Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand vom avea expozitii de arta mari la Cluj?

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

Arta clujeana, si cea romaneasca, in general, din ultimul deceniu a intrat, fara doar si poate, in circuitul international si reprezinta un produs forte, comparabil cu orice produs artistic valoros. Peisajul artistic a crescut intr-unul dinamic, cu galerii private, participari la targuri internationale, cu Bienale, centre de arta contemporana, expozitii si proiecte internationale.

La o privire mai atenta, lucrurile apar, insa, sub o alta lumina: galeriile sunt insuficiente pentru o tara membra UE, competitia e slaba, piata de arta lipseste, proiectele internationale si expozitiile de top sunt rare, iar arta e inexistenta in spatiul public.

„Muzeologia din Romania a fost facuta la un anumit nivel, cu diferente mari fata de cerintele europene. La noi e foarte greu sa convingi un finantator, mai ales daca e vorba despre banii statului, ca expozitiile temporare au nevoie de bugete mai consistente decat cele de fata. Daca in tarile din vestul Europei, intr-o expozitie temporara, sunt investiti zeci de mii de euro, la noi se investesc sute”, spune Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

La sfarsitul lunii ianuarie, la Sinaia, a fost organizata o expozitie ce a cuprins selectia a 32 de capodopere reprezentative, semnate de valorosi pictori romani de patrimoniu. Operele expuse acolo sunt semnate de pictori precum Grigorescu, Tonitza, Cumpana, Vermont, Darascu, Ciucurencu, Caltia, Baba si Balasa.

Vizitatorii au putut admira portretul „Venetiana (Putana)”, semnat de Nicolae Tonitza, tablou cu o valoare estimata la 80.000 – 150.000 de euro, „Mioare”, de Nicolae Grigorescu, cu o valoare estimata la 25.000 – 45.000 de euro si „Femei în parc”, de Ioan Andreescu, cu o valoare estimata la 80.000 – 150.000 euro.

Calitatea stimuleaza consumul, iar consumul aduce calitate

Cultura a fost prima afectata de criza financiara, sustine Salagean, care ar fi sperat la o expozitie de top, la Cluj, in acest an. Viitorul arata insa bine. Directorul muzeului spune ca anii ce vor veni vor aduce la Cluj expozitii de renume international.

„Noi trebuie sa formam o cultura si sa educam publicul – el trebuie sa aiba asteptari mai mari din partea artei. Consumatorii trebuie sa aiba pretentii mai ridicate – sper ca se va intampla asta incepand cu anul acesta sau macar in cei ce vor urma. Poate ajungeam deja acolo daca nu era criza economica. Cultura din Europa a fost foarte afectata”, explica Salagean.

Sursa foto: www.turistik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *