PORTRET

Csaba Konyicska, un artist plastic original, ziua – economist, iar noaptea – pictor

Csaba Konyicska este un artist plastic original care reușește să îmbine într-un mod armonios munca de economist cu pictura, două domenii aparent incompatibile, dar perfect complementare în viața tânărului de 28 de ani care ziua e șeful serviciului de colectare debite la Banca Transilvania, iar noaptea creează tablouri apreciate și cumpărate de amatorii de artă. Csaba Konyicska e un pictor talentat, un autodidact care nu a avut nevoie de școli sau de cursuri pentru a se putea exprima artistic. A urmat studii în domeniul economic, a început să lucreze din anul II de facultate, a avansat în cariera bancară și e, astfel, un artist atipic, lipsit de boemie, o persoană ambițioasă, deopotrivă pragmatică și visătoare, care posedă  toate calitățile necesare pentru a reuși, atât în cariera artistică nocturnă, cât și în cea diurnă, profesională.

Spirit competitiv, nu s-a dat niciodată înapoi din fața greutăților

Csaba Konyicska s-a născut în comuna Băiuț, județul Maramureș. În clasele liceale, și-a dorit să studieze în cadrul Seminarului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, pentru că a considerat această instituție de învățământ drept una dintre cele mai bune din țară, un liceu cu un stil de predare britanic, unde tuturor materiilor li se acorda aceeași pondere și importanță. Pe Csaba Konyicska nu l-a interesat neapărat partea de teologie, cât seriozitatea predării și faptul că, absolvind acest liceu, avea posibilitatea de a opta pentru orice facultate.

Spirit competitiv, tânărul nu s-a dat niciodată înapoi din fața greutăților și a ales acest liceu catolic, cu predare în limbile maghiară și germană, cu toate că școala generală o urmase în limba română și în ciuda faptului că, deși cunoștea din familie limba maghiară, vocabularul său nu cuprindea termenii specifici materiilor de studiu:

„În clasa a IX-a scriam jumătate în maghiară, jumătate în română, dar mi-au plăcut întotdeauna provocările și, dacă inițial eram aproape ultimul din clasă, în clasa a XII-a am fost printre primii.”

După absolvire, Csaba Konyicska și-ar fi dorit să urmeze Medicina la Cluj, însă, din cauza unui eveniment nefericit în familie, a fost nevoit să își schimbe opțiunea și a ales Facultatea de Științe Economice din Arad, secția de Finanțe-Bănci. După doi ani, în care a locuit la Arad, s-a mutat în Timișoara, unde a început să lucreze, în paralel cu facultatea, pe un post de casier la Banca Transilvania, instituție bancară căreia i-a rămas fidel până în prezent și în cadrul căreia a evoluat profesional: a devenit consilier de credite, ofițer colectare debite, șef birou Colectare Debite, iar în prezent, la Cluj-Napoca, este  șeful Serviciului Colectare Debite.

Csaba Konyicska a ajuns la Cluj cu doi ani în urmă, și, pentru că în acest oraș dorește să își continue viața, și-a cumpărat aici o casă, și-a făcut prieteni și se bucură de ceea ce el numește a fi „orașul sufletului său”:

„Clujul mi-a plăcut dintotdeauna! E orașul sufletului meu, aici oamenii sunt calzi, primitori, deschiși la minte, sunt oameni, în primul rând! Am cunoscut în Cluj oameni frumoși, cu personalitate, cultură, oameni care știu ce vor.

Îmi doresc să rămân aici. Am o echipă genială, am casa mea și mă consider ardelean. Până la a fi clujean cred că va mai dura puțin, până mă obișnuiesc cu orașul, cu drumurile întortocheate și înguste. Dar, asta nu va fi o problemă.”

Un talent nativ pentru artele plastice

Csaba Konyicska s-a simțit dintotdeauna atras de artele plastice. În copilărie desena în creion și, acum 5 ani de zile, prietenii săi din Timișoara, văzându-l că desenează foarte mult, i-au sugerat să se apuce de pictură. Pentru că Csaba le-a răspuns că nu se pricepe la așa ceva, că nu a pictat niciodată, prietenii săi i-au oferit cadou de ziua lui două șevalete, două pânze, 3 culori și două pensule:

„Am fost «obligat» astfel să fac primul tablou, o combinație de culori în ulei, pentru că nu știam nici măcar consistența lor, cum se întind, cum se usucă. Dar, am făcut un tablou foarte mare, mi-a plăcut senzația pe care o aveam în timp ce pictam și am primit un feedback foarte bun la final. Și așa mi-am început călătoria prin lumea picturii!

Nu am făcut niciun curs, am învățat singur, din greșeli și din reușite, și am ajuns la un număr destul de mare de picturi, aproape 300, din care 90% sunt vândute, în țară sau în străinătate (în Europa și în America).

Primele tablouri au avut o tematică florală, după care am trecut la peisagistică. Pictatul în cuțit este unul dintre preferatele mele, e diferit față de pensulă – cu migală, rezultatul poate fi unul foarte realist.

Îmi plăceau foarte mult portretele, dar nu am crezut că o să ajung vreodată să fac un portret pentru că mi se părea foarte greu să surprinzi esența unui om, pe hârtie sau pe pânză. Însă, mi-am făcut pentru prima oară autoportretul, mi-a plăcut cum a ieșit și am început să le fac și la prieteni, la cunoștințe. În momentul de față mă axez mai mult pe partea de portrete, dar pictură figurativă, nu portrete clasice. Îmi plac portretele figurative pentru că exprimă mai degrabă o stare de spirit decât figura personajului și astfel oricine se poate identifica cu starea pe care o transmite portretul.”

Lui Csaba Konyicska îi place să surprindă și să transpună pictural esența personajelor sale, preferă să le picteze sufletul, starea pe care omul o transmite, dincolo de detaliile fizionomice. Orice privitor se poate astfel transpune simpatetic, pentru a trăi, prin tablourile artistului, stări sufletești dintre cele mai profunde.

Pentru că ziua lucrează la bancă și nu are timp să picteze, Csaba Konyicska își exersează talentul, de cele mai multe ori, noaptea sau în weekend:

„Am momente în care aș picta non-stop, sunt zile în care termin 4 sau 5 tablouri, sunt nopți nedormite în care am acea stare aparte, în care simt nevoia de a picta pentru a îmi recăpăta energia, pentru că în momentul în care pictez mă deconectez maxim! Îmi place ceea ce fac, atât în ceea ce privește pictura, cât și în viața profesională, și astfel, se îmbină amândouă perfect: partea reală și cea visătoare, partea de artă.”

În curând, artistul va avea vernisajul celei de-a doua expoziții

Csaba Konyicska a avut prima expoziție în Cluj, una organizată fără știrea sa, sub forma unei surprize, cu ocazia zilei sale de naștere. El s-a mutat la Cluj în data de 28 februarie 2014, aducându-și aici tablourile, din Timișoara. Fără să îl anunțe, colegii săi, care îi știau dorința de a avea o expoziție într-o hală dărăpănată, cu pereți de cărămidă, i-au „furat” tablourile de acasă, în timp ce era la serviciu, și, în 15 martie, de ziua sa, l-au dus la Turnul Croitorilor, unde l-au pus în fața faptului împlinit:

„Acolo am avut șocul vieții mele, erau foarte mulți oameni pe care îi cunoșteam, directori, colegi din țară. În primele momente nu mi-am dat seama ce se întâmplă, dar, când mi-am ridicat privirea și am văzut că tot Turnul Croitorilor e plin de tablourile mele, când mi-am dat seama ce se petrece, am simțit că îmi tremură picioarele! Eram un om care realiza că are în fața ochilor un vis împlinit!

Totul s-a organizat fără să știu nimic, s-au trimis invitații speciale, s-au făcut afișe pentru expoziția care a durat 7 zile și totul a fost organizat în cele mai mici detalii.”

De anul trecut, Csaba Konyicska a început să lucreze la o nouă colecție, „Spiritul uman”, compusă din portrete figurative de femei și bărbați, care transmit, fiecare în parte, o anumită stare de spirit. În momentul de față, colecția cuprinde 48 de tablouri, pe care artistul își propune să le expună în viitorul apropiat, la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

Csaba Konyicska nu își dorește să facă un business din arta sa, primele tablouri le-a vândut la prețuri destul de mici, după care prețurile au crescut, proporțional însă cu cheltuielile generate de materialele utilizate – tablourile, care au dimensiuni mari, presupun costuri de realizare mai mari. Pentru Csaba Konyicska contează foarte mult persoana care îi cumpără tablourile, el este interesat ca picturile sale să însemne ceva pentru cei care le achiziționează, câștigul material fiind doar pe planul doi, după aceste considerente.

Csaba Konyicska este un artist plastic aflat în plină evoluție, pentru că, la fel ca în viața profesională, el își dorește să meargă mereu înainte, să nu stagneze niciodată, să nu rămână la un anumit nivel. Pentru că pune pasiune în tot ceea ce face, Csaba este încrezător în propria reușită:

„Ca planuri de viitor, pe partea de artă o să încerc să mă dezvolt din ce în ce mai mult, iar la job o să îmi dau în continuare tot interesul, pentru că fac ceea ce îmi place! Atâta timp cât faci lucrurile care îți plac, ai toate șansele de a evolua! Dacă oamenii nu fac ceea ce le place, își pierd timpul aiurea!”, conchide artistul.

Foto: Csaba Konyicska

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *