Din oras

Clujenii si-au premiat elitele medicale. Vezi cine sunt cei mai valorosi medici si mesajul lor catre comunitate

In cadrul Galei Elitelor Medicale Clujene, evenimentul primaverii din domeniul sanatatii de la Cluj, au fost  premiati ieri seara cei mai performanti medici, cele mai valoroase cadre universitare si cei mai buni studenti din acest sector de activitate. 15 personalitati de marca ale lumii medicale clujene au fost aplaudate la scena deschisa de publicul prezent in sala, mesajele  celor premiati  fiind de lauda la adresa scolii medicale clujene. 

Prima editie a manifestarii Gala Elitelor Medicale Clujene, ce se doreste devina o traditie, a fost organizata la initiativa  “Clujul Elitelor si Valorilor” in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu”. Gala o reuniune a excelentei care va fi organizata anual, fiind punctul de pornire a unor manifestari periodice de anvergura care se doreste sa omagiee  performanta din sistemul medical, a celui mai important oras si centru de sanatate din Transilvania. Daca in urma cu cativa ani se realiza la Cluj-Napoca un studiu de brand in urma caruia s-a stabilit ca  pe primul loc  se afla  serviciile medicale,  Gala Elitelor Medicale desfasurata aseara, vorbeste de la sine de ce trebuie premiata medicina si excelenta in medicina clujeana.

“Am organizat acest eveniment considerand ca latura medicala din Romania nu este destul e exploatata pozitiv inspre publicul larg. Am purtat multe discutii cu medicii clujeni, de aceea ne-am gandit sa ii punem in lumina, sa ii stimam si sa apreciem partea lor pozitiva. Pentru ca multa lume spune ca exista si exceptii negative in domeniul medical la fel ca in alte domenii de activitate. Scoala medicala clujeana stim ca are o recunoastere pe plan mondial aducand o contributie majora atat la nivel comunitar pe Cluj cat si la nivel national. Gala elite lor vine sa omagieze medicii, profesorii universitari cadrele universitare in general si studentii si tinerii cercetatori. Comunitatea clujeana datoreaza mult medicilor de aceea si Clujul trebuie sa isi promoveze valorile. A doua editie va fi orgnizata tot la Grand Hotel Napoca iar pe scena vor urca reprezentanti ai sistemului medical din toata Transilvania nu doar din Cluj-Napoca”, a afirmat Ionut Geana organizatorul evenimentului. 

Primul premiat care a urcat pe scena a fost cunoscutul profesor doctor Ioan Coman, acesta fiind nominalizat la categoria Inovatia si chirurgiei romanesti.

“Cred ca acest premiu se datoreaza nu atat mie cat echipei pe care o coordonez la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Este o echipa formata din tineri exceptionali si cred ca este cea mai mare realizarea a mea ca profesor, ca dascal, ca mentor, atat pentru faptul ca i-am putut forma in chirurgia moderna, urologica,  cat si pentru faptul ca am reusit sa ii tin in Cluj, in tara,  pe cei mai multi dintre ei. Acolo unde sunt fiecare, sunt tineri de nadejde, care stiu ce au de facut cu chirurgia robotica, chirurgia miniinvaziva. Dati-mi voie sa consider aceasta distinctiie acordata echipei pe care o coorodnez”, a declarat Ioan Coman.

Presedinte al comitetului intrnatioal de legaturi al Fundatiei Roma, autoritatea mondiala care se ocupa de tulburalile functionale digestive, profesor la Clinica Medicala II din Cluj si membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale profesorul Dan Dumitrascu a fost cel de al doile alaureat al serii.

“Sunt onorat si emotionat de acest premiu. Asa cum am scris intr-un eseu anul trecut despre elitele medicale, in medicina avem avantajul ca elitele se pot cantifica in  functie de realizari mai usor decat in alte domenii si in orice caz mai bine decat in politica. Pentru cei care lucreaza in mediul universitar cantificarea performantei care ne da dreptul la scrierea in elite se face prin evaluari atat stiintifice cat si academice, cat si prin faima de medic bun. Uitandu-ma in jur vad multe elite. Sigru ca organizatorii nu au acordat decat 15 premii dar sunt convins ca si in anii viitori, distinsele colege, distinsii colegi   vor putea, pe masura performantelor domniilor sale sa acceada si dumenalor la un premiu atat de frumos ca acesta”, a afirmat Dan Dumitrascu.

Recuoscut in tratamentul chirurgical al anevrismelor multiple si castigator in anul 2012 al titlului de chirurgu anului, presedintele senatului UMF si seful sectiei de Neurochirugie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Stefan Florian nu a putu fi prezent la Gala Elitelor insa a tinut sa transmita un mesaj video celor aflati la eveniment. Stefan Florian a recunoscut ca renumele sau i se daoreaza in primul rand pacientilor sai, pe care i-a tratat te-a lungul timpului. 

“Multumesc organizatorilor care au avut ideea de a sublinia si aspectele pozitive ale unei vieti medicale pline in primul rand de acuze si mai putin de sublinierea succeselor, celor care isi sacrifica din viata  din timp din ceea ce reprezinta ei pentru binele semenilor lor. Sunt extrem de multi  oameni care sunt de subliniat si de evidentiat in societate pentru ceea ce fac, pentru mai binele aproapelui lor. Regret ca nu sunt prezent la aceasta manifestare dar sunt cu sufletul alaturi de toti colegii mei prezenti si vreau sa cred ca aceasta prima gala va fi urmata de un lung sir de evenimente. Le sunt recuosator si celor care m-au propus, dar in primul rand sunt recunoscator pacientilor mei. Ei m-au facut sa fiu ceea ce sunt datorita lor sunt astazi ceea ce sunt. M-am format intr-o scoala in care stiinta si constiinta, incalzite fata de o mare dragoste fata de oameni reprezinta crezul. Am crescut si m-am format intr-o scoala de traditie are cea mai mare traditie in tar aromaneasca, a icneput acum 245 de ani si duce mai departe un mesaj de constiinta de caldura de apropiere si de dedicatie. Nu sunt singrurul in aceasta situatie. Pentru orice pacient medicul care il trateaza este cel mai bun. Cred ca doar intamplator sunt eu astazi aici, pe aceasta lista ar trebui sa se afle multi alti eroi cvazinecunoscuti, dar care isi ofera cunostiintele, viata se dedica pacientilor cu cel putin la fel de multa daruire cum o fac si eu”, a fost msesajul transmis de Stefan Florian.

In ultimii ani cercetarea stiintifica s-a indreptat spe domeniul farmaco-geneticii si implicarea polimorfismelor genetice la raspunsul la tratament. Director in 6 proiecte de cercetare Anca Buzoianu s-a remarcat farmacologie experimentala privind studiul durerii. Presedinte fondator al Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania si totodata decan al Facultatii de Medicina Generala de la UMF, medic primar cu specialitati pediatrie si farmacologie clinica, Anca Buzoianu a fost recompensata in cadrul Galei Elitelor Medicale cu trofeul Management Academic. 

“Este momentul sa multumesc colegilor, dascalilor facultatii de medicina si studentilor facultatii noastre, pentru efortul si daruirea pe care in fiecare zi, fiecare dintre ei, si cu toti impreuna le facem pentru mersul inainte al facultatii noastre. Facultatea de Medicina din Cluj, scoala care in acest an va implini 173 de ani este astazi una dintre cele mai bune facultati de medicina din Romania si doar modestia ma face sa nu spun ca este cea mai buna. Cu siguranta este facultatea cu cea mai moderna curicula, facultatea care a introdus in ultimul an dezvoltari educationale europene. Aceste desvolatari educationale ne-a peremis sa fim facultatea cu cel mai mare numar de studenti straini din Romania si singura facultate din sud estul Europei si din centrul Europei care are atribuita diploma de calitate  Label CIDMEF” , a afirmat Anca Buzoianu. 

Distinctia “Combinarea activitatii practice cu cercetarea” i-a revenit pofesorului doctor Cornel Iancu.

“Viata de chirurg este mai deosebita fata de celelalte specialitati, iar cum pe orice chirurg il intereseaza partea profesionala, motiv pentru care ani in sir nu am vrut sa intru in Universitate. Am acest prilej acuma sa le multumesc lui Marius Bojita si Achimas ca m-au convins sa accept sa intru in aceasta universitate. Partea de cercetare se datoreaza unui colectiv de oameni exceptionali care fac parte din departamentul de nano medicina, in care sunt fiziologi, chimisti biologi, atomo patologi si asa mai departe. Lor le datorez o serie de recunoasteri internationale, multiplele articole care au fost publicate. Trebuie sa recunosc meritele colectivului de la Chirurgie III datorita carora clinica a ajuns la ora actuala una dintre cele mai cunoscute sectii de chirurgie din tara”, a declarat Cornel Iancu. 

Medic primar neurolog, medic primar al departamentului de neurostiinte al facultatii de medicina din cadrul UMF, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania, presedinte al Societatii pentru studiul neuroprotectiei si neuroplasticitatii, membru titular al academiei de Stiinte Medicale din Romania  Dafin Muresanu a primit trofeul pentru “Cercetarea in neuro-stiinte fundamentale si clinice”.

“Este un privilegiu sa ne aflam sub cupola acestei initiative exceptionale care vine mai semene si lucruri pozitive intr-o zona in care intradevar este meritorie. E o mare bucurie sa putem avea universitate de un asemenea prestigiu, o facultate de un asemenea nivel care sa ne ajute sa si sa ne miste in lume nu numai gandurile dar si toate institutiile pe care neurostiintele le-au generat si ne-au pus acolo unde ne este locul, la nivel international. E un exemplu viu si este o pura coincidenta faptul ca  in aceasta seara ne aflam aici dupa un curs international foarte important organizat in cadrul scolii doctorale. Cercetarea nu este lucru putin, iar Romania nu mai este binecuvantata si privilegiata ca un taram pe care sa se dezvolte cercetarea si cineva sa o ingrijeasca. Noi trebuie sa smulgem cu eforturi sansa de a putea trai intr=o asemenea nisa pentru ca nimeni astazi nu ne mai sprijina in mod puternic si nu ne mai aclama marile noastre realizari. Trebuie sa avem in minte faptul ca cercetarea stiintifica nu inseamna doar sa vei lucruri nemaivazute, ci inseamna sa gandesti ceea ce nimeni nu a gandit despre ceea ce toata lumea vede”, a afirmat Dafin Muresanu. 

Gheorghe Benga  este de departe cel mai valoros produs al scolii mediciale  clujene. Acesta a reusit sa in anul 1986  demonstreze existenta unei porteine -canal pentru apa, in membrana ceulara a celulelor rosii. Realizarea lui Gheorghe Benga a  influentat viitorul practicii medicale din intreaga lume, motiv  pentru care organiatorii Galei Elitelor Medicale Clujene i-au acordat trofeul “Opera omnia”. 

“Principala contributie a mea in cercetarea medicala, conform aprecierilor  unor cronicari in domeniul stiintei mediale, reprezinta cea mai importanta descoperire care s-a produs de la inceputul scolii medicale clujene. Trebuie sa imi exprim recunostiinta celor care m-au format. Descoperirea s-a facut aici, dupa ideile mele si dupa un program de ceretare de cativa ani in care am dezvoltat inclusiv laboratoare sa putem face experiente. Inchin aceasta distinctie scolii medicale clujene, studentilor familiei care mi-a dat genele si bune si rele si nepoatei mele care poate sa ajunga studenta la aceasta universitate”, a afirmat Gheorghe Benga.

Doctorului  Vlad Predescu i-a fost acordata distinctia  pentru “Performante in domeniul ortopediei si traumatologiei”, acesta aflat intr-o delegatie in strainatate si-a transmis mesajul asistentei.

“Premiul acrodat este  onaore pentru mine si in acelasi timp reprezinta o recunoastere a activitatii si a eforturilor noastre zilnice. In ultimii ani ne-am concentrat foarte mult asupra tehnicilor de protezare articulara, mai ales la protezarea genunchiului reusind sa introducem in practica curenta artroplastia cu proteza personalizata de genunchi, tehnica care reprezinta o revolutie in protezarea genuchiului. Acest premiu este o onoare pentru mine si  datorita faptului ca el vine de la Cluj, Clujul fiind un centru medical extrem de puternic populat de traditie si istorie in acest domeniu”, a transmis Vad Predescu.

Ultimii doi laureati ai serii au fost Ciprian Tomuleasa  distins cu trofeul  “Tanar  cercetator de succes” si Petru Susca, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta recompensat cu premiul “Eficienta in management medical”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *