Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand ne vom putea mandri cu Cetatuia?

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari, sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

Cetatuia este una dintre principalele atractii turistice ale Clujului, este locul unde ne ducem prietenii ca sa le aratam orasul, atunci cand vin pentru prima oara la Cluj. Cetatuia este un loc de promenada preferat de clujeni pentru faptul ca ofera o panorama deosebita asupra orasului.

Din pacate, in ultimii ani nu s-a mai investit deloc in reabilitarea monumentului, mai bine zis a ceea ce a mai ramas din el, in ciuda promisiunilor periodice. Scarile si aleile sunt distruse aproape complet, portile si cladirile ramase sunt focare de infectie, pline de gunoaie si au devenit locul preferat al oamenilor strazii. Constienta de problemele Cetatuii, municipalitatea si-a anuntat de mai multe ori intentia de a consolida dealul impotriva alunecarilor de teren si de a restaura cladirile existente, scarile si aleile. Pana acum, insa, nu s-a concretizat nimic.

Anul trecut, municipalitatea si-a dat seama ca o mare parte din ansamblu este proprietate privata, astfel ca a trebuit sa se ajunga la un consens in ceea ce priveste terenul. Un pas important in aceasta directie s-a facut in luna noiembrie a anului trecut, cand municipalitatea clujeana a incheiat un contract de uzufruct cu titlu gratuit cu proprietarii zonei, respectiv Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania si Banca Transilvania. Asta inseamna ca Primaria are dreptul de a folosi bunul ca si cum ar fi proprietar, cu conditia sa ii conserve substanta. Ramane de vazut dupa stabilirea finala a bugetului pe anul 2013, cat de important este acest obiectiv de investitii pentru municipalitate.

Restaurari din fonduri europene la Alba Iulia si Oradea

Primaria ar putea lua exemplul albaiulienilor, care si-au restaurat cetatea din fonduri europene, un proiect de aproximativ 67 de milioane de euro. Bineinteles, la Cluj nu ar fi necesare fonduri atat de mari, avand in vedere dimensiunea mult mai redusa a monumentului.

Un alt exemplu de restaurare a unei cetati de tip Vauban (dupa numele inginerului militar, care a inventat tehnicile de fortificatie –  ziduri scunde,din caramida, inconjurate de santuri, citadela in forma de pentagon), asa cum este si Cetatuia Clujului si cetatea Alba Carolina, este cetatea din Oradea. Si acest obiectiv este restaurat cu fonduri europene si urmeaza sa fie introdus intr-un circuit turistic. Valoarea proiectului este de peste 36 de milioane de lei, iar perioada de derulare intre 2009 si 2015.

Foto: www.turismland.rowww.holario.rowww.turism.bzi.rowww.clujtravel.comwww.infopensiuni.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *