In vizor

Clujul, un imens șantier. Străzile sunt făcute praf, pe bani europeni

La începutul noului an școlar, Clujul a devenit un imens șantier. Cetățenii ridică din umeri nedumeriți, întrebând retoric cum au dormit firmele de casă ale administrației locale, cu municipalitate cu tot, pe parcursul celor trei luni de vară. Rând pe rând, străzile din municipiul Cluj-Napoca sunt făcute praf, pe bani europeni, chiar la începutul noului an școlar. 

Strada Regele Ferdinand

După ce a stârnit nemulțumirea clujenilor, care sunt nevoiți să ocolească zone întregi sau sunt obligați să stea în trafic din cauza așa-numitelor lucrări de pe strada Regele Ferdinand, una dintre cele mai importante artere ale orașului, dar și nelipsitele „felicitări” din partea aplaudacilor de serviciu din mediul virtual, a cunoștințelor, prietenilor și a unei întrege rețele de oameni satisfăcuți, Emil Boc a anunțat recent, pe contul său de socializare, că termenul pentru execuția lucrărilor pe acest șantier va fi devansat, iar în trei luni de zile, adică în plină iarnă, strada Ferdinand va putea fi folosită, ce-i drept, parțial, urmând ca lucrările complete să fie încheiate conform calendarului anunțat:

vreo 11 luni înscrise pe hârtie, plus cele 6 luni de întârziere, nespecificate însă, dar devenite obișnuință atunci când executantul lucrărilor este chiar firma Diferit, entitate cu care municipalitatea clujeană colaborează nestingherit la toate lucrările importante din oraș: poduri, drumuri, străzi, etc. 

CITEȘTE ȘICalvarul de pe Ferdinand continuă. BOC: „Ne cerem scuze ANTICIPAT clujenilor… Voi monitoriza de aproape acest șantier”

Proiectul este finanțat din fonduri europene, după cum asigură publicul administrația locală, iar din această cauză, pentru a nu pierde investiția, municipalitatea clujeană a decis să bubuie în capul locuitorilor, să pună pe butuci business-ul din zonă și să facă începutul de an școlar un calvar, pentru ca in final, atunci când turiștii și untoldistii vor veni să viziteze orașul de pe Someș, să se poată bucura de un oraș cu adevărat european.

CITEȘTE ȘIEmil Boc distruge viețile oamenilor care au afaceri pe șantierul de pe Ferdinand! „Cum mai plătim chiria? Urmează FALIMENTUL!”

Până atunci… șantier.

Strada Molnar Piariu și firma Smart, Diferit SRL

Un al doilea șantier, deschis de aceeași firmă, sub oblăduirea directă a administrației locale, vizează strada Molnar Piariu, numită neoficial și strada smart.

În fond, e vorba de o investiție inutilă, tot pe bani europeni.

Aici se deschid multiple probleme: firma Diferit dispune de prea puțin personal calificat pe care să-l poată antrena în paralel pe mai multe șantiere deschise concomitent. Motiv pentru care angajații acestei firme lucrează în reprize, câte doi-trei muncitori pe ditamai șantierul, după cum pot fi observați zilnic pe șantierul Regele Ferdinand.

CITEȘTE ȘIMolnar Piuariu, strada DIFERITă: modernizarea de 1 MILION DE EURO, realizată de aceleași firme smart

Din această cauză, cel mai probabil, durata de execuție va crește considerabil, de la o lună la alta, iar acest aspect va deveni vizibil în plină iarnă sau în primăvara anului viitor. 

Inutilitatea proiectelor, precum strada Molnar Piariu, transformată în stradă smart, vine din faptul că aceasta nu este, în totalitate, de interes public, nefiind situată în centrul municipiului, ci într un cartier al orașului.

În fond, proiectele pe bani europeni au fost gândite doar pentru a accesa câteva fonduri suplimentare, pentru o eventuală reclamă în campaniile electorale, aceste proicte nefiind de interes public. Dar cum banii europeni se obțin pe proiecte concrete, administrația locală a decis să aleagă o stradă oarecare căreia să-i dea o altă imagine si s-o transforme într-una „deșteaptă”, chiar dacă priroritățile orasului sunt cu totul altele: de exemplu, deschiderea măcar a unei celule de prelucrare a deșeurilor la Centrul de Management Intregrat al Deșeurilor, de altfel inexistent. 

Astfel, o simplă arteră din cartierul Mărăști va deveni stradă smart. Primăria Cluj-Napoca începe din 9 septembrie lucrările de modernizare pe str. Molnar Piuariu în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În prima etapă, lucrările se vor executa pe tronsonul dintre str. Fabricii de Zahăr și str. Teleorman, unde circulația autovehiculelor va fi închisă. Valoarea investiției este de 1,3 milioane de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor, două proiecte care ridică și azi semne de întrebare în privința originalității și utilității în prisma cărora au fost realizate. 

Emil Boc, împreună cu Ovidiu Cimpean, „director în cadrul Primăriei”, în inspectie pe șantierul Ferdinand

sursa foto: emilboc/paginapersonaladefacebook

Strada Șesului – un șantier în devenire

Și una dintre străzile uitate ale cartierului Mănăștur, situată în zona Plopilor, uitată de municipalitate cu bună știință vreme de ani de zile, stradă ce a devenit un loc numai bun pentru depozitarea gunoaielor, urmează să devină un șantier. 

CITEȘTE ȘI: Mănăștur, patria gunoaielor! Strada Șesului, uitată de Primăria Cluj-Napoca în totalitate

Conform asigurărilor venite din partea reprezentanților municipalității clujene, strada Șesului, singura stradă rămasă practic neasfaltată, să spunem ”nemodernizată”, va deveni un șantier. 

Un nou șantier în curând. 

Primăria a semnat contractul cu Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca pentru modernizarea străzii Şesului, iar lucrările vor începe în luna septembrie. 

Cititorii Ziar de Cluj știu deja că municipalitatea clujeană s a obisnuit să colaboreze exclusiv cu două entități: firma Diferit SRL sau Regia Autonomă a Domeniului Public. Acestea sunt structurile care fac străzile praf și execută lucrări pe bani publici sau, la ocazie, europeni. 

CITESTE SI: Domeniul Public, pe mâna bogătanilor: directori cu salarii colosale și case câștigate la licitație

„Pot să le dau o veste foarte bună clujenilor, în luna septembrie vom începe lucrările pe strada Şesului. Avem autorizaţia de construire, avem devizele, avem contractul semnat cu RADP-ul şi în luna aceasta vor începe lucrările”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio cuminte, local, acolo unde nu este încurcat de intrebari inutile.

Lucrările pe această stradă au fost întârziate de procesul de revendicare a unui teren, finalizat la sfârşitul anului 2018.

„Acolo este o problemă mai veche. Avem deja votat în Consiliu Local, încă de un an jumătate, proiectul privind indicatorii tehnico-economici. Din nefericire, a fost o porţiune de teren care a fost revendicată, revendicare care s-a finalizat abia la sfârşitul anului 2018, iar anul acesta vom moderniza întreaga stradă. Este singura stradă rămasă nemodernizată din întreaga zonă”, susținea Tarcea, în februarie 2019. 

Ușor, ușor, noul an școlar va începe într-un oraș devenit din plin un imens șantier. Lunile de vară au fost pentru concedii și vacanțe. Acum, când Clujul va fi împânzit de autoturisme, studenți și elevi, orașul de pe Someș îi așteaptă pe toți cu brațele deschise cât un imens șantier. Și cu nervi de oțel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *