Vocea ta

Conferențiarul Ciprian Mihali: „Domnul președinte-candidat al PNL ar fi trebuit să știe că universitatea este, prin definiție, un spațiu liber de jocurile politice”

La un secol de la constituirea UBB, universitatea a fost pusă preș la picioarele președintelui Iohannis, care a venit luni să își facă – pe față – campanie electorală la Cluj, pe banii clujenilor, din taxele cărora a fost organizat evenimentul „Zilele Clujului”, pe a cărui scenă președintele a perorat, cu limbaju-i specific apatic și pasiv, critici la adresa PSD.

Trei evenimente care, într-o societate normală, nu ar trebui să aibă nimic în comun, au devenit unul: Zilele Clujului, evenimentul „100 de ani de universitate românească la Cluj” și campania pentru prezidențiale s-au contopit într-o scenetă politică regizată de către primarul Emil Boc și de alți capi ai PNL. Pe scena electorală pusă la cale s-au grăbit să facă figurație marile personalități universitare clujene, care i-au lins soclul președintelui în funcție.

Diplomatul și conferențiarul universitar Ciprian Mihali, între ale cărui domenii de competență se află și filosofia politică, critică prezența președintelui Iohannis la evenimentele din Cluj, care au fost deturnate ca sens în interes electoral:

„Sunt dintre aceia care consideră cel puţin nepotrivită prezența președintelui Iohannis la manifestările dedicate Centenarului Universității Babeș-Bolyai și la Marșul aniversar din Cluj. Iar asta din mai multe motive:

Domnul președinte ar fi putut să vină oricând la Cluj în ultimii ani, mai ales în duminicile geroase, ploioase sau întunecoase în care societatea civilă locală, formată din studenți și absolvenți ai universităților clujene, a protestat împotriva abuzurilor, violențelor și corupției puterii.

Domnia-sa a ales să se asocieze unui eveniment aniversar, într-un moment cel puțin echivoc din punct de vedere politic. După luni și ani de tăcere, președintele a devenit deosebit de activ și de vocal în această campanie electorală, care, de fapt, nici nu a început. Dar ce mai contează respectarea legii când în joc e un scop atât de nobil precum obținerea unui nou mandat?… Desigur, dacă am fi naivi ar trebui să credem că de fapt este o onoare ca la asemenea evenimente să participe președintele țării. Numai că de câteva săptămâni încoace activismul public al domnului Iohannis se datorează calității sale de om politic liberal și nu asumării atribuțiilor sale prezidențiale.

În sfârșit, domnul președinte-candidat al PNL ar fi trebuit să știe că universitatea este, prin definiție, un spațiu liber de jocurile politice. Că de mulți ani încoace numeroși rectori au devenit oameni politici, antrenând instituția universitară în aranjamente politicianiste, este doar spre dezonoarea universităților și nicidecum spre cinstea lor. Dar fie și numai din grija de a păstra universitatea în afara oricăror manipulări politice, de a nu contribui la confuziile dăunătoare libertății academice, domnul președinte ar fi trebuit să nu amestece planurile și să vegheze la păstrarea distanței dintre lumea politică și lumea academică. 

Domnia-sa nu avea nevoie să urce pe scena de la Cluj pentru a-și continua campania, încolonând rectorii clujeni în spatele său. Pentru că pe acea scenă nimeni nu a văzut un președinte, ci un candidat la prezidențiale. Iar rectorii nu sunt agenți electorali, ci administratori demni, dar vremelnici, ai templelor cunoașterii și învățării”, a scris Ciprian Mihali pe pagina sa de Facebook.

Conform republica.ro, Ciprian Mihali „a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles”. Este directorul Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), Direcţia regională Europa de Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *