Din oras

Clujenii s-au intors spre Japonia: au invatat sa faca sushi intr-un workshop

Restaurantul Nobori a desfasurat astazi un atelier de sushi pentru clujeni. 4 oameni au invatat, timp de doua ore, cum sa faca maki si nigiri, de la Robert Vincze, bucatarul clujean maestru in mancare japoneza.

4 tineri corporatisti au invatat, intr-o sambata linistita, cum sa faca un sushi de baza si cum sa savureze delicatesele asiatice. Tinerii au facut nigiri, preparat de baza si maki, o varietate de sushi, in cele doua ore petrecute in restaurantul Nobori, alaturi de bucatarul Robert Vincze.

”Cel mai bun sushi este cel care vi se potriveste. Mancarea cea mai buna nu e facuta de cel mai mare bucatar, este facuta de bucatarul care se potriveste gusturilor dvs. Tin foarte mult la simplitate, niciodata la chestii complicate. Nu o sa uit niciodata o chestie vestimentara, dar o poti regasi si aici: diriginta mea din clasele V-VIII era foarte stricta cu bunele maniere si ne-a spus ca orice bunul gust in vestimentatie are trei culori. Daca esti imbracat in trei culori, esti cu bun gust. Exact asa e si la mancare: daca ai cateva ingrediente, materie prima, iese cu bun gust. Cu cat adaugam mai multe arome, la sfarsit nu se simt. Eu mananc nu sushi, orice alta mancare comuna si nu mai simt aroma principala pe care trebuie s-o simt. Daca pun si rom si vanilie si un pic de aia si de aia, la sfarsit ai o groaza de arome si nimic in principiu. Pe cand la sushi asta se intampla: avem orezul, avem pestele si sosul de soia”, incepe Robert Vincze.

Preparatul se centreaza in jurul orezului cu bob rotund fiert la abur cu otet, intr-o cucta speciala, care se modeleaza si caruia i se adauga feliile de somon taiate diferit, in functie de tipul de sushi ales. 

Clujenii au invatat sa faca nigiri si maki

Cu sushi se  intampla la fel cum se intampla cu oricare alta mancare. Depinde, insa, de regiunea din care provine sushi-ul. Cel mai important e ca bucatarul sa vada omul pentru care gateste, pentru ca atunci poate sa adapteze dimensiunea preparatului, arata Vincze. Sunt foarte multe tipuri de sushi, insa astazi le-a aratat tinerilor cum sa faca nigiri si maki din orez si somon. Dincolo de cele 15 grame pe care trebuie s-o aiba galusca din orez pentru maki si sfaturile despre foile de alge care trebuie asezate cu grija, astfel incat orezul sa adere la preparat, tanarul bucatar le explica invataceilor ca, dincolo de reteta, oamenii trebuie, pur si simplu, sa se bucure de mancare.

”Noi, oamenii, eu nu stim sa apreciem mancarea. Gatim pe fuga, mancam pe fuga… Mi-as dori sa fie altfel, insa sunt socat sa vad ca suntem impinsi de la spate sa ne grabim. Ne asezam linistiti la masa. Sa asteptam cu rabdare mancarea si sa intelegem ca sushi este foarte simplu de facut, dar e o munca foarte mare pana a ajunge la acea simplitate care incepe de la orez, pregatirea pestelui. Ce incerc eu mai mult e sa-i educam cum se mananca si cum ne comportam la masa. Acum as incerca sa-i invat sa demonstreze ca au un pic de cunostinte despre sushi. In primul rand folosim betele. Daca nu folosim betele, folosim mana. Niciodata tacamurile”, continua bucatarul.

Ideea simpla a workshop-ului de sushi nu tinteste la stele Michelin: vrea doar sa constientizeze un ritual. 

”Ne asezam linistiti la masa. Sa asteptam cu rabdare mancarea si sa intelegem ca sushi este foarte simplu de facut, dar e o munca foarte mare pana a ajunge la acea simplitate care incepe de la orez, pregatirea pestelui”, arata bucatarul clujean.

Mancarea are gust daca este savurata tihnit

La etaj, cursantii s-au pregatit: au primit ustensilele si de abia asteapta sa-si ruleze propriile bucati de sushi.

„S-a pornit de la sushi-ul fermentat. Nu prea mai are popularitate nici in Japonia pentru ca este considerat o delicatesa. Este foarte foarte intens gustul si este usor respingator papilelor gustative: e peste fermentat timp de 6 luni. Acuma ce se consuma si ce este foarte popular pe partea de suhsi a aparut la inceput de secol XIX. Acela este promovat, consumat si tolerat de foarte multa lume. Azi o sa facem nigiri care este cel mai cunoscut, as zice eu ca e sushi-ul de baza. Restul sunt foarte multe derivari, foarte multe adaptari ale bucatarilor din nevoia de a ajunge cat mai repede la alte interese”, continua bucatarul, in timp ce si-a dus ustensilele, din bucataria deschisa in restaurant.

Adrian e corporatist si ii place sa manance sushi. Nu isi propune sa faca acasa sushi, dar intotdeauna e loc de invatat. Are multe intrebari, desi recunoaste ca nu ar da sushi-ul de la restaurant pe un sushi de-al sau.

”Imi place sushi-ul ca amator. Am mai citit, m-am mai uitat la niste bucatari, dar cam atat… Azi sper invatam sa-l apreciem cum trebuie”, spune.

Cu sushi e usor. E important, insa, cum pui sosul de soia si cum mananci cu betele sau cu mana, e un intreg ritual. ”De acolo incolo, ne bucuram, langa preparate cu un ceai verde cu orez prajit…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *