Din oras

Clujul e alaturi de Alianta Medicilor, grupul de pe Facebook care ii ameninta pe guvernanti: probabil va trebui sa ajungem la blocarea sistemului ca sa se intample ceva

Clujul medical si universitar „exporta” anual peste 300 de medici, iar rezidentii pleaca si mai repede, alungati de conditiile de munca vitrege de la noi. Situatia in judet e cu atat mai colesitoare, cu cat aici vin foarte multi pacienti din alte zone ale tarii, iar munca suplimentara a cadrelor medicala nu este recunoscuta si retribuita in sistem. Liderii medicilor de la Cluj sunt revoltati si pe decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a atribui profesiei de medic atributii de functionar public si sunt convinsi ca doar o solutie ca in Slovacia sau Polonia ar duce la un rezultat, respectiv blocarea intregului sistem pana la emiterea unor solutii satisfacatoare pentru medici. 

 

Colegiul Medicilor din Romania a emis o pozitie oficiala in care se solidarizeaza cu actiunea de pe Facebook, grupul „Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!” care a depasit 25.000 de membri, cadre medicale, dar si pacienti care doresc sa se ia masuri pentru un sistem medical mai eficient. Ca urmare, si medicii de la Cluj se alatura demersului care face valuri pe Internet si in presa centrala.

„Rezultatele acestui demers sunt greu de apreciat, mai ales in conditiile in care se duc negocieri vizavi de salarizarea medicilor, de ultimele decizii ale Curtii Constitutionale. Volumul de munca al unui medic la Cluj este impresionant, atata timp cat este vorba de posturi blocate, atata timp cat este vorba de lipsa de personal, toata aceasta activitate trebuie sustinuta de catre altcineva. Asta implica un volum de munca mare, un volum de ore suplimentare pe care nimeni nu le recunoaste si nimeni nu le retribuie”, a precizat Aurel Bizo, presedintele Colegiului Medicilor din Cluj. 

Faptul ca intregul sistem medical romanesc este la pamant este arhi-cunoscut, iar decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a atribui profesiei de medic atributiile aferente functionarilor publici a pus si mai mult paie pe foc. 

„Totul e intr-un colaps pe care nu vrem sa il recunoastem. Ceea ce a venit si a pus capac, pe langa multele nemultumiri care au existat pana la ora actuala in sistem a fost aceasta decizie nefericita a Inaltei Curti de Casatie prin care medicului i se face o nedreptate: este trecut in randul functionarilor publici, ceea ce contravine tuturor legilor Europei si nu numai. Exista o Lege, 188 din 8 decembrie 1999 care este re-publicata in iunie 2015 in care se regaseste o lista cuprinzand functiile publice. Foarte ciudat este ca pe aceasta lista medicul nu e trecut nicaieri”, a precizat medicul. 

Situatia este cu atat mai grava la Cluj, unde vin zeci de mii de pacienti din alte judete, iar munca suplimentara personalului medical nu este recunoscuta si retribuita. 

„Avem anual cel putin 300 de solicitari pentru plecare in strainatate. Medicii vin sa isi ceara documentele oficiale de plecare in strainatate. E o medie, au fost un an in care au fost 457 de asemenea solicitari”, a dezvaluit Bizo. 

Munca pe care o faceau medicii care au ales calea pribegiei nu poate fi inlocuita asa cum ar trebui. 

„Sunt inlocuiti prin cei care raman, care trebuie sa substituie munca celui plecat in strainatate. Cu cat sunt medici mai putini, cu atat cei care raman trebuie sa se substituie si sa lucreze suplimentar, munca pe care nu o mai recunoaste nimeni. Teoretic, se pot face angajari, in practica nu prea se poate face mare lucru. Interesul din partea decidentilor este de a plati cat mai putin pentru o cantinate cat mai mare de munca. Asta e interesul nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Nimeni nu regreta ca pleaca, din randul decidentilor”, a apreciat acesta. 

Problema cea mare in aceasta zona este domeniul din care pleaca cei mai multi medici. 

„Necazul este ca pleaca foarte multi din specialitati vitale, in care este criza cea mai mare de medici: terapia intensiva, anestezia, chirurgia sau cardiologia. Astea sunt specialitatile din care se pleaca, or aici este carenta si necesarul cel mai mare”, a atras atentia medicul. 

In ceea ce ii priveste pe rezidentii de la Cluj, presedintele Medicilor spune ca ei au cea mai buna perspectiva de plecare in alte tari. 

„Fiecare isi doreste o viata cat mai buna, la un sistem social mai bun. Isi cauta un viitor mai bun intr-un final, trebuie sa recunoastem asta. In mod sigur, cu salariile care sunt aici nu se poate trai civilizat. Am vazut ca s-au facut diverse calcule, de cifre de inmultire, cu 1,5, de majorari de pana la 7.000 de lei din partea unui grad profesional cel mai inalt. Nu am eu caderea si priceperea de a da cifre, de a stabili salarii, dar, oricum, concluzia este ca in conditiile actuale nu se mai poate. Si numai daca o sa comparam activitatea profesionala si responsabilitatea oricarui medic cu un parlamentar. O sa vedem care este importanta sociala a fiecaruia. Atata timp cat domnii iau salariile pe care le iau, iar un chirurg care sta 8 ore in picioare in sala de operatii ia cat ia. Probabil ca va trebui sa copiem modelul polonez sau pe cel din Slovacia sa blocam tot sistemul. Probabil ca atunci lucrurile se vor schimba. Colegii nostri din aceste tari si-au obtinut drepturile in maniera de forta. Daca asta doresc decidentii nostri politici, probabil ca finalul acolo va fi”, a mai spus Aurel Bizo. 

Amintim ca grupul “Medici gata de greva generala” reuneste pe Facebook peste 20.000 de membri si s-a decis ca de ieri sa se numeasca “Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”.

Totul a pornit de la Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a decis ca medicii sunt considerati functionari publici dupa legea penala, facandu-i astfel pasibili de inchisoare daca primesc o donatie din partea pacientilor.

“In ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sanatate si i-au dat in alta parte, asumand faptul ca pacientul vine cu plicul la doctor. Existenta “plicului” este un mod degradant atat pentru medic cat si pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o tara moderna, si care trebuie eliminat”, a spus Dr. Coriu Letitia, a carei scrisoare a generat reactia de protest pe Facebook, citata de site-ul formaremedicala.ro. 

“Noi nu dorim sa primim plicuri ori sa se legalizeze spaga. Dorim salarii decente, dupa masura responsabilitatii pe care o avem fata de oameni, si conditii optime in spitale sa putem oferi un serviciu medical de calitate pacientilor nostri”, a adaugat Dr. George Ilie.

Conform datelor oferite de Ministerul Sanatatii, in ultimii 4 ani au plecat din Romania peste 7.000 de medici, motivatia principala fiind salarizarea foarte slaba si conditiile proaste din spitale. Salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile caruia depind vietile dintr-o intreaga sectie, este in jur de 2.200 lei.

“Bani exista pentru sanatate, insa sunt prost gestionati de catre politicieni, ceea ce are efect negativ asupra sanatatii tuturor romanilor. A venit timpul ca situatia aceasta perpetuata de 25 de ani sa inceteze, iar sistemul de sanatate din Romania sa intre intr-un proces de modernizare si aducere la standarde europene.”, a mai spus Dr. Coriu.

Scopul principal al Aliantei Medicilor este de a coaliza atat cadre medicale cat si pacienti pentru a sustine modernizarea sistemului de sanatate din Romania, astfel incat pacientii sa se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de conditii optime sa isi poata desfasura activitatea performant, in folosul pacientilor.

“Alianta Medicilor este la inceputul actiunii de organizare si dorim sa-i asiguram pe toti ca ceea ce s-a pornit spontan in urma cu cateva zile nu se va opri pe Facebook”, mai scriu reprezentantatii miscarii online intr-un comunicat.

Foto: ziuadecj.realitatea.net, magazinsalajean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *