In vizor

„Cornul și Laptele”, pericol pentru elevi. Protecția Consumatorului Cluj constată problemele doar pe baza sesizărilor

Mâncarea elevilor, cornul laptele și fructele, reprezintă în continuare un pericol public. Condițiile de păstrare a produselor alimentare, în spațiul de depozitare a unui agent economic din județul Cluj, colcăie de mizerie, igrasie, cioburi și tencuială deteriorată. Cum a fost posibil ca produse păstrate în condiții infecte să ajungă pe masa elevilor din Târgu Mureș, chiar la început de an școlar, ei bine, aceste detalii nu sunt cunoscute încă nici de către comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Cluj. 

Evident, reacția instituției a venit în urma unei sesizări făcute de un părinte. Cu alte cuvinte, discutăm de o reacție a autorităților competente, nu de capacitatea acestora de prevenție, de acțiuni de combatere a situațiilor în care viața copiilor este pusă în pericol zi de zi, chiar în instituțiile de învățământ unde hrana prezintă urme clare de mucegai, astfel încât sănătatea elevilor încape pe mâna unor agenți economici puși pe căpătuială.

În urmă cu câteva zile, un părinte din comuna mureșeană Band a sesizat faptul că fiica sa a primit în porția zilnică de hrană un corn plin de mucegai. Imediat după reclamația făcută de părinte a venit și reacția Comisariatului pentru Protecția Consumatorului. Întrucât discutăm despre un agent economic care asigura produsele pentru programul „Lapte Corn Măr” din județul Cluj, spațiul de depozitare a fost verificat în termen de 48 de ore de la sesizare. Din păcate, condițiile erau total improprii. 

Astfel, ca urmare a problemelor apărute intr-o scoala din Targu Mureș, comisarii ANPC s-au autosesizat imediat și au verificat în cca 48 de ore unitățile de învățământ implicate dar și agentul economic din județul Cluj care produce, ambalează și distribuie cornurile și merele destinate elevilor din Mureș. 

Depozitarea produselor alimentare era una total improprie, iar condițiile igienico-sanitare anormale, fiind constatate igrasie, tencuială deteriorată, mizerie și cioburi în spațiul de depozitare, precum și evidente modificări organoleptice.

Spațiul de depozitare a fost blocat temporar, iar imaginile au devenit publice 

Conform comisarului șef adjunct din cadrul ANPC Cluj, Dan Mircea Radu, nu ar fi vorba de o reacție a autorităților competente în acest caz, deși discutăm de o sesizare făcută de un părinte din Mureș, iar comisarii clujeni ar fi efectuat și activități de prevenție.

Cum este posibil ca la început de an școlar un agent economic să funcționeze cu acte în regulă, dar cu spații de depozitare improprii, cu urmări evidente asupra alimentelor oferite elevilor, despre aceste detalii Mircea Radu nu a fost în măsură să se pronunțe. Ancheta este încă în desfășurare, iar orice explicație pe care o poate oferi ANPC Cluj, în anul 2019, vine numai în urma unei solicitări scrise. 

(Aici trebuie să menționăm că updatarea comunicațională în relație cu mass-media a ANPC Cluj lasă de dorit, totul funcționând pe baza hârtiilor și a solicitărilor înregistrate, iar „comunicarea” se rezumă la comunicate de presă. Nimeni nu pare să își asume expunerea unei situații de interes public în timp util, ci numai după parcurgerea birocratică a pașilor prevăzuți de regulament: solicitarea scrisă).

Dincolo de aceste detalii, compania care livrează produse în cadrul pogramului „Corn Lapte Măr” a fost verificată până în prezent, dar după cum știți, în urma verificărilor inițiale nu au fost constatate inadvertențe sau alte aspecte cu caracter dubios, care să le fi permis comsiarilor ANPC să oprească temporar activitatea acestui agent economic. 

Și totuși, depozitul din Cluj, unde erau păstrate aceste produse, este dincolo de orice închipuire. Și totuși, nu poate fi vorba de o campanie susținută de prevenție, ci doar de o reacție a ANPC Cluj după semnalarea acestui caz de către un părinte, de o reacție în urma unei sesizări. 

Cum ar veni, la nivelul județului Cluj verificările operate de către Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului Cluj nu au scos la iveală neconformități ori alte situații ce ar fi pus în pericol sănătatea elevilor. 

Și totuși, acest caz punctual a devenit public, iar depozitul respectiv a fost identificat ca urmare a unei plângeri făcute de un părinte dintr-o comună din județul Mures. 

Temporar, până la încheierea cercetărilor în acest caz, activitatea agentului economic a fost oprită.

Iar depozitul companiei a fost descoperit printr-o întâmplare, întrucât controalele inițiale nu au dus la semnalarea unor neconformități ale agentului economic care-și păstra pordusele în condiții absolut improprii într-un depozit din Cluj. 

Valoarea totală a programului pentru unitățile de învățământ din România în anul şcolar 2019-2020 este de 540.474 mii lei (112.598.673 euro) și cuprinde ajutorul naţional în valoare de 455.598.484 lei (94.916.351 euro), precum și sume alocate de la bugetul de stat pe perioada de indisponibilitate a fondurilor din partea Uniunii Europene 84.875.146 lei (17.682.322 euro), din care:

– 188.054 mii lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

– 196.435 mii lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.402 mii lei pentru derularea măsurilor educative;

– 79.181 mii lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.402 mii lei pentru derularea măsurilor educative;

În anul școlar 2019-2020, Programul pentru şcolile din România se adresează unui număr de 1.920.062 copii (preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat).

Bugetul a fost aprobat în Ședința Guvernului din 31 iulie 2019 şi prevede atât stabilirea bugetului de implementare a Programului pentru şcoli al României pentru anul şcolar 2019-2020 cât și modificarea și completarea HG nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023. Fondurile alocate cuprind și ajutorul financiar din partea Uniunii Europene, conform deciziei Uniunii Europene de punere în aplicare, conform unui anunț al Ministerului Agruiculturii și Dezvoltării Rurale. 

 

 

sursa foto: sorinclaudiususanu/facebook

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *