In vizor

Criza gunoaielor revine la Floreşti. Din lipsă de maşini, noua conducere nu reuşeşte să ţină fenomenul sub control

În cea mai mare comună a ţării, firma Quatro Eco Salub, responsabilă cu ridicarea deşeurilor de la populaţie, nu reuşeste să facă faţă programului de colectare. Cetăţenii sunt obligaţi să stea săptămâni în şir cu gunoaiele sub geam din cauză că parcul auto al societăţii este la limita uzurii fizice şi morale motiv pentru care din cele 6 autovehicule aflate în dotarea firmei, doar două sunt funcţionale pe toată raza comunei Floreşti.

Quatro Eco Salub îşi  desfăşoară activitatea pe raza comunelor Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău. Cetăţenii  celor patru comune, aproximativ 60.000 de locuitori,  sunt din nou în pragul unei crize a gunoaielor asemănătoare celei prin care au trecut în această vară. Deşi are o nouă conducere de mai bine de o lună şi jumătate, societate de colectare a gunoaielor  nu reuşeste să ţină pasul şi să respecte programul de ridicare a deşeurilor motiv pentru care floreştenii sunt nevoiţi să stea zile în şir cu gunaoiele revărsate peste punctele de colectare. Imaginea de mai jos reflectă realitatea din teren, un exemplu fiind strada Eroilor  unde nu a mai  ridicat gunoiul de mai bine de o săptămână şi jumătate.

Principala cauză a faptului că reprezentanţii Quatro Eco Salub nu fac faţă programului este lipsa de personal şi faptul că parcul auto este depăşit moral, utilajele învechite fiind la limita funcţionalităţii. Contactat telefonic Florin Otrocol, numit director în urmă cu o lună şi jumătate, a explicat pentru cititorii Ziar de Cluj care este situaţia la zi.

„În Floreşti se produc zilnic 35 de tone de deşeuri din care noi reuşim să ridicăm aproximativ 80%. Nu e normal dar nu avem cu ce. Din cele 6 maşini 4 sunt în service. În prezent suntem la limita de avarie şi ne desfăşurăm activitatea cu două  camioane de 14 tone. Trebuie revigorat parcul auto însă costurile de achiziţionare a unor maşini noi sunt foarte mari, peste 100.000 de euro pentru o singură maşină. Încercăm şi suntem în negocieri să aducem maşini second din Olanda însă pentru acest lucru trebuie realizată o majorare de capital a societăţii. Mai este problema personalului pentru că deşi am dat anunţuri de angajare nimeni nu doreşte să vină să lucreze la noi. E un domeniu de activitate destul de dificil de aceea lumea nu se prea înghesuie „, a afirmat Florin Otrocol directorul Quatro Eco Salub.

Pe lângă problema firmei de salubritate ce operază în Floreşti trebuie reamintit faptul că proiectul Centrului de Management Integrat al Deseurilor realizat de către Consiliul Judeţean Cluj este într-o mare întârziere, fapt ce a determinat ca toate unităţile teritorial administrative din judeţul Cluj să întâmpine mari dificultăţi în gestionarea gunoaielor şi totodată să fie obiigate să aloce sume importante de la bugetele locale pentru a acoperi costurile de transport la centre de depozitare conforme.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *