PubliNews

Compania de Apa Aries lanseaza Campania "Pentru mediu, pentru sanatate!"

Directorul general al Companiei de Apa ARIES, Cristian Matei vorbeste despre motivele care trebuie sa ne detemine sa pretuim apa ca pe un bun al nostru, al tuturor: „Pentru ca este folosita in multe scopuri – casnice, agricole sau industriale – apa este o resursa din ce in ce mai rara. De aceea este de datoria companiilor de apa sa o gestioneze rational si sa o pastreze pentru generatiile viitoare. O alta preocupare a noastra este comunicarea permanenta si transparenta cu clientii”.
 

Compania de apa ARIES distribuie apa potabila la 22.345 de clienti. In arealul de deservire al CAA, apa este captata atat din panza freatica, cat si din apa de suprafata, din paraul Hasdate.

Pentru Campia Turzii – statia Tratare

Apa captata din paraul Hasdate, fiind o apa de suprafata are nevoie de mai multe proceduri de curatare si dezinfectie. Pe langa procesul de decantare si filtrare  se numara si procesul de clorinare. Clorul are rolul de a dezinfecta apa, de a distruge microorganismele ce se regasesc in apa bruta – apa captata de la sursa, astfel apa poate fi consumata in siguranta de populatie, neexistand riscul imbolnavirilor prin contactarea unor virusi sau bacterii din apa potabila.
Locuitorii din Campia Turzii si localitatile arondate sunt alimentati cu apa potabila captata din paraul Hasdate. Fiind o apa de suprafata, aceasta pentru a fi buna de baut, are nevoie de mai multe etape de tratare. Aici intervine statia de tratare, modernizata in cadrul proiectului derulat de CAA pe fonduri de coeziune.
Cantitatea de clor  necesara in apa se stabileste in functie de rezultatul analizelor de la laborator – temperatura si incarcatura organica din apa, fiind  factori ce influenteaza cantitatea de clor ce trebuie adaugata.

Pentru Turda – sursele de apa Turda

Apa de adancime necesita un singur procedeu de dezinfectare si anume clorinare. Acesta se face la sursa Mihai Viteazu, care beneficiaza in urma proiectului pe fonduri europene de statie proprie de clorinare. Apa este extrasa din panza freatica cu ajutorul pompelor, urmand a fi clorinata in functie de cantitatea de apa si necesitati si stocata in rezervoare, urmand a fi pompata catre beneficiari.
Concentratia clorului in apa destinata consumatorului este: intre 0,1 – 0,5 ppm (mg/l).
Locuitorii din Turda si comunele/localitatile din jur – Mihai Viteazu,  Cheia, Cornesti, sandulesti, Bogata si Copaceni – consuma apa captata din subteran. Aceasta este extrasa de la peste 8 – 13 metri adancime. Fiind o apa curata, pentru potabilizare, nu este nevoie decat de o dezinfectare cu clor.

Cat consumam pentru diferite activitati?

La spalarea vaselor la robinet se folosesc: 50 litri de apa
Spalarea hainelor consuma: intre 40 si 70 de litri
La spalarea mainilor si a dintilor se folosesc: intre 5 si 15 litri
Un dus consuma: intre  60 si 80 de litri
Pentru o baie, se consuma: 150 – 200 litri
Cat risipim?
Un robinet care picura consuma 17 litri/zi
O toaleta care curge, consuma aproximativ 40 litri/zi
Un robinet neetans sau o toaleta care pierde o picatura de apa/secunda, duc la o pierdere de apa de 0,5 mc/luna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *