In vizor

Consiliul Județean plătește avocați din afară pentru procesele pe care le are cu CMID-ul la Curtea Europeană

Construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) a ajuns abia la stadiul de 42%, iar problemele juridice cu fostul constructor sunt departe de final. Consiliul Județean Cluj are procese la Curtea Europeană, la Curtea de Arbitraj și alte instituții din Europa. Pentru asigurarea serviciilor juridice, sunt plătiți juriști și avocați din afara instituției.

În ședința extraordinară de Consiliu Județean de vineri a fost aprobat un proiect de hotărâre privind achiziționarea de servicii juridice necesare în gestionarea unor contracte și pentru gestionarea disputelor aferente acestor contracte din cadrul CMID.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj dă vina și pe Aeroportul Internațional Avram Iancu. Potrivit șefului județului, din cauza numărului mare de procese pe care Consiliul Județean le are cu Aeroportul, departamentul juridic este în prag de blocaj.

„Complexitatea proiectelor pe care le avem și litigiile pe care le avem cu fostul constructor la Curtea Europeană, la Curtea de Arbitraj ș.a.m.d. necesită angajarea unui serviciu extern. Mai avem o situație specială aceea prin care avem zeci de procese pe care le avem cu o anumită regie și angajații noștri nu mai fac față. Avem 31 de procese deschise de aeroport împotriva noastră plus că acum s-a înființat o asociație, Milenium 3 se cheamă, care e formată din 3 angajați ai Aeroportului și care ne solicită tone de hârtii, adică contracte de acum 10-15 ani, pe Legea 544 și ne cer câte 2-3 pagini de documente pe care noi trebuie să stăm să le găsim în arhivă. Ne sunt solicitate cu scopul de a ne bloca activitatea. 5 oameni xeroxează întruna maldăre de documente. Acum, Direcția Juridică este blocată în aceste procese cu Aeroportul. Nu mai putem munci la procesele curente. Colegii noștri au aproape în fiecare zi proces cu Aeroportul”, a declarat Alin Tișe.

Potrivit proiectului de hotărâre, există o serie de probleme serioase legate de construirea CMID. Construcția CMID a demarat în 16.02.2012 în baza unui contract încheiat între Consiliul Județean Cluj și Asocierea ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VEL SERVICE S.A. Problemele de natură tehnică intervenite în implementarea acestui contract de lucrări datorate în principal, culpei Antreprenorului și a Inginerului, au condus în final la rezilierea acestui contract.

„După parcurgerea etapelor procedurale stabilite în contractul de lucrări FIDIC, ASOCIEREA ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VELSERVICE S.A. – prin liderul de asociere ATZWANGER S.P.A. a formulat Cererea de arbitraj care a fost comunicată de către Curtea de Arbitraj Internațional, prin adresa nr. 23183/MHM/17 noiembrie 2017/dkt, înregistrată la Consiliul Județean Cluj cu nr. 34026/21.11.2017. Având în vedere faptul că întreaga procedură se desfășoară conform Regulamentului Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, precum și necesitatea asigurării reprezentării care solicită o amplă expertiză în arbitrajul comercial internaţional, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 66/29.03.2018 prin care s-a aprobat achiziționarea de servicii juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare a Județului Cluj în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris”, se arată în document.

În 2016, a fost încheiat contract cu asocierea S.C KRANZ EUROCENTER S.R.L. & INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE – ISPE S.A., pentru executarea lucrărilor.

Prețul total al contractului este de 111.103.998,44 lei fără TVA. Durata contractuală este de 18 de luni. Stadiul fizic al lucrărilor este de 42%.

Au avut loc și alunecări de teren, care au dus la dispute între executantul lucrărilor și Consiliul Județean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *