Clujul are Strategie de dezvoltare. Planul a intarziat doi ani si propune proiecte invechite

Consilierii locali au votat, dupa aproape doi ani de asteptare, Strategia de dezvoltare a orasului Cluj-Napoca pana in 2023, un document la elaborarea caruia a lucrat o echipa de profesori si specialisti ai UBB. Documentul propune ca municipiul Cluj-Napoca sa devina, prin solutiile oferite in parteneriat cu mediul universitar si cu firmele din regiune, dar si prin administratia pe care o va implementa, orasul cu cea mai buna calitate a vietii din tara. Pe de alta parte, aceasta strategie a municipiului este foarte importanta in demersul autoritatilor de a atrage fonduri europene. Proiectele propuse de Strategie nu surprind, insa - cele mai multe dintre ele sunt vechile promisiuni ale municipalitatii, de la refacerea parcurilor din oras, pana la extinderea proiectului de bike sharing. 

Dincolo de dezvoltarea infrastructurii, orasul nostru trebuie sa devina o comunitate cu un nivel de viata ridicat, comparabil cu orasele europene dezvoltate. Vorbim aici de un oras sofisticat, cu economie si servicii bazate pe inteligenta, antreprenoriat si creativitate, cu un nivel de prosperitate crescut, cu o comunitate universitara dinamica si cu alegeri multiple pentru locuitorii sai in ceea ce priveste calitatea vietii”, scrie in raportul privind aprobarea Strategiei. 

In lista de proiecte prioritare ale municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2023 sunt propuse urmatoarele proiecte: Extinderea si modernizarea infrastructurii sportive - Complex Cultural si Sportiv Gheorgheni; Constructia Aqua Park Grigorescu; Amenajare terenuri/facilitati de sport la unitatile de invatamant. 

De asemenea, se mai propun constructia Cluj Innovation City, un priect de 25 milioane de euro, constructia unui centru expozitional si de conferinte regional, de 10 miioane de euro. La capitolul drumuri, se propune constructia de drumuri expres, pasaje, pasarele pietonale si centuri ocolitoare pentru fluidizarea traficului, proiecte in valoare de 76 de milioane de euro. 

Mai sunt propuse constructiile de parking-uri sub- si supraterane in zonele de congestie a traficului, lucrari in valoare de 20 de milioane de euro si desfiintarea bateriilor de garaje si amenajarea de parcari rezidentiale in marile ansambluri de locuinte colective - 10 milioane de euro. 

Alte 15 milioane de euro sunt propuse pentru implementare proiect integrat de amenajare in scop de agrement a raului Somes si a Canalului Morii, iar extinderea sistemului de bike-sharing si de piste de biciclete in cartierele care nu beneficiaza de astfel de facilitati e un proiect ce ar costa alte 3 milioane de euro. 

Modernizarea sistemului de iluminat public, prin extinderea tehnologiei pe LED pe principalele artere si implementarea sistemelor flexibile de reglare a luminozitatii e un alt proiect propus, in valoare de 15 milioane de euro. 

Documentul Strategiei de dezvoltare a orasului are peste 1.100 de pagini si a fost elaborat pe parcursul mai mult luni, fiind in acelasi timp si proiectul care a parcurs cea mai ampla dezbatere publica din istoria orasului. Mai precis, documentul a fost discutat si analizat pe parcursul a 60 de dezbateri publice.

Adauga comentariu