Sanatate

Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Cluj, schimbat după rapoartele prezentate de Ungureanu: „TOT ce am dezvăluit public, ororile din acest spital, sunt confirmate…”

În urma rapoartelor Corpului de Control al Ministerului Sănătății, prezentate recent de către deputatul clujean Emanuel Ungureanu în public, par să se întrevadă și primele schimbări: ministrul Sănătății, Victor Costache, a schimbat componența Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, nominalizând trei noi membri. 

Cei trei membri ai Consiliului de Administraţie, numiți de către ministrul Sănătății, sunt Sorin Dudea, şeful Secţiei de Radiologie, George Dindelegan din cadrul Secţiei de Chirurgie 1 şi Simona Rednic, de la Reumatologie.

După cum apreciază deputatul Emanuel Ungureanu, această schimbare survine în contextul în care pacientul Moldovan, internat în vara acestui an pe una din secțiile spitalului, a decedat în urma unor infecții instraspitalicești dobândite pe parcursul internării.

„A murit un OM și a început să conteze asta!

Bate puternic vântul schimbării la Cluj-Napoca!

În urma ultimei mele vizite la Spitalul Județean de Urgență Cluj, a 7-a, în 3 ani de mandat, Ministrul Sănătății, Victor Costache, a schimbat Consiliul de Administrație al unității sanitare”, a notat Ungureanu pe pagina sa de socializare.

CITEȘTE ȘI: Ungureanu: „Chirurgie II, un infern al MIZERIEI și IADUL infecțiilor nosocomiale” VIDEO

De altfel, după cum dezvăluie în continuare Emanuel Ungureanu, situația din cadrul Spitalului Județean Cluj este departe de normalitate, iar asta întrucât medicii se confruntă cu tot felul de lipsuri în practica de zi cu zi, de la mănuși la instrumente chirurgicale:

„Să vă mai spun că medicii de pe secții nu au mănuși, pansamente, instrumente chirurgicale minime, medicamente ieftine.
Dezastrul este TOTAL”
, conchide Emanuel Ungureanu.

Recent, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a făcut publice o serie de rapoarte întocmite de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, acte ce au fost ținute ascunse de opinia publică. 

Este vorba de o serie de nereguli constatate încă din anul 2016. Astfel, deși conducerea spitalului susținea că în cazul arșilor cu o suprafață de 20% pot fi oferite condiții sanitare astfel încât aceștia să poată fi tratați corespunzător, Ungureanu susține că rapoartele Corpului de Control semnalează lipsa procedurilor prin care să se garanteze îngrijirea pentru arși, fie și în proporție de 20% din suprafața corpului. Nu există nici măcar un circuit pentru arși. 

De asemenea, rapoartele cuprind referințe la cazul medicului Marius Fodor, șeful secției Chirurgie Vasculară, care ar fi fost numit ilegal, în baza unui concurs fals.

În plus, Ungureanu a mai precizat că Unitatea de Transfuzii din cadrul spitalului nu are condiții minime de funcționare, aspect cuprins în raportul Corpului de Control, ceea ce înseamnă o activitate la limita legii. 

CITEȘTE ȘI: SCANDAL în curtea Spitalului Județean Cluj: Emanuel Ungureanu dă publicității rapoartele ascunse ale Corpului de Control, iar managerul Petru Șușca se apără și enumeră investițiile

Cu prilejul ultimei vizite făcute de deputatul Ungureanu la Spitalul Județean Cluj, a 7-a la număr, managerul unității sanitare, Petru Șușca a avut un schimb dur de replici cu Ungureanu, vicepreședinte în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. 

În continuare, consideră Ungureanu, spitalul clujean are nevoie de un management profesionist, apolitic:

„Repet, TOATE raporturile Corpului de Control al Ministerului Sănătății CONFIRMĂ cu vârf și îndesat faptul că, TOT ce am dezvăluit public, ororile din acest spital, sunt confirmate în rapoarte oficiale, dar, au fost ascunse publicului, datorită protecției de care s-a bucurat Petru Șușca.

Repet solicitarea publică către Ministrul Sănătății, să numească în cazul revocării din funcție a incompetentului Șușca, un manager apolitic, din afara Clujului, FĂRĂ legături cu mafia medicală și politică din Cluj-Napoca”, a mai notat deputatul clujean.

Numai în decursul unei singure luni, în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj au fost constatate peste 50 de infecții asociate asistenței medicale, dintr-un total de peste 4000 de pacienți. Spitalele din Cluj colcăie de infecții nosocomiale, iar pacienții mor cu dreptatea de gât: împotriva acestor victime fără voie funcționează un adevărat sistem represiv: expertizele medico-legale sunt părtinitoare, iar structura ce ar trebui să intervină în cazurile de malpraxis, precum medicina legală sau Colegiul Medicilor, sunt pline de rude, cunoștințe și prietenii.

CITEȘTE ȘISpitalele GROAZEI: cca 80% din cazurile de malpraxis și infecții nosocomiale rămân nesancționate

Ziar de Cluj a semnalat în repetate rânduri situația mizerabilă din cadrul clinicilor medicale clujene, precum și situația infecțiilor intraspitalicești, una dintre principalele cauze ale deceselor pacienților pe paturile din spitalele clujene. 

În iulie 2019 a fost depusă o propunere legislativă în Senat pentru modificarea Legii 271/2004 privind aprobarea OUG 57/2001 pentru modificarea și completarea OUG 1/2000 privind organizarea activității și funcționarea instituțiilor de medicină legală.

Pentru prima dată în istoria României găsim notat negru pe alb, într-o propunere legislativă, numărul alarmant al cazurilor de malpraxis, precum și al infecțiilor nosocomiale:

cazuri nesancționate într-o proporție covârșitoare de 80%.

Conform estimărilor disponibile momentan, în 30 de ani, decesele cauzate de infecțiile nosocomiale se situează între 50.000 – 60.000 de persoane, ceea ce echivalează cu 6 vieți pierdute în fiecare zi în spitalele de pe tot cuprinsul țării.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *