In vizor

Clujeni pentru Nobel. Campanie de crowdfunding pentru sangele artificial

Inventia care ar putea sa aduca Premiul Nobel la Cluj-Napoca, abandonata de autoritati si de institutele de cercetare din tara, la brat cu Ministerul Educatiei, este sustinuta de clujeni. O specialista in fundraising de la Cluj-Napoca s-a oferit sa demareze, voluntar, o campanie de crowdfunding. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, caracterizeaza inventia una “de mare speranta” pentru viitorul omenirii.

Clujenii se coalizeaza si sustin din propriile buzunare proiectul de cercetare al omului de stiinta Radu Silaghi-Dumitrescu. In urma articolului publicat de Ziar de Cluj, care a dezvaluit faptul ca proiectul de Nobel are nevoie urgenta de 2.000 de euro, pentru a continua testele de laborator cu reteta de sange pe baza de hemeritrina, cititorii au propus solutia salvatoare: crowdfunding.

Echipa de cercetare din cadrul Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) si asistentii care testeaza sangele artificial in laboratoarele Institutului de Cercetari Biologice (ICB) de la Cluj-Napoca lucreaza fara salarii de doua luni si au nevoie urgenta de 8.700 de lei, adica 2.000 de euro, pentru a continua cercetarea de Nobel.

“Incerc sa gasesc solutii, nu sa ma plang sau sa stau in genunchi in fata nimanui”, a spus cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu.

Clujeni pentru clujeni

Clujenii vor sa creeze o campanie de crowdfunding pentru sangele artificial. Camelia Mates, specialista in fundraising, cu o bogata experienta in domeniu vrea sa puna umarul si sa creeze o astfel de campanie.

“E absolut absurd sa te impiedice 2.000 de euro sa iei premiul Nobel mai ales in Cluj, un oras atat de mare, cu pretentii. 2.000 de euro se strang usor pentru proiecte cu impact mult mai mic, dintr-o simpla cheta intre persoane fizice. La potentialul de donatie pe care il are Clujul, banii acestia se pot strange intr-o ora. Sunt foarte putini bani raportat la impactul preconizat al proiectului. Si daca iau si daca nu iau Nobelul, inventia o sa salveze mii de oameni. (…) Doresc sa ma implic voluntar in chestia asta in calitate de cetatean al Clujului si noi ca organizatie, in partea de fundraising. Ma gandesc la mine si la prietenii mei care ar vrea sa doneze pentru un astfel de proiect care sa duca la salvarea atator mii de oameni, iar o solutie poate fi crowdfunding-ul”, a dezvaluit, pentru Ziar de Cluj, Camelia Mates, specialist in fundraising al Asociatiei pentru Relatii Comunitare.

Cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu caracterizeaza drept “laudabila” initiativa clujenilor si spune ca si el s-a gandit la o astfel de alternativa.

“E laudabila initiativa. Ca simplu cetatean al acestei tari apreciez ca exista astfel de oameni si ma bucur. Sper sa pot sta de vorba cu dansii ca sa stabilim ceva concret. (…) Pentru anul acesta ma gandesc e sistemul acesta de crowdfunding ceva ce din cate inteleg e mult subutilizat in Romania. Ar trebui luat mult mai tare in serios. Daca o sa ma angajez in aceasta directie va fi pentru a da un exemplu celorlalti cercetatori care au probleme similar”, a spus Silaghi-Dumitrescu, pentru Ziar de Cluj.

UBB se pierde in detalii si sustine ca are nevoie de o cerere scrisa depusa de catre cercetatori pentru a lua in calcul finantarea necesara, in valoare de 8.700 de lei. Ministerul Educatiei a alocat, in decembrie 2013, 200.000 de lei pentru cercetare unui institut clujean aflat in moarte clinica, insa banii nu au ajuns direct la oamenii de stiinta si o parte din ei s-au pierdut intr-o gaura neagra.

“Am primit 200.000 de lei, finantare notabila, insa in acest moment nu avem nicio sursa de finantare”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

Campanie prin SMS

Pentru primii doi ani de teste pe animale este nevoie de 1 milion de lei. Cercetatorul clujean se pregateste sa scrie un proiect pe fonduri europene, pentru ca nu isi mai permite sa opreasca, inca o data, cercetarea. Pe termen lung, expertii in fundraising de la Cluj-Napoca arata ca se poate face o campanie prin SMS.

“Sunt sigura ca exista proiecte care nu au un asa mare impact, insa pentru un proiect sange artificial e imposibil sa nu se stranga bani. Ma gandesc la o campanie nationala, prin SMS, pentru ca, pana la urma, inventia e una de care ar beneficia milioane de oameni, nu doar clujenii. Merita si o campanie de donatii prin SMS ca doar nu e un proiect care tine doar de Cluj. Sa trebuiasca sa stai in genunchi in fata unor institutii ale statului pentru o cercetare revolutionara e outrageous”, a continuat specialista care in prezent lucreaza pentru ARC.

In cele doua laboratoare unde se deruleaza cercetarile, unele materiale s-au terminat déjà, pentru ca s-au facut testele pentru o parte din sobolani, iar alte materiale sunt pe lista de asteptare. Ministerul Educatiei a inclus sangele artificial in lista de proiecte cu “prioritate nationala”, insa a uitat sa-l mai finanteze. Cercetarea a mai fost sistata, inca o data, tot din lipsa banilor, in 2010.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc caracterizeaza inventia drept una “de mare importanta”.

“Inventia este o speranta de mare importanta. In lume exista preocupari foarte serioase pentru gasirea unei solutii in cazul unor accidente in care e nevoie urgenta de sange. Nu intotdeauna se gaseste sange la indemana. S-au facut  incercari de obtinere a sangelui artificial, fara prea mare succes pana in prezent. Tanarul Radu Silaghi-Dumitrescu a venit cu o idée noua, cu o idee foarte promitatoare si speram ca in cativa ani sa intre in practica clinica aceasta idee”, a aratat academicianul Ionel Haiduc, pentru Ziar de Cluj.

Senior al Cetatii fara sustinere

Radu Silaghi-Dumitrescu a primit, aseara, distinctia de Senior al Cetatii, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Balului Operei, la propunerea rectorului UBB, academicianul Ioan Aurel Pop. Dupa cuvintele de lauda adresate “celui mai tanar Senior al Cetatii”, niciunul dintre impozantii afaceristi prezenti la eveniment, nici institutiile de invatamant superior nu au pus in discutie lipsa de finantare a proiectului de Nobel. La cea de-a XIX-a editiei a Balului Operei de la Cluj-Napoca a fost prezent unii din cei mai bogati oameni de afaceri din Romania: Ioan Nicolae, Stefan Vuza si Nicolae Sota.

Demn, cercetatorul clujean, prezent aseara pe scena Operei Nationale pentru a-si ridica distinctia, Radu Silaghi-Dumitrescu, a facut un apel catre societatea civila si a ales sa atraga atentia asupra pozitiei Academiei referitoare la minerit si cianuri. Pentru propriul sange incearca sa gaseasca solutii alternative de finantare.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc a dezvaluit, pentru Ziar de Cluj, ca Silaghi-Dumitrescu ar putea primi, totusi, o finantare din partea statului care sa-i permita sa-si continue cercetarile. Procesul va dura, insa, din cauza birocratiei, cateva luni.

“Se pare ca va avea, totusi, o finantare, din cate am aflat de la Consiliul National al Cercetarii. Se pregateste sa i se acorde un grant, o subventie, in valoare de 1 milion de lei. Sunt niste formalitati birocratice care trebuie indeplinite pentru a obtine finantari, care sunt pe drumul cel bun si sunt foarte optimist”, a punctat academicianul clujean.

In 5 ani “fara piedici” am avea sange artificial in centrele de transfuzii din lume. Si un Premiu Nobel. Sangele artificial ar putea sa intre in centrele de transfuzii peste 5 ani, dupa doi ani de teste pe animale si inca 3 pe voluntari umani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *