In vizor

Cinematografele Clujului continua sa zaca in ruina

In timp ce sondajele dau Clujul drept cetate a filmului, starea celor mai multe din salile de proiectie din oras e mai mult decat precara. Fostul cinema Republica ar putea ajunge in administrarea unei firme private din Bucuresti, iar majoritatea celorlalte sunt inchise. Au fost puse la punct doar cinematograful Victoria, prin asocierea cu TIFF si Comedy si Cinema Marasti, dupa reabilitare de catre municipalitate.

Trecerea cinematografelor Favorit, Dacia, Marasti si Victoria de la RADEF Romaniafilm in administrarea municipalitatii clujene a avut loc in septembrie 2009, intr-un cadru legislativ national. De atunci, a fost continuata activitatea la Victoria, prin asocierea municipalitatii Cluj-Napoca cu Asociatia Victoria Film, pentru o perioada de 10 ani.

Cinematograful Marasti s-a redeschis in 30 septembrie, dupa o investitie de doua milioane de lei, amenajat si recompartimentat. A fost anuntat ca primul cinematograf din Romania cu intrare gratuita. Sala de cinema are 200 de locuri si i-au fost “atasate” un club pentru pensionari si un dispecerat al politiei locale.

Soarta celorlalte obiective preluate de primarie nu a fost, insa, la fel de infloritoare. Cinema Favorit – imobil revendicat pe Legea nr. 10/2001 a pierdut jumatate din spatiu, inclusiv din sala de spectacol.

“Spatiul retrocedat este chiar cel din fata, asa ca momentan avem o problema cu accesul in cinematograf”, a dezvaluit Oana Buzatu, purtatorul a de cuvant a Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

La fata locului s-a pastrat vechea fatada, cu firma candva luminoasa, insa totul e plin de praf, jerpelit, cu afise lipite de-a valma, unele peste altele. Un lacat a fost pus pe usa pe care cinefilii de odinioara  se inghesuiau la proiectii si in praful gros au fost scrise diverse nume de Dj si obscenitati. Daca te uiti bine prin sticla, se zareste holul in care timpul parca a incremenit.

Casieria pare inchisa ieri, pe usa cu ancadrament rotund mai sunt lipite imagini ale catorva catei din 101 Dalmatieni si afisele du diverse avertizari pentru spectatori au ramas si ele la locul lor.

“Inchis temporar” scrie pe o alta usa inchisa cu lacat a obiectivului.

In ceea ce priveste cinematograful Dacia, acesta a facut obiectul unor procese aflate pe rolul instantelor de judecata.

Firma S.C. ATRISS S.R.L. a inaintat o plangere in care a solicitat, in calitate de chiriasa al RADEF RomaniaFilm, revocarea partiala a hotararii privind preluarea de catre Consiliul local a celor 4 cinematografe, printre care si Dacia.

“Am castigat acest proces – instanta a respins irevocabil cererea formulata de S.C. ATRISS S.R.L. In cel de-al 2-lea proces noi am solicitat evacuarea firmei SC ATRISS SRL pentru ca ocupa spatiul abuziv am solicitat instantei obligarea societatii la plata taxei de ocupare abuziva si a majorarilor de intarziere aferente; are termen in 24 octombrie 2011 la Tribunalul Cluj”, a explicat reprezentanta municipalitatii.

“Am solicitat preschimbarera termenului de judecata pentru ca imobilul se prezinta intr-o stare avansata de degradare ce necesita inceperea cu prioritate a unor lucrari de revitalizare, precum si pentru ca este ocupat frecvent de persoane fara adapost, fiind considerat un adevarat focar de infectie de catre cetatenii din zona. Dorim valorificarea acelui spatiu sub aspectul destinatiei de cinematograf”, a adaugat aceasta.

Foto: facebook.com/pages/Cinema-Marasti, stiridecluj.ro, adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *