Criza de Euthyrox este nerezolvată de patru luni, pacienții alergând de la o farmacie la alta. Medicamentul va ajunge în trei farmacii din Cluj

Criza lipsei medicamentui Euthyrox din farmacii durează de mai mult de patru luni, timp în care autoritățile au fost incapabile să găsească soluții pentru cei aproximativ 500.000 de pacienți cu afecțiuni tiroidiene care urmează acest tratament. Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România tot anunță ba ca criza s-a rezolvat, ceea ce este departe de adevăr, bă că încă se caută soluții. În tot acest timp, cei care au de suferit sunt tot pacienții. Cei care nu au rude în străinătate să le poată trimite medicamente, aleargă de la o farmacie la alta, sperând să găsească tratamentul de care au atât de multă nevoie. 

Clujenii au șanse să găsească acest medicament în farmacii începând de mâine

După mai bine de patru luni, s-a găsit o variantă de compromis, respectiv Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a donat 5000 de cutii de Euthyrox 100 mcg ce se vor afla începând de mâine, 20 mai în farmaciile dinin Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Buzău, Timişoara, Cluj-Napoca şi Craiova.

Pacienţii care au nevoie de acest medicament în tratamentul curent se vor prezenta la farmacie cu reţeta, scrisoarea medicală sau alt document eliberat de medic care recomandă un tratament cu Euthyrox. Persoanele care nu se pot deplasa pot trimite un reprezentant la farmacie cu o copie după documentele precizate mai sus.

Acest medicament este esenţial în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene, în patologia guşii benigne sau maligne ale adultului, în completarea deficitelor de substituţie cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parţiale ale tiroidei (tiroidectomie), precizează sursa amintită.

Iată cele trei farmacii din Cluj unde vor fi distribuite cutiile de Euthyrox

Alma, Piața Mihai Viteazu nr. 25-26

Alma, B-dul 21 Decembrie Nr. 4-6

Alma, Str. Avram Iancu, nr. 492-500 Florești, centru Vivo.

 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj recunoaște că a eliberat doar 10-25 de comprimate încercând să asigure tratament pentru cât mai mulți pacienți.

”Necesarul de medicamente în România este de 50.000 de cutii pe lună. Noi am eliberat pacienților câte 10-25 de comprimate că să le asigurăm necesarul pentru o anumită perioadă de timp. Am fost acuzați că  medicamentul lipsește deoarece noi nu facem comenzi. A fost o dezinformare gravă, pentru că ne-a complicat și mai mult activitatea. Sunt prea puțini cei care au reușit să își facă stocuri, de unde să își facă stocuri, deoarece problema este destul de veche și am semnalat această problemă în mod repetitiv. Euthyroxul lipsește și nu am avut cantități suficiente pentru a satisface necesitățile pacienților. Dacă primesc două cutii o dată la două săptămâni nu pot elibera o cutie, doar necesarul pe 10 zile sau două săptămâni. Nu poate să fie acuzată farmacia ca ultima verigă de absența medicamentului”, a declarat într-o inervenție la Epoch Times, Elena Dinte, Președintele Colegiului Farmaciștilor Cluj.

De cealaltă parte, Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România dă asigurări că s-au făcut eforturi pentru a fi remediată această criză, medicamentele sunt distribuite către farmacii, dar există un gol care încă nu a fost acoperit. Aceasta îi îndeamnă pe cei care nu găsesc medicamentul în farmacii să apeleze la ANMDP pentru a primi informații privind farmaciile unde pot găsi acest medicament.

”Am repetat de foarte multe ori că medicamentul este în preocuparea noastră din luna februarie de când a început criza. Am început încă de la sfârșitul lunii februarie să avem discuții la nivelul ministerului, la nivelul companiei care deține autorizația de punere în circulație, la nivelul distribuitorilor. În fiecare săptămână sunt monitorizate stocurile. Am răspuns pacienților, am încercat să îi ajutăm să le spunem farmaciile la care mai există stoc. S-a ținut legătura cu Colegiul Farmaciștilor.  Stocul electronic de raportare înseamnă stocul dintr-o zi care apoi poate să nu mai existe. Imediat acest stoc a fost livrat către farmacii, nici vorbă să stagneze în stoc acest medicament. Euthyrox există și este livrat către farmacii. S-a produs un dezechilibru pentru că nu a mai existat un stoc asigurator. În ianuarie consumul a fost mult mai mare, livrările au fost în aceleași cantități, dar nu au mai ocupat acest gol. Am încercat să explicăm să se facă o prescriere și o eliberare rațională. Încercăm să găsim o soluție, și am apelat la compania care deține autorizația de punere pe piață, s-a obținut o suplimentare, livrarea în plus va continua. Am făcut toate demersurile ca pentru următorul trimestru să se planifice o producție mai mare pentru România. Există acest medicament pe regiuni, în fiecare zi apare stoc de Euthyrox”, a menționat Anca Crupariu.

Ziar de Cluj a scris în martie despre drama prin care trec bolnavii de tiroidă. De atunci autoritățile nu au reușit să găsească o soluție pentru a rezolva aeastă criză.

Strigătul disperat al bolnavilor de tiroidă: Avem nevoie de Euthyrox

Adauga comentariu