Din oras

Clujenii vor fi resuscitati de bugetari cu defibrilatoare de 3.000 de euro

Toti politistii locali din oras vor fi instruiti in tehnici de prim ajutor, resuscitare si utilizare a DEA  (defibrilatoare cardiace externe automate). In aceeasi situatie se afla si 20% dintre angajatii Primariei Cluj-Napoca, ai Prefecturii si ai Garii. Bugetarii vor invata cum sa acorde primul ajutor si cum sa salveze un clujean in caz de stop-cardiac.

Este proiectul AVATAR (Asociatia Voluntarilor Antrenati in Tehnici de Ajutor si Resuscitare), care propune amplasarea a 5 defibrilatoare automate pe raza municipiului Cluj-Napoca, in zonele in care traficul de persoane este cel mai intens. De anul viitor, reprezentantii asociatiei promit ca aceste aparate vor fi prezente in cinci locuri din oras, pentru interventia rapida in caz de stop cardiac: la gara, la primarie, in Piata Unirii, Piata Mihai Viteazu si Piata Avram Iancu. Astfel, 20% din angajatii institutiilor care vor adaposti aceste aparate vor fi instruiti sa le foloseasca, dar si toti politistii locali din oras.

“In 2013 au fost inregistrate 141 de cazuri de stop cardio-respirator. Aceste aparate pot ajuta la salvarea multor vieti”, spune Calin Tohatan, coordonatorul voluntarilor de la SAJ Cluj.

In cazul unui stop cardio-respirator, defibrilatorul poate fi folosit de oricine. Inca de la pornire, aparatul ofera instructii vocale clare, alerteaza automat dispeceratul 112 si un echipaj SMURD este trimis la locul incidentului.

“Defibrilatorul respectiv nu permite ca omul sa greseasca. Aparatul analizeaza ritmul cardiac, aparatul decide cand trebuie socat bolnavul. Fiecare minut scade cu aproximativ 10% sansa de supravietuire a bolnavului”, explica Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanta Cluj, care a aratat, pas cu pas, cum functoneaza un astfel de aparat.

O cutie albastra, dotata cu baterii si cu doi electrozi care se monteaza pe pieptul pacientului. Asa arata un defibrilator portabil, utilizat in procedurile de resuscitare. Este usor de folosit si, in mod normal, cu ajutorul acestui aparat ar putea fi salvata orice persoana care face stop cardiac intr-un loc public.

“Principiul defibrilatoarelor este sa fie folosite de persoanele laice sau profane, fara pregatire medicala, dar cu o instruire prealabila. E vorba de o instruire minima, pe un manechin, care se face intr-o ora. Cand deschizi capacul aparatului, aparatul incepe sa vorbeasca cu tine si iti spune tot ce trebuie sa faci. Niciodata, aparatul nu va prelua controlul, nu va da soc singur”, mai spune Simu.

Primul astfel de aparat din Romania a fost instalat la Piatra Neamt, in urma cu patru ani. Luna aceasta, la statiile de metrou din Bucuresti si chiar la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” au fost instalate alte defibrilatoare. Daca in Romania sunt abia la inceput, in alte tari, aceste aparate pot fi gasite in benzinarii si chiar cabine telefonice.  3.000 de euro costa un defibrilator, iar voluntarii clujeni spun ca aparatele vor fi platite din donatii.

“In alte parti, intructorii auto sunt obligati sa stie, politistii, educatorii; salvamontisti si instructorii de schi, nici nu mai zic”, mai spune seful Ambulantei.

Ideea voluntarilor clujeni va fi, pe viitor, confirmata si de modificarea Legii Sanatatii, care spune ca spatiile publice vor avea obligatoriu defibrilatoare semiautomate externe, accesibile publicului, in vederea acordarii primului ajutor persoanelor aflate in stop cardiac, pana la sosirea echipajelor de asistenta medicala de urgenta.

50.000 de decese pe an

Conform studiilor intreprinse de Uniunea Europeana, in Romania, in fiecare an sunt intregistrate peste 50.000 de decese declansate de stopul cardio-respirator. Aproape jumatate din aceste persoane ar putea fi salvate daca s-ar folosi un DEA in primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *