici, pentru ca urmeaza sa stea in mijlocul familiei care are copii si pot afla lucruri intime despre acesti oameni.

Disponibilitatea de a accepta diferenta sociala intre ei si viitorii angajatori este, de asemenea, un indicator care poate aprecia aplecarea omului spre furt.

“Diferenta sociala intre familii si angajat este imensa. Trebuie sa stiu daca ar putea avea cea mai mica dorinta de a lua ceva, gandindu-se ca oricum ei sunt asa de bogati ca nici nu vor observa”, justifica Adela Popovici.

O bona a vremurilor noastre ar trebui sa aiba si notiuni de prim-ajutor premedical.

“Copiilor li se intampla des sa le curga sange din nas, sa se loveasca la cap, sa inghita obiecte si alte accidente de acest fel. Bona trebuie sa stie cand e cazul sa cheme salvarea, ce trebuie sa faca pana la venirea specialistilor. Viata copilului e in mainile ei. Le oferim si documentatie in acest sens, daca e nevoie”, spune ea.

De asemenea, un punct special al evaluarii  il constituie modul in care posibilele bone reactioneaza la conflict. Un comportament agresiv sau vocabular nepotrivit este eliminatoriu. Aici se depisteaza si posbibilele inclinatii spre pedofilie.

“Nu exista tema in testele de personalitate in acest sens, decat cele care vizeaza psihopatia. Exista insa indici despre agresivitate si, de obicei, coreleaza. Tendinta de a agresa in diverse forme persoane sau animale se manifesta la fiecare persoana bolnava intr-un anumit fel, iar abuzul sexual face parte din aceasta categorie. Daca scorul trece peste limita, persoana e eliminata”, detaliaza specialista.

Peste 30% dintre persoanele care se prezinta la selectie nu trec acest test. Este primul motiv de refuz al candidatelor la functia de bona din “topul” Adelei Popovici.

“Sunt persoane instabile psihic care au facultate, care vorbesc fluent cateva limbi, aparentele pot insela”, remarca psihologul.

Locul doi este ocupat de ceea ce specialistii numesc “ostilitate indirecta”, adica predispozitia persoanelor lor de a-si manifesta frustrarile prin ironie, barfa, sau rautati indirecte care il afecteaza pe client sau chiar pe copil. Sunt cei care au probleme financiare sau de alta natura si in relatiile cu familiile cu copii sunt irascibili, artagosi, barfitori, manifesta asa-zisa “agresivitate pasiva”.

Pe locul trei al motivelor pentru care candidatele nu sunt inscrise pe lista de bone a clujencei este un scor de suspiciune ridicat.

“Suspiciunea e o neincredere care nu e legata de o situatie anume, dar e o constanta a vietii lor, o trasatura de personalitate care ii impiedica sa se implice in relatiile cu ceilalti, sa se ataseze afectiv”, spune psihologul.

In acest fel, pentru alegerea unei singure bone pentru o familie se poate intampla sa fie evaluate si 40 de persoane.

“Pe unele le exclud din start, daca sunt neingrijite, se intampla sa vina chiar baute doamnele. Oricum, in ceea ce le priveste pe bone, lucrez doar cu persoane care au fie studii de specialitate, fie experienta, fie ambele. Imi doresc persoane capabile nu doar sa supravegheze, ci si sa educe”, puncteaza Adela Popovici.

De cealalta parte sunt bonele care reusesc sa faca in educatia copilului ceea ce parintii nu pot.

Parintii isi doresc invariabil o bona tanara, calda si intelegatoare. Specialista spune ca bona ideala este ferma si consecventa.

“Sunt cele mai bune calitati ale unei bone. Copiii au nevoie de o viata structurata, sa dobandeasca limite si reguli. In caz contrar, ca adulti, pot deveni persoane nevrotice. Deseori, cei mici se simt in siguranta langa persoane ferme”, justifica psihologul.

Pe de alta parte, si clientii sunt selectati dupa criterii stricte.

“Au fost cazuri in care a trebuit sa pun piciorul in prag si sa ii spun clientului ca daca spera la o relatie cu menajera sau bona, nu putem colabora. Avem responsabilitati si fata de familii, si fata de bone. Testele au si rolul de a scoate la iveala daca se doreste o bona sau o bona care sa gateasca si sa faca menaj”, pune clujeanca lucrurile la punct.

Agentia clujencei are si clienti din Bucuresti, mai ales familii care le ofera si cazare in caza lor bonelor sau menajerelor.

“Bucurestenii ii apreciaza mult si in acest context pe clujeni, pentru ca sunt oameni mai calzi, mai calmi decat cei de acolo”, spune psihologul.

Pe de alta parte, bucurestenii sunt mai dispusi decat cei de la Cluj sa angajeze persoane calificate pentru menaj si ingrijirea copiilor sau a varstnicilor.

“Avem servicii de baby sitting ocazional, de weekend, dar pana acum nu am avut nici macar o cerere”, se plange Popovici.

Echipa clujencei mai cuprinde inca doi psihologi, iar candidatii mai sunt verificati si in privinta istoricului medical si profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *