In vizor

Consortiul Universitaria vrea finantare doar pentru elite. Universitatile clujene nu prea sunt de acord

O clasificare stricta a universitatilor de stat din Romania in functie de care sa se repartizeze si finantarile este solicitarea celor de la Consortiul Universitaria, reuniti recent la Iasi. Intre altele, s-ar dori ca doar primele universitati sa primeasca dreptul de a organiza studii doctorale. Oficialii universitatilor clujene nu impartasesc in totalitate aceasta viziune.

Reuniunea Consortiului Universitaria a avut loc la Iasi intre 29 si 30 noiembrie si a reunit reprezentanti ai Universitatii din Bucuresti, Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, ai Universitatii de Vest din Timisoara, ai Academiei de Studii Economice Bucuresti si ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Ca o concluzie, institutiile membre solicita „evaluarea institutionala clara in scopul diferentierii pe criterii valorice a institutiilor de invatamant superior din Romania”.

„Rostul consortiului este de a sustine elita invatamantului superior romanesc”, a precizat Acad Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.

„Institutiile de invatamant superior din Romania sunt judecate, in mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste” a spus si Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, in deschiderea lucrarilor.

Un argument al cererii ar fi faptul ca dintre cele 4.000 de institutii de invatamant superior din SUA, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, in timp ce in Marea Britanie universitatile care pot oferi studii de doctorat reprezinta putin peste 20% din total.

„Prin comparatie, in Romania toate cele 49 de universitati publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale”, a subliniat Vasile Isan, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Marius Bojita, fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, este de parere ca o ierarhizare a universitatilor publice romanesti este, intr-adevar, necesara.

„Se cere de mult o astfel de ierarhizare, insa doar pe criterii de calitate. Era si pana acum o finantare diferentiata intre institutii”, declara universitarul.

In ceea ce priveste conducerea doctoratelor, acesta spune ca varianta propusa de Consortiu nu e tocmai corecta.

„Criteriul de selectare a celor care au dreptul sa organizeze asa ceva ar trebui sa tina cont de profesori, de catedrele de specialitate si nu de universitati. Nu e corect sa iei primele 20%, cand poate ai specialisti foarte bine pregatiti care au caderea sa conduca doctorate si in alte universitati”, a atras atentia Bojita.

Oficialii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca spun ca propunerile Consortiului Universitaria trebuie dezbatute in Consortiul Universtitatilor din Cluj-Napoca.

„Consortiul de la Cluj se reuneste periodic, in acest an sub conducerea UMF. Va avea loc atunci si o analiza a acestui comunicat elaborat de Universitaria. Ca idee, ierarhizarea universitatilor a mai fost propusa, exista acest spirit, insa felul in care se va aplica necesita analize”, a spus Doru Sabau, purtatorul de cuvant al USAMV.

Cei de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) sunt de partea Consortiului Universitaria.

„UTCN sustine intru totul demersurile privind reevaluarea universitatilor din Romania, cu efect inclusiv asupra finantarii acestora”, a declarat Mirela Botan, purtatoarea de cuvant a institutiei.

Intre concluziile reuniunii de la Iasi se afla si faptul ca „reprezentantii celor cinci universitati au decis sa transforme Romania intr-o destinatie extrem de atragatoare pentru studentii din strainatate, propunand oferte de studiu multiple”.

Astfel, prin noile tipuri de burse Erasmus, studentii vor putea veni sa studieze in tara noastra in doua sau mai multe universitati sau vor putea beneficia de „pachete” de burse de studii si stagii de practica din partea mai multor universitati.

Mai mult, universitatile au hotarat sa puna in practica si o idee mai veche a Consortiului, respectiv realizarea unor mobilitati de tip Erasmus intern intre universitatile membre din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi.

Totodata, universitatile au tras un semnal de alarma privind subfinantarea cronica a educatiei, in comparatie cu resursele care trebuie angajate.

In ceea ce priveste cercetarea, cele cinci universitati de top romanesti au discutat posibilitatile de colaborare in cadrul noului program european Orizont 2020, ce va oferi finantari de 70 de miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *