Clujul nu e in stare sa gestioneze banii veniti din Europa

O analiza ce urmareste performanta administratiei municipiului Cluj-Napoca in atragerea si gestionarea finantarilor nerambursabile, in cadrul exercitiului financiar 2007-2013, demonstreaza incompetenta Primariei Cluj-Napoca in a atrage fonduri europene. Mai mult, demonstreaza cum nu e in stare sa termine nici macar proiectele incepute deja.

Din pachetul de proiecte inaintate, marea majoritate nu sunt finalizate, iar lucrarile sunt foarte departe de finalizare, desi mai sunt doar cateva luni pana la expirarea termenului limita. Pana nu demult, sumele incasate de Primaria Cluj-Napoca prin POR reflectau o absorbtie de sub 40%. Au mai ramas cateva luni de implementare, in care ramane de absorbit o diferenta semnificativa, de mai mult de 60%.

In perioada octombrie 2013 – septembrie 2014,  Primaria Cluj a incasat cereri de plata pentru sume in valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, reprezentand mai putin de 10% din finantarile totale contractate.

In acest ritm, putem anticipa ca Primaria Cluj-Napoca isi va rata obiectivele de absorbtie a finantarilor contractate pe POR. Problema nu sta doar in capacitatea dificila de a recupera intarzierile, ci mai ales in aglomerarea intr-un timp foarte scurt a procesului de rambursare. Mentionam ca aceste date se refera la ritmul in care face statul proceseaza cererile si face platile, insa acesta reflecta in buna parte si procesul de implementare a proiectelor si de inaintare a cererile de rambursare. Desi nu avem date cu privire la cererile de rambursare inaintate de Primaria Cluj-Napoca, lentoarea cu care se misca administratia locala e foarte vizibila in intarzierile in implementare unor proiecte locale cum ar fi sistemul de bike-sharing, sistemul de ticketing, etc. In cazul altor proiecte precum cel de modernizare a unor strazi din centrul istoric, lucrarile de abia au inceput, in timp ce proiectele de infrastructuri de afaceri CREIC si TEAM avanseaza modest in raport cu termenele limita.  Putem concluziona cu incredere ca problemele sunt in principal in ograda administratiei clujene”, scrie in raportul citat.

Clujul a fost desemnat pol de crestere regional, alaturi de alte 6 localitati: Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Brasov. Polilor de crestere le este rezervata, in cadrul POR, la nivelul fiecarei regiuni, o linie de finantare dedicata, respectiv Domeniul Major de Interventie.

 

Comentarii

X

15.04.2015 14:58

Bine măi, păi, la noi, la Kolosvar, dacă primărelul nost nu are de câștigat în mod direct, nu se bagă. Păi, ăla nu-i în stare nici să răspundă la câteva amărâte de sesizări. Ce administrație locală vreți când în epoca DNA nu mai știe care cum să scape?

Cineva

15.04.2015 16:52

Clujul nu e in stare sa faca drumuri calumea, clujul nu e in stare sa curete jegul de pe strada, clujul nu e in stare sa rezolve problema PUG-ului adoptat fraudulos, clujul nu e in stare sa faca evenimente culturale de calitate, clujul nu e in stare de nimic. tot ce stie clujul e sa si bata joc de banii oamenilor. tot ce stie clujul si iubitul nostru primar, boc, e sa isi bata joc de sute si mii de oameni care vor sa traiasca intr-un oras civilizat si european. ce ajutoare de la UE? pai, pe astia ii doare in cur. au vazut ca nu e de jucat cu Europa, ca fondurile trebuie investite, ca nu e loc de "gauri" si au lasat balta treaba. Sunt prea ocupati sa mparta bani in stanga si in dreapta, din buzunarele noastre.

cluj

15.04.2015 18:00

http://citynews.ro/eveniment/clujul-este-campion-la-atragerea-fondurilor-europene-cati-bani-primit-municipiul-perioada

Misu

16.04.2015 09:14

Exact! Cititi atent si veti vedea ca citynews nu face decat sa redea (fara simt critic) comunicatul primariei. Merci fain! Ce sa zica nulitatea de boc si slugoii sai? Pai clar: "suntem cei mai buni"!

gigel

16.04.2015 11:49

Haha, articolul de pe citynews e plin de minciuni evidente. E îndeajuns sa ne uitam la rata de absorbție de 47% cu 8 luni inainte de finalizarea exercițiului, care e un dezastru. Cum o sa recuperezi 53% in 8 luni când in 7-8 ani ai facut 47%? Ce exemplu e asta?

Adauga comentariu