Reportaj

Clujul Caselor Culturale

Printre galerii de arta, cafenele boeme sau restaurante cu staif, in Cluj s-a format, deja, un asa-numit concept al caselor domestic-culturale. Camine transformate in spatii-spectacol, unde “spiritul liber” este incurajat, locuri care-si asteapta vizitatorii cu usile deschise, unde arta este ridicata la rang de cult, sunt tot mai des intalnite in Cluj. Ziar de Cluj va propune sa treceti pragul catorva din aceste camine.

Fie sunt case vechi, fie sunt foste depozite inchiriate sau spatii transformate din nimic in galerii de arta, in jurul acestor locuri s-au format comunitati cu idei tot mai indraznete. Sunt case ale caror dormitoare mici s-au transformat, incet, in centre culturale. Sunt hale redecorate care acum gazduiesc spectacolele unor teatre independente. Fiecare cu povestea ei, aceste case sunt dovada vie a faptului ca “omul sfinteste locul”.

Ziar de Cluj va propune un circuit al catorva din aceste locuri din Cluj.

Casa Potpourri

Un spatiu cu adevarat interesant pentru clujeni este cel amenajat intr-o casa inchiriata pe strada Emil Racovita nr. 20. O tanara artista si fratele ei au transformat o casa inchiriata – botezata Potpourri – intr-un loc unde se organizeaza festivaluri si se servesc mancaruri gatite in bucataria casei. La adresa respectiva a functionat, pana nu demult, o pensiune, insa Camelia Burduja, o tanara din Republica Moldova, a transformat-o intr-o „casa a artei”.

Camelia Burduja si fratele ei, Alexandru, au tesut o adevarata poveste in jurul casei.

“Cineva a cautat o casa. Un loc unde totul este posibil. Un loc in care oricine este binevenit, unde libertatea este pretuita, si m-au gasit pe mine. Am fost gasita in decembrie, 2013 de o sora si fratele ei. S-au oprit la usa mea, s-au privit reciproc si si-au zis: <>. Si de atunci….am devenit un camin.”

La Casa Potpourii au fost organizate diferite evenimente culturale si artistice. FEST:IN a fost unul dintre ele, fiind vorba de un festival in casa, pe timp de iarna, cu specific de vara.

Apoi, casa a fost amenajata in asa fel incat sa multumeasca pe oricine. S-au organizat aici expozitii, workshopuri, diferite concerte sau evenimente in gradina, cum ar fi pictatul umbrelelor.

Spatiul a fost deschis pentru oricine a dorit sa orgnaizeze evenimente intr-o altmosfera calda. “Aici parca e casa mea, asa ma simt mereu la voi”, spune Adrian Voichitescu pe pagina de Facebook a Casei Potpourri.

Parc de sculptura acasa la Erno Bartha

O alta casa transformata intr-un adevarat parc artistic este cea a sculptorului Erno Bartha, ale carui lucrari unice au facut inconjorul batranului continent. Casa atistului este situata la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, la intrarea in satul Vlaha. Este o casa din lemn adusa din Maramures, iar in curtea generoasa artistul si-a asezat cele mai cunoscute sculpturi ale sale. A continuat cu „Sanctuarul lui Bachus”, o crama sapata in deal cu o usa de stejar veche de o suta de ani.

Din toamna acestui an, casa si curtea lui Erno au fost transformate in „Arkhai Sculpture Park”. Amenajarea parcului a inceput in 2008, iar de atunci este in continua dezvoltare. Scopul este realizarea unui centru multicultural, care da loc evenimentelor artistice, culturale, educative – expozitii de arta plastica, concerte, spectacole alternative de teatru, proiectii de film, programe pentru copii si tineret – si nu in ultimul rand sustinerea artistilor tineri la inceput de cariera.

Dupa inaugurarea parcului, Erno Bartha organizeaza, la Vlaha, evenimente diverse. De la degustari de vinuri la weekenduri dedicate familiei pana la concerte de folk si jazz. Spre exemplu, in acest sfarsit de saptmana este organizat evenimentul “Sa ne bucuram de vara Indiana”, unde clujenii sunt asteptati de Erno Bartha cu un meniu special de mancare si vin.

Sala de teatru intr-un fost depozit

Oana Mardare a infiintat Reactor intr-un spatiu nonconformist din Cluj-Napoca Tanara actrita a inchiriat, impreuna cu prietenul ei, o hala pe strada Petofi Sandor din Cluj-Napoca, transformandu-l in sala de spectacole. Acest proiect s-a nascut din dorinta unor tineri actori de a gasi un loc in care sa isi investeasca timpul, ideile, energia si care sa le asigure libertatea artistica si continuitatea necesare pentru a-si face auzite vocile. Spatiul situat intr-o curte interioara, unde inainte a functionat un depozit de mobila si o tipografie, a fost transformat de actori intr-o adevarata sala de spectacole de teatru, si nu numai. Actrita Oana Mardare si prieteul ei chiar locuiesc in aceeasi curte a spatiului Reactor, in casa alaturata.

“Aveam nevoie de un spatiu care sa fie un studio de teatru cu conditii minime: sa aiba o anumita inaltime, open-space, fara prea multi pereti. Singura conditie era sa incapa 50-60 de persoane. Am vazut tot felul de locuri, depozite sau studiouri de dans. Am gasit acest spatiu, ideal pentru necesitatea noastra de a avea un spatiu de joc si un spatiu de repetitii”, povesteste actrita.

Reactor este o alternativa de a-ti petrece timpul la un spectacol de teatru sau la un concert.

“Arta independenta are adesea nevoie de o casa. Teatru, dans, muzica, arta plastica, performance, toate se hranesc din om si societate, pentru ca mai apoi sa intoarca acest favor”, spun initiatorii teatrului independent Reactor, Oana Mardare si Doru Talos.

Deschis in primavara acestui an, Reactor a devenit deja un teatru independent activ in oras, dar si un centru de creatie pentru artisti. In Sala Studio se organizeaza spectacolele de teatru pentru adulti si pentru copii, la etaj este amenajata o sala unde sunt organizate ateliere de teatru, cursuri si vernisaje, iar la mansarda se organizeaza evenimente neconventionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *