Din oras

Comoara BCU Cluj: Cartea de rugaciuni a singurului Papa-scriitor de romane erotice din lume

Codex Piccolomini e cea mai veche carte-manuscris din Colectia Speciala a Bibliotecii Central Universitare (BCU) din Cluj-Napoca. Datat in anul 1459, manuscrisul ar fi apartinut Papei Pius al II-lea, singurul Inalt Prelat al Bisericii Catolice care a scris un roman erotic, sub numele de Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini. Anticarii din Cluj sustin ca manuscrisul ar putea avea o valoare de piata de peste 1 milion de euro.

Codex Piccolomini, comoara BCU

Comoara, datata in secolul XV, a fost donata BCU si face parte din Colectia Societatii Muzeului Ardelean. Cartea-manuscris are 122 de file, toate scrise de mana, precum si o serie de desene medievale.

“Cartea a fost scrisa de mana, cu cerneala. E o carte de rugaciuni care se zice ca a apartinut Papei Pius al II-lea. Numele acestuia e mentionat pe a doua pagina”, explica bibliotecara Roxana Balauca.

Daca se dovedeste reala inscriptia, cartea de rugaciuni ar fi fost scrisa pentru Papa Pius al II-lea, in cel de-al doilea an al sau de mandat. Potrivit reprezentantilor institutiei, nu se poate stabili valoarea reala a manuscrisului Medieval.

“Cel mai probabil cartea de rugaciuni a fost scrisa de un scrib, la o manastire si nu a fost scrisa de insusi Papa Pius, insa, din cate se pare, ar fi fost utilizata chiar de el”, a adaugat Balauca.

Proprietarul cartii, Pius al II-lea – scriitor de romane erotice

Pius al II-lea a fost seful Bisericii Catolice timp de 6 ani, intre 1458 si 1464 si a ramas, pana la ora actuala, singurul Papa din istorie care si-a scris memoriile – Comentarii, descrise in 13 de carti, publicate in 1584 de catre Cardinalul Francesco Bandini Piccolomini, o ruda indepartata a Inaltului Prelat. Pius al II-lea este cunoscut pentru scrierile sale erotice facute inainte de a deveni Papa, dintre care cea mai cunoscuta – “Povestea a doi amanti”.

Potrivit cronicarilor, “Historia de duobus amantibus” a fost una dintre cele mai bine vandute carti din secolul al XV-lea. Cartea reprezinta unul dintre primele exemple ale unui roman epistolar, plin de imagini erotice. Prima ediție tiparita a fost publicata de catre Ulrich Zel in Köln intre 1467 si 1470. Actiunea romanului se deruleaza in Siena – orasul natal al Papei Pius al II-lea si se centreaza in jurul povestii de dragoste dintre Lucretia, o femeie casatorita si Euryalus, unul din vasalii ducelui de Austria.

Valoare inestimabila, conditii stricte

Cartile din colectia speciala, cum e si Codex Piccolomini sunt pastrate in conditii stricte.

“Controlam umiditatea. Temperatura trebuie sa fie intre 18 si 22 de grade, iar umiditatea intre 45 si 55%. De asemenea, avem un sistem de alarma performant”, a adaugat bibliotecara.

Clujenii pot sa rasfoiasca nestematul manuscris atat in format analogic, cat si online.

“Cartea se poate citi si pe site, pentru ca a fost introdusa in colectia digitizata a bibliotecii”, a punctat Balauca.

Unul din cei mai prestigiosi anticari din Cluj-Napoca a explicat, pentru Ziar de Cluj, ca evaluarea unei astfel de carti se face dificil.

“Poate avea o valoare inestimabila si intra in patrimonial universal. Poate fi o copie manastireasca de secol XV. Daca e vorba de un copist celebru sau e scrisa de mana unei personalitati, pretul poate urca exponential. De asemenea, conteaza daca e completa sau incompleta. O astfel de evaluare costa cateva mii de euro. Evaluarile de anticariat sunt pseudo-empirice”, a precizat Robert Clichici, managerul unui anticariat celebru din Cluj-Napoca.

Potrivit anticarilor, valoarea de piata a cartii manuscrise din Epoca Medievala se poate ridica si la 1 milion de euro.

Colectia rara, carti de 1 centimetru 

Colectia de carte rara a Bibliotecii contine si o serie de carti liliputane. Cea mai mica are o lungime de 1,5 centimetri si are 200 de pagini.

“E o carte de dimensiuni de 1, pe 1,5. Are 200 de pagini si a fost tiparita in 1893. E o scrisoare a lui Galileo Galilei catre domnisoara Cristina. Nu a fost scrisa pentru a fi citita, neaparat, ci mai mult pentru a demonstra performanta tipografica”, a spus Roxana Balauca.

Colectia de carti si manuscrise rare a BCU contine si un precursor al titlului de proprietate, scris in Praga. Este vorba despre un manuscris din anul 1550, scris pe pergament, cu un sigiliu de ceara, decorat cu vopsele natural si foita de aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *