Anchete

Coca Gavril, soacra prefectului județului Cluj, coinculpată într-un dosar de SPĂLARE de BANI, alături de un fost secretar de STAT. De NEPSIS ce se mai AUDE?

În caz că ați ratat aseară știrea, Ziar de Cluj a publicat un material prin care arăta că trei persoane au fost trimise în judecată de către procurorii Parchetului Tribunalului Cluj pentru spălare de bani. Este vorba despre o afaceristă din Maramureș, un fost secretar de Stat în Ministerul Transporturilor și soacra prefectului Mircea Abrudean (TOMŞA MARIA-CECILIA, BERCAN VASILE IOAN GRIGORE, respectiv GAVRIL COCA). 

Coca Gavril, soacra prefectului, este „cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare, spălare a banilor și de transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia”. Nu o spunem noi, ci procurorii. 

Coca a reușit să își aducă asupra ei PATRU capete de acuzare. Le mai reluăm odată: EVAZIUNE FISCALĂ, DELAPIDARE, SPĂLARE a BANILOR și ”pasatul” fictiv a unei societăți comerciale pe care aceasta a deținut-o, în speranța că procurorii nu se prind de schemă. 

Pe 27 aprilie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a Cocăi Gavril. În prezent, Coca deține două societăți comerciale  A & C ESTET CLINIQUE SRL și COCO ESTET SRL în care sunt băgați Mircea Abdrudean și Gavril Diana Lucia.

Contabila minune

Sursele Ziar de Cluj susțin că femeia s-a ocupat de contabilitatea mai multor firme de construcții, unde „a făcut să fie bine”. Coca Gavril apare chemată în garanție în dosarul de faliment al companiei NEPSIS SRL (NEPSIS 2000 – asociat unic: Gherghel Rodica), alături de pârâții CRIȘAN DANIEL LIVIU și NICULA GELU GABRIEL. Coca era contabilă la firma respectivă, iar Crișan și Nicula au ieșit din firmă înainte (2014) ca firma să intre în insolvență (2018). Din probațiunea făcută de lichidator se arată că problemele în firmă erau în perioada lui Crișan și Nicula, așa că a cerut ca aceștia să fie trași la răsundere. Drept urmare, Crișan a arătat instanței că persoana care îi reprezenta interesele și întocmea documentele era COCA și a cerut ca aceasta să fie chemată în garanție, lucru aprobat de Curtea de Apel Cluj. 

„Din cuprinsul întâmpinării/cererii de chemare în garanţie rezultă că administratorul debitoarei, respectiv paratul-apelant, a împuternicit-o pe doamna Gavril Coca să reprezinte societatea în locul său în faţa organelor administrative, fiscale, juridice şi bancare, în ceea ce priveste aspectele contabile, iar din aceasta perspectiva apreciaza ca regresul este permis, chiar daca, date fiind caracteristicile mandatului de reprezentare/administrare pe care l-a exercitat, raspunderea fata de masa credala se poate activa, temeinicia pretentiilor astfel formulate urmand a fi stabilita de sindic. Ca atare, corect se sustine în apel ca nu există nici un argument pentru a susţine un impediment procedural în judecarea unei cereri de chemare în garanţie a unei persoane care, la rândul ei, ar fi contribuit la creşterea pasivului debitoarei și despre care se sustine ca a fost realul decident, în ceea ce priveste organizarea contabilitatii”, se arată la dosar.

Al doilea dosar penal pentru Coca și ceilalți implicați în FALIMENTUL NEPSIS?

Să nu credeți că falimentul ăsta nu poarta ștampila de ”PENAL” pe el.  Cei de la SIC Cluj-Napoca au început o anchetă ca urmare a unui control efectuat la NEPSIS SRL prin care s-a descoperit că în perioada 2014 s-au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive și materiale care au ajuns misterios în altă parte. 

Luați cu pâine: 

– Achiziții de bunuri care nu sunt efectuate în scopul realizării de venituri: -materiale de constructii: ciment, glet, ipsos, sapa, caramizi, cuie, otel beton, teava, boiandrugi, adeziv, bca; materiale instalatii termice: teava, tuburi pvc, boiler, centrale termice, coturi, nipluri; materiale instalatii gaz;-parchet, lambriu, usi metalice, sezlong plaja, cabina hidro, manopera blana, reparatii skijet;

– În perioada verificată unitatea a înregistrat în contabilitate cheltuieli în suma de 191.902 lei fără a avea la baza un document justificativ.

– În perioada verificată unitatea a înregistrat cheltuieli în suma de 56.642 lei, valoare cu care s-a diminuat pierderea fiscală.

– În perioada verificat unitatea a înregistrat cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe aflate în patrimoniul societătii, aplicand metoda de amortizare liniara. In anexa nr.3 la rif organul de control a procedat la calcularea amortizarii fiscale pe fiecare mijloc fix pentru perioda verificata stabilind o diferenta totala de amortizare de 453.355 lei, valoare cu care s-a diminuat pierderea fiscală.

– În luna februarie 2014, unitatea a omis să înregistreze în contabilitate factura reprezentând livrări de bunuri, menționate în anexa nr. 1 la RIF. Veniturile înregistrate în contabilitate sunt în suma de 6.169 lei valoare cu care s-a diminuat pierderea fiscală.
– În perioada ianuarie 2014-martie 2014, unitatea a înregistrat în contabilitate în conturile de marfa şi ulterior pe costul mărfii cont 607 şi conturile de cheltuieli 604, 612(chirie pompa) şi 628 (servicii transport beton), facturi reprezentând achizitii de beton, dar nu toată cantitatea aprovizionata a fost livrata clientilor şi nu s-au înregistrat venituri. Valoarea totala a betonului inregistrat de societatea pe costul mărfii în perioada 2012- 2016 şi care nu se regaseste în veniturile societătii este în suma de 341.433 lei valoare cu care s-a diminuat pierderea fiscala din perioada 2014-2016.

Și acum vine precizarea faza cu POLIȚIA și dosărelul în lucru la SIC: 

În data de 10.04.2019 Inspectoratul de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, a înaintat o ordonanță prin care solicită lichidatorului judiciar “predarea în xerocopie, a foilor de parcurs aferente vehiculelor având nr. de înmatriculare CJ-55-BMT și B-05-HKX din parioada 26.11.2014-31.01.2015, precum și condica de prezență a societății din data de 31.01.2015.” Astfel, lichidatorul judicar a procedat la verificarea documentelor societății aflate în posesia acestuia și a procedat la întocmirea unei adrese de răspuns prin care a învederat autorității solicitante faptul că documentele solicitate nu se regăsesc printre documentele predate lichidatorului de către societatea debitoare.
De asemena, la data de 13.04.2019, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, a înaintat o ordonanță prin care solicită lichidatorului judiciar “predarea în xerocopie a foilor de parcurs aferente excavatorului cu șenile marca KOBELCO din perioada noiembrie 2014-30.05.2015, precum și condica de prezență a societății din aceeași perioadă.” Totodată a solicitat ca lichidatorul judiciar să pună “la dispoziție nr. de telefon mobil și alte date, precum și prezenta calitate a numitului P. V. în raport cu SC Nepsis SRL”. Astfel, lichidatorul judicar a procedat la verificarea documentelor societății aflate în posesia acestuia și a procedat la întocmirea unei adrese de răspuns prin care a învederat autorității solicitante faptul că documentele solicitate nu se regăsesc printre doc
umentele predate lichidatorului de către societatea debitoare, iar în legătură cu persoana identificată prin ordonanță, nu deținem informații.

Probabil ancheta polițiștilor e încă în REM. 

VEZI și: Exclusiv Clujeanul Bercan, fost SECRETAR de STAT la Transporturi și favoritul vechiului PDL, trimis în judecată pentru spălare de bani

 

Un alt dosar penal se redeschide

Un alt aspect important despre firma Nepsis SRL este că prin 2008 era deținută în proporție de 90% de către Gherghel Sergiu-Dan, cercetat penal de către Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei protejate fără acordul administratorului sau, după caz, al custodelui prev. de art. 52 lit. b din OUG 57/2007 şi desfăşurare de activităţi în perimetrele ariilor naturale protejate sau în vecinătatea acestora, ce pot să genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor sălbatice şi habitatelor naturale pentru care au fost desemnate prev. de art. 52 lit. c din OUG 57/2007.

– petentul în dosarul respectiv este Garda de MEDIU

– în februarie 2018 se validează ordonanța de renunțare a urmăririi penale a lui Ghergheș Sergiu Dan;

– în februarie 2018 se admiterea „de deschidere a procedurii insolvenţei în formă simplificată formulată de debitoarea SC N. SRL. Dispune deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată împotriva debitoarei SC Nepsis SRL. Desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe Horațiu Hanganu”. 

– în decembrie 2019 se cere redeschiderea anchetei (solicitare aflată încă pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca);

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *