Reportaj

Cristina Andro, doamna care vindeca inimi singure la Cluj

Un tango, un vals, o gluma buna, o mana de prieteni care care te inteleg , o iesire intr-un loc de vis si soarele rasare si pe strada ta. Ca peste tot, la Cluj sunt multi oameni singuri, care nu au unde sa cunoasca oameni noi, sa schimbe o vorba si sa danseze. Clujeanca Cristina Andro a gasit o cale sa ii adune la un loc, organizand serate, petreceri si excursii unde singuraticii se cunosc intre ei, se distreaza si viata lor capata un sens. In viata de toate zilele, femeia este asistenta la Institutul Inimii. Asa cum recunoaste cu un zambet larg, a ajuns sa vindece inimi si la propriu, si la figurat.

Clubul Oamenilor Singuri e o pagina de Facebook. E si o poveste, o afacere si, pentru cateva zeci de clujeni, un miracol. Este intamplarea care i-a adus in mijlocul altor oameni ca ei, i-a mutat din fata televizorului in cluburi elegante si le-a adus lumea la picioare. In spatele povestii sta Cristina Andro, o femeie atragatoare, blonda, care stie sa asculte, sa spuna o vorba buna la momentul potrivit si sa isi pastreze modestia in orice moment.

“Initial am inceput cu o agentie matrimoniala. Tot povestind cu o persoana, cu alta, am ajuns la conluzia ca sunt foarte multi oameni singuri care si-ar dori mai degraba sa socializeze, decat sa isi gaseasca un partener de viata. Asa am inceput Clubul Oamenilor Singuri”, isi aminteste ea.

La agentia matrimoniala, prima pereche “cuplata” in acest fel a fost atat de solida, incat sunt impreuna si acum, desi de multe ori nu functioneaza si e nevoie sa isi mai incerce fiecare sansele mai departe.

“Sunt foarte multi oameni singuri si de o anumita varsta e tot mai greu sa iti gasesti pe cineva. Unde sa te duci? In cluburi gasesti numai tineri si atunci nu prea ai ce sa faci. Posibilitatile sunt foarte putine, daca nu ai la serviciu colegi sau colege. Eu, de exemplu, lucrez in sanatate, iar acolo sunt mai mult femei. Dureaza si sa te obisnuiesti cu alta persoana, sa te adaptezi, oamenii vin cu un bagaj cu tot felul de experiente, cu lipsa de incredere”, a rezumat fondatoarea grupului.

Drept urmare, clujeanca a inceput de mai bine de un an sa organizeze evenimente pentru oameni singuri.

“Aici au ocazia sa se cunoasca, socializeaza, se distreaza, se simt bine. In vara am fost intr-o excursie in Maramures si o doamna mi-a marturisit ca se simte ca in liceu. Dansa e vaduva, si-a casatorit copiii si ce sa faca? Vine cu noi”, spune Cristina Andro.

Cei mai multi participanti se strang la serate, pentru ca taxa impusa e mai mica.

“Tot ce se intampla se face contra cost, pentru ca nu avem un sponsor, trebuie sa platim fiecare serviciu. Atunci, la serate vin 50-60 de persoane. Acum ne pregatim de Revelion, unde speram sa strangem 100 de persoane.

Sunt persoane care se inscriu si la agentie, dar vin si la Clubul Oamenilor Singuri. Altii vor sa plateasca si sa cunoasca o singura persoana, ne spun ca ei nu vor petreceri. Altii nu vor sa fie vazuti in public.

La club nu trebuie sa fii membru inscris, alegi evenimentul la care vrei sa participi si esti binevenit. 

Clubul are oameni de toate varstele si conditiile sociale

Totul a inceput cu un party, in septembrie 2013.

“Eram putini, vreo 15, 70% femei. Acum avem in jur de 50 de persoane si balanta s-a cam echilibrat”, a marturisit aceasta.

Intalnirile au avut loc in ultima vreme la Charlie Cafe, in zona Caminului Economica III.

Participantii la evenimentele clubului au intre 30 si 74 de ani.

„Decanul de varsta, cel care are 74 de ani a venit prima data cu noi la o petrecere de 8 martie si de atunci nu a lipsit de la nici un eveniment. De fiecare data zice ca nu stie daca ajunge, ca nu e pentru varsta lui, dar totusi vine. Toata bucuria vietii lui e sa stea la televizor, asa ca mai bine vine cu noi. Media de varsta e de 48 de ani”, dezvaluie Andro.

Oamenii singuri danseaza la evenimentele clubului pe toate tipurile de muzica.

“Mai putin manele, care nu se potrivesc. In rest punem vals, tango, muzica retro, muzica noua si chiar si populara. Oamenii sunt si cu studii superioare, si cu studii medii, si bogati si saraci, mai mult clasa de mijloc”, pune organizatoarea lucrurile la punct.

Aproape la fiecare eveniment se leaga o prietenie si apoi membrii clubului organizeaza iesiri intre ei.

“M-au invitat si pe mine cativa intr-un weekend si am mers la Valea Draganului, am stat pe malul apei, am povestit si seara ne-am intors, a fost dragut”, a spus Andro.

Din Maramures la Viena

Pe langa acestea se organizeaza si iesiri prin tara la sfarsit de saptamana. Cea mai recenta a fost la Baile Felix.

“Am organizat un party in Oradea la care au venit oameni de acolo si membrii clubului nostru care au participat la eveniment. Incep sa apara si persoane din alte localitati. Am avut din Zalau, din Arad, din Baia Mare. Mai vin si de la tara, dar mai putin”, a descris aceasta.

In aceasta vara, de pilda, clubul clujean a luat parte la o iesire in Maramures, in care au vizitat Sapanta, cateva manastiri, Viseul, au calatorit cu mocanita si seara s-au intors.

“Am fost si la Viena, la Targul de Craciun. In curand vom merge la munte, unde vom face o petrecere de Halloween. Va fi un party cu tot felul de concursuri. Mergem la cascada Valul Miresei. In decembrie, daca strangem suficienti vom merge iar la Viena, la targul de Craciun si urmeaza apoi revelionul, la hotelul Victoria din Cluj-Napoca. Va fi o petrecere cu muzica, dans, tombola si tot tacamul. De 1 ianuarie vom avea bal mascat. Cei care vin din afara vor avea parte de un tur al orasului”, a mai spus organizatoarea.

Unii vin la fiecare eveniment si, de fiecare data, apar figuri noi.

Distractie, dar si si socializare terapeutica

Se face si un soi de terapie.

“Mai ales in weekenduri, stam la un pahar de vin si ne povestim experientele. Asa ne dam seama ca de fapt sunt si altii tot asa necajiti ca noi, daca nu si mai si. Asta ii face pe oameni mai veseli, chiar si numai pentru faptul ca ii scoate din casa, ca au unde sa mearga. Te duci la o petrecere si ai cu cine sa dansezi. Si celor de 60 de ani le mai place sa danseze, dar unde, cu cine? O doamna a venit necajita de la o nunta, ca nu a avut cu cine sa danseze. La noi a avut cu cine”, a relatat aceasta.

La inceput, noii veniti la club sunt mai timizi, se integreaza greu in grup, insa apoi devin din ce in ce mai deschisi.

De la un Revelion de “ocazie” la prietenii trainice

Eugenia Marchis, una dintre clujencele care isi alunga singuratatea participand la evenimentele Clubului oamenilor singuri spune ca a aflat de asta absolut intamplator.

“Aranjasem sa merg de Revelion la o petrecere la Brasov, iar asta s-a anulat. Am cautat apoi pe Internet altceva si am dat de acest club. Mi-a placut foarte mult si de atunci tot particip”, a relatat ea.

Clujeanca a avut parte de multe lovituri in ultimii ani. Si-a pierdut sotul, apoi mama si si-a gasit o alinare frecventand intalnirile Asociatiei “Exista viata dupa doliu”.

“Dupa ce am vorbit cu psihologii mi-am mai revenit. Mi-a facut bine cand am descoperit Clubul Oamenilor Singuri sa cunosc si alti oameni ca mine. Merg la toate evenimentele si am incheiat prietenii foarte frumoase aici. Ne intalnim, vorbim, dansam, tinem legatura la telefon, iesim in fiecare weekend, ceea ce nu mai faceam inainte”, marturiseste Marchis.

Chiar si vacanta de vara si-a petrecut-o alaturi de prietene de la Club.

“Nu voi lipsi de la petrecerea de sambata asta. Chiar daca am de mers la un botez, voi ajunge cumva si la club. Acum ma simt foarte bine, stiu ca fac parte dintr-o comunitate si asta pentru mine inseamna foarte mult”, a dezvaluit Eugenia Marchis.

Politica de preturi: sa vina cat mai multi

In ceea ce priveste preturile pentru manifestari, Cristina Andro spune ca nu sunt mari.

“O serata costa 50 de lei si include bauturi si o gustare. Am mers cu preturi minime, cat sa ne acoperim cheltuielile, fiindca lumea nu are bani. Am zi ca mai bine sa vina mai multi. O data pe luna isi permit sa dea 50 de lei ca sa vina la un party, pentru ei conteaza foarte mult.

Doamna care vindeca inimi

In afara de coordonatoare a Clubului Oamenilor Singuri, Cristina Andro e asistent medical la Institutul Inimii.

“Eu ma ocup de inimi si la propriu, si la figurat”, rade ea.

Cristina are deja o ucenica

Clujeanca ere doua fete, de 17 si 18 ani, pe care le-a crescut singura si o sprijina in demersul cu clubul, ba chiar o si ajuta.

“Ma si gandesc sa ii las clubul uneia dintre ele, pentru ca e ceva de viitor. Mai ales la noi, unde lumea e atat de reticenta. In zona de matrimonial oamenii cred ca se intampla cu totul altceva, dar am ramas si cu afacerea aceea, pana la urma au mai inteles si nu mai primesc telefoane ca sa fiu intrebata daca fac masaj”, martusiseste clujeanca.

De origine, femeia este din localitatea clujeana Morlaca.

“Eu sunt fata de la tara si ma mandresc cu asta. Mi se pare ca cei de la tara sunt oameni mai de caracter. Acolo nu se organiza niciun eveniment, nici macar Fii satului. Mi-am propus sa organizez eu un eveniment la care au colaborat si a iesit o chestie foarte draguta”, puncteaza ea.

Pentru anul viitor figureaza o excursie de vara la Viena, alta la Carnavalul de la Venetia, o iesire pe Transfagarasan sau un weekend pe traseul Deva-Hunedoara-Hateg-Prislop-Geoagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *