Clujeanul Florin-Dan Bota denunţă ipocrizia "slujbaşilor" din "folclor": “Sunt doar ei, o haită de câțiva care au confiscat și denaturat tot ceea ce înseamnă #folclor în câteva județe din Ardeal”

Ziar de Cluj acordă “Jos pălăria” iubitorului de folclor Florin-Dan Bota pentru sinceritatea cu care denunţă “nimicul” şi “pustiul” de la vârful topului lumii unui “folclor confiscat”. Citiţi şi luaţi aminte cu privire la "slujbaşii statului" care se dau folclorişti "autentici" fiind, în fapt doar "o haită de câțiva care au confiscat și denaturat tot ceea ce înseamnă #folclor în câteva județe din Ardeal și care se ascund pe scenă sub diverse nume invocându-L pe Dumnezeu și cele sfinte":

“Am să scriu câteva rânduri aici și vreau să atrag atenția unor persoane inteligente și cu abilități muzicale #folclor de necontestat, dar care au eșuat lamentabil la capitolul inteligență emoțională.

Probabil sunt sus, unde toată lumea își dorește să ajungă. Am fost și eu acolo, dar vă spun cu mâna pe inimă că nu găsești nimic acolo. E pustiu și nu te poți bucura de lucrurile simple. Sunt doar ei, o haită de câțiva care au confiscat și denaturat tot ceea ce înseamnă #folclor în câteva județe din Ardeal și care se ascund pe scenă sub diverse nume invocându-L pe Dumnezeu și cele sfinte.

În realitate ei sunt niște angajați ai statului care trag sforile manipulând tinerii în facultăți de muzică și ansambluri folclorice profitand de faima lor "aleasă" și denaturând tot ceea ce înseamnă folclor autentic. În tot acest timp peste 30 de instrumentiști profesioniști din Cluj sunt marginalizați și îndepărtați fiind nevoiți să-și facă jobul pe la alte orchestre din țară unde sunt primiți cu drag și apreciați la adevărata lor valoare. Au fost constrânși să plece din orchestra profesionistă de folclor, fiind puși să aleagă între orchestra și catedra de la liceul de muzică, sau batjocoriți muzical și ajutați să se pensioneze, sau pur și simplu angajați pe o perioadă determinată după care dându-le un șut in fund fără nici măcar un simplu mulțumesc. Adevăratul motiv e că acei instrumentiști erau majoritatea #romi și #maghiari, iar orchestra trebuia rebrenduită, adică să sune românește(așa a fost comanda).

Da,da, au făcut ordine și disciplină grăbindu-se să pupe inelul unor personalități academice care să le sprijine evoluția "doctorală" și să transforme ce a mai rămas din facultățile de muzică într-un mare ansamblu folcloric. În acest moment încă se bucură de performanțele vocale ale unor tinere care țintesc spre scenele țării și de faptul că se "pticură pă tyept cu on păhar dye vin roșu" că doar s-au ieftinit

"cele de-ale gurii (muzicuțele, clarinetele, naiurile, saxofoanele)"

Timpul trece și nu decide nimic, dar istoria nu-i va ierta. Timpului nu - i pasă ce se întâmplă. Nouă ar trebui să ne pese mai mult și sa luăm atitudine. Să scriem și să ne spunem părerea cât încă se mai poate. De curajul si părerile noastre le e frică.

P.S.: Lasă-mă să mărg acasă...”

Adauga comentariu