Uncategorized

Cine sunt, in realitate, Tinerii Maniosi din Cluj

Tinerii Maniosi n-au asociatie, dar se pretind crema vocala a societatii civile din Cluj. Au promovat, de-a lungul timpului, idei de stanga: mai multi bani de la stat, mai multa implicare din partea statului in educatie. Au fost asemanati cu platforma intelectuala de stanga CriticAtac, cu mai multi rebeli ai istoriei mondiale. Cine sunt ei, de fapt, si cu ce au excelat in viata, aflati in cele ce urmeaza. 

Tinerii Maniosi nu sunt chiar toti tineri, multi au varste cuprinse intre 30 si 40 de ani; mare parte dintre ei sunt contestatari ai proiectului RMGC, care spera ca prin dansuri si flori sa schimbe Romania.

Sunt protestatarii de serviciu ai Clujului, din pacate singura voce civica care se aude in aceasta urbe. Din 2011 incoace, nu a trecut nicio luna ca acest grup sa nu iasa in strada sau sa nu ocupe o cladire – simbol a orasului – vezi UBB si Conti. Orice mica nedreptate ii inarmeaza cu pancarte si portavoci pe care nu se tem sa le utilizeze. Discursul lor este unul antisistem, socialist, de stanga. Simpatizanti de-ai lor spun ca nu s-a scris destul despre Tinerii Maniosi, deoarece presa este prea “mainstream” si “controlata politic”. Dar cand presa a scris, sa spunem despre ultimul protest cand au ocupat o sala din UBB, Tinerii Maniosi au fost facuti arsice: pur si simplu nu aveau revendicari, multi dintre ei nu stiau nici de ce protesteaza.

Tocmai de aceea noi, Grupul Tinerilor Calmi din Cluj, le acordam atentia atat de mult ravnita.

Mihnea Blidariu e, de departe cel mai cunoscut „manios” din Cluj. Fie ca e vorba despre Rosia Montana, hotelul Continental, gazele de sist, Pata Rat sau combinatul Mechel din Campia Turzii, Blidariu iese in fata, cauta atentie, vrea sa fie liderul formatiunilor potestatare. A vociferat puternic si la miscarea „Occupy UBB”, ca un student de aproape 40 de ani ce se respecta. Atata doar ca eternul student e cam batraior si, spun unii, penibil.

Nu e protest sau samanta de scandal la care cantaretul sa nu se afirme.

Numai ca protestele in care e atat de implicat in fata camerelor de filmat si a reporterilor cu reportofoane in mana nu il mai intereseaza atat de mult atunci cand dispare lumina reflectoarelor. Au confirmat-o multi, printre care chiar si tinerii care refuzau sa plece din amfiteatrele universitatii clujene. Tinerii spuneau ca Blidariu apare „din cand in cand”, cel mai probabil atunci cand in preajma se afla si reporteri care pot sa-i mentina notorietatea si imaginea de „tanar” revoltat impotriva a tot si toate.

Moldovean prin nastere, Mihnea Blidariu a urmat cursurile Universitatii Babes-Bolyai, la Facultatea de Litere. Spre sfarsitul anilor studentiei, si-a dezvaluit latura rock si a devenit liderul formatiei Luna Amara, unde canta cu vocea, chitara si trompeta. Inspirat, a publicat si doua volume de poezii in ultimii ani. Cand nu e vazut la proteste, Blidariu poate fi zarit cu bicicleta prin oras sau la orice petrecere cu tematica rock.

Adrian Dohotaru, fost jurnalist cu veleitati de intelectual, aparatorul tiganilor si al naturii, este absolvent al Facultatii de Jurnalism din cadrul UBB Cluj. Spiritul lui libertin de biciclist nonconformist nu s-a putut incadra in nicio institutie media, de unde a fost dat afara sau a plecat, de cele mai multe ori cu scandal. Dohotaru este un protestatar singuratic. A protestat in 2008 impotriva Presei, “la adresa junkului informational”. Tanarul s-a imbracat in ziare si a avut o masca de gaze pe fata.

Se autoproclama “jurnalist civic”. Spre exemplu, in 6 decembrie 2012, Dohotaru a fost surprins aruncandu-si propria carte, intitulata “Protestatarul”, in siglele partidelor politice din Cluj.

A protestat si pentru salvarea Parcului Feroviarilor, mancand sandwichuri in complexul comercial Polus. A fost prezent si pe malul Lacului din Gheorgheni, impotrivindu-se construirii unor cladiri de birouri in aceasta zona. Pata Rat este a doua casa a tanarului Dohotaru. Ca un ocrotitor al romilor, a lansat studii privind integrarea acestora in societate. Nu avem spatiu suficient sa detaliem toat actiunile lui Dohotaru, pentru ca ar fi prea multe de spus. Tinem minte doar ca s-a lasat folosit de Emil Boc dandu-i apa la moara politicianului cand cu bugetul participativ din Manastur. A incercat sa dreaga busuiocul ulterior cu un comunicat, dar…

Joc, joaca, teatru si muzica

Paul Socol e un alt „manios” de serviciu, actor si membru de formatie, in timpul liber, DJ intr-un local din Cluj. Printre cele mai reprezentative iesiri in public ale lui Socol se numara jucatul de-a „Tara, tara, vrem ostasi” si dansul pe ritmuri de acordeon de la Rosia Montana. In rest, ii place s-o numeasca „vaca” pe cea mai influenta femeie din lume la ora actuala, Angela Merkel, in niste „glumite” postate pe Facebook, cot la cot cu prietenul sau, junele de 40 de ani Mihnea Blidariu. Asta desi, pe aceeasi pagina, se declara impotriva tuturor celor ce sufera de sexism, rasism si homofobie.

Andreia Nicoleta Dobritoiu este din Agas, judetul Bacau. A studiat la Facultatea de Georgrafie a UBB si a fost un spirit de protestatar inca de la inceput. Aceasta a afisat o pancarta cu mesajul „Sistemul de invatamant e la pamant! Credeti-ma pe cuvant!” la absolvirea… colegilor ei, in luna mai a anului trecut. Asta pentru ca Andreia e putin cam repetenta, va trebui sa repete anul III, an terminal, caci nu avea suficiente credite. Pancarta afisata a facut valuri pe Facebook si a adus-o pe tanara in atentia publica. Dornica si ea de putina atentie, Dobritoiu a scos una mega gogonata sustinand ca nu si-a dat examenele din anul III „in semn de protest” si ca a fost dezamagita de facultatea de Geografie.

„Imi pare rau de anii pierduti in facultate cand puteam face altceva mai interesant. O sa primim o diploma care nu o sa reflecte aptitudinile noastre. Ce scrie pe diploma nu reflecta aptitudinile studentilor”, declara Andreia Nicoleta Dobritoiu pentru Adevarul la vremea respectiva.

Potrivit paginii de Facebook, tanara intelectuala rebela a fost ajutor de barman la Janis Stuf in perioada martie-iunie 2011. Din 2008 are un blog – Om prin lume pribeag – unde semneaza sub denumirea “Nomad Warrior” texte pline de intelepciunea dobandita prin experienta vasta de viata.

Ramona Duminicioiu este presedinta organizatiei InfOMG Romania, “Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic”. Este o asociatie nonguvernamentala, infiintata in 2006 la Cluj-Napoca, cu scopul de a oferi publicului informatii despre organismele modificate genetic si impactul acestora. Duminicioiu a fost o “ocupanta” inca de anul trecut, atunci cand, alaturi de alti activisti din randul Tinerilor Maniosi, a ocupat Conti pentru a “salva Rosia Montana”. Ca sa arate lumii ca are si o valenta internationala, Ramona a fost si la actiunea Occupy Wall Street din New York cu o pancarta tot pentru Rosia Montana. Duminicioiu a protestat si in cadrul ceremoniei de decernare a titlului Doctor Honoris Causa catre Günter Verheugen, alaturi de Bogdan Buta, coleg la InfOMG.

Rosia activista explodand in fata lui Boc

Tanara a avut, la un moment dat, o iesire dezaprobata chiar de catre colegii ei activisti. Intr-o intalnire publica a candidatilor la Primaria Clujului cu membri ai ong-urilor, tanara a strivit o rosie in fata lui Emil Boc. “Discutia avea in centrul sau diversele revendicari ale activistilor, in privinta carora autoritatile locale s-au dovedit a fi foarte deschise si au propus acest dialog cu societatea civila”, se arata pe blogul “Comedia Rosia Montana”. Ei bine, Ramona Duminicioiu povesteste singura intamplarea:

“Am scos din geanta o rosie enorma care siroia de zeama pe care am trantit-o pe birou, apasand puternic, sa ma asigur ca face cat mai multa mizerie si am impins-o catre Boc. Asta e mesajul meu! In primul rand, pentru Rosia Montana, in al doilea rand, pentru modul dezastruos in care ati condus Romania in perioada de mandate si, in al treilea rand, pentru ca nu aveti un program electoral, pentru ca nu aveti pe ce construi asa ceva”.

Dupa intamplare, tanara a incercat sa il prinda in instantaneu pe Emil Boc, insa acesta i-a cerut sa stearga fotografia pe motiv ca nu are acordul sa foloseasca imaginea in vreun fel.

“Am incercat sa inteleg protestele, strangerile manipulative de semnaturi, chiar si betiile de la Fan Fest, dar o astfel de manifestare precum cea de mai sus mi se pare inutila si denota o profunda lipsa de educatie. Se pare ca nici colegii domnisoarei nu au primit cu bucurie vestea, catalogand atitudinea Ramonei drept rusinoasa si un mare esec din punct de vedere profesional, uman, colegial si politic”, este critica adusa pe blogul “Comedia Rosia Montana”.

O alta colega de proteste sustine sec: „Ii fileaza o lampa”.


Alaturi de ea, in ONG apare si un alt “manios”, Bogdan Buta, care este manager de proiecte la InfOMG. Buta a ramas in constiinta colectiva ca “vocea de la balconul Conti”, el fiind cel care a vorbit – “cu un glas subtire de mierloi”, dupa cum nota presa la vremea respectiva – la portavoce, atunci cand sase activisti Rosia Montana au ocupat cladirea emblematica din centrul Clujului.

Buta a participat si la celebrele proteste din Piata Unirii, unde a intalnit-o si a cucerit-o pe Oana Moisil, o alta “manioasa”, supranumita Ioana d’Arc a Clujului. Sau poate a fost invers, Oana a fost cea care l-a cucerit pe el, cu naivitatea ei. De cele mai multe ori, in interviurile date presei, ea nici nu stia pentru ce protesteaza. A devenit faimoasa pentru ca a oferit un trandafir jandarmilor la protestele din iarna din Piata Unirii, “pentru a nu recurge la violente”. Fata era studenta la Jurnalism si colabora la UBB Radio. Acum se pare ca este plecata in Polonia.

Un alt “revendicator” al spatiului universitar este Cornel Vilcu, lector UBB. Practic, Cornel a revendicat un spatiu unde lucreaza de fapt si de unde isi ia, luna de luna, salariul. Vilcu este un “tanar manios” mai vechi, nu doar din cauza varstei, fiind nascut in ’70. El a participat si la alte proteste inteligente si de mare impact ale organizatiei precum cel sub sloganul “Programul de guvernare pute”, cand protestatarii au aruncat cu fiole urat mirositoare pe bulevardul Eroilor.

Marius Bucea face parte, la fel, din grupul Maniosilor. La editia din 2012 a FanFest a sustinut, alaturi de Alex Bosnea, atelierul “Cine sunt si ce vor <>.

Raluca Dan, o alta protestatara de serviciu, a infiintat ONG-ul Re.Generation, chiar daca, in acelasi timp, lucreaza la asociatia “Salvati Rosia Montana”.

Raluca Dan se prezinta ca fiind “specialist in relatii publice”. Tanara a fost prezenta la numeroase proteste anti RMGC, cauza pentru care a baut “cianura”, s-a baricadat in Hotelul Continental si s-a legat cu lanturi. Totul pentru o cauza nobila!

Re.Generation este “in primul rând, o organizatie activista care militeaza pentru o societate echitabila, justa din punct de vedere social şi de mediu”, se arata in descrierea asociatiei.

Ana Banica si Bianca Barbieru sunt doua arhitecte din Bucuresti, care au participat la actiunea “Ocupati Conti” din noiembrie 2011. Cele doua tinere au infiintat platforma online caiverzipepereti. Acestea realizeaza stickere de design interior.

Mihai Gotiu este un simpatizant al grupului maniosilor. Jurnalist, poet, activist, blogger, cam asa se prezinta clujeanul Mihai Gotiu, cel care a fost redactor-sef adjunct la Clujeanul pe care l-a transformat intr-un tabloid ieftin si falimentar, dupa ce, ani de zile, Clujeanul fusese unul dintre cele mai valoroase ziare locale. Mihai Gotiu este, in ultima perioada, printre cei mai vehementi activisti anti Rosia Montana Gold Corporation. Pe platforma de blogging VoxPublica a scris ample materiale despre protestele de la Cluj, criticand ACTA, Guvernul sau sprijinindu-l pe Raed Arafat. Chiar Gotiu enumera principalele proteste pornite de gruparea Tinerilor Maniosi la Cluj sau de simpatizanti ai acestei grupari.

“N-o sa reiau toata istoria bataliei pentru spatiul public inceputa in 2002 de grupul de actiune sociala MindBomb (prin campanii de afise stradale) si continuata apoi si de alte grupuri de actiune, mult mai numeroase decat in Bucuresti ori in alte orase. Cert este ca majoritatea membrilor acestor grupuri (si nu doar ei) au inceput deja sa-si coordoneze actiunile sub titulatura Tinerii Maniosi. Un think thank eclectic (de la studenti la cadre universitare, de la angajati in multinationale la artisti independenti, cu cele mai diferite convingeri si studii – sociologie, arte plastice, IT, jurnalistica, drept etc.), capabil sa se mobilizeze si sa reactioneze extrem de rapid (comunicate, activarea retelelor sociale, crearea de sloganuri, fundraising pentru”infrastructura” necesara – manifeste, panza pentru banere si steaguri, vopsele, pensule, implicare voluntara pentru realizarea lor etc.).

Grupul nu a aparut insa, peste noapte. Ce se cunoaste intr-o foarte mica masura, si asta pentru ca subiectul a fost (si este in continuare) sub embargo-ul presei mainstream, e faptul ca Clujul are deja exercitiul a mai bine de jumatate de an de proteste si nesupunere civica. Punctul de pornire si de coagulare a diferitelor grupuri active social a fost mijlocul lunii iulie 2011 si are legatura cu Rosia Montana. ”Hunoriada”, venita ca reactie a eliberarii discretionare unui certificat de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, dupa ce precedentul fusese anulat definitiv si irevocabil de instantele judecatoresti, a strans in Piata Unirii aproximativ 20-30 de persoane. Luate urgent la intrebari (si legitimari) de jandarmi si politisti. In aceeasi perioada, o alta mana de tineri incercau sa puna pe picioare o varianta romaneasca a ”indignatilor”. O luna mai tarziu, catre sfarsitul lui august, numarul celor care au iesit in strada pentru a-i arata cartonasul rosu lui Basescu (pentru declaratiile legate de Rosia Montana) s-a dublat.

In octombrie, numeroase institutii publice si monumente al orasului, precum si casa natala din Rachitele a fostului premier Emil Boc, au fost expropriate simbolic, in semn de protest impotriva proiectului de modificare a legii minelor (in fapt, un proiect de lege de expropriere speciala in interes privat).

Noiembrie a debutat cu Ocuparea Hotelului Continental pentru Rosia Montana, moment urmat de o saptamana de proteste zilnice in Piata Unirii, grupul nemultumitilor care ieseau in strada marindu-se catre 3-400. Disputele de fortele de ordine au dus, in saptamana de ”Occupy Conti”, la elaborarea Manualului de Nesupunere Civica, distribuit apoi pe online.

Astfel, deloc intamplator, protestele legate de demisia lui Raed Arafat au inceput tot la Cluj (pe 11 ianuarie, cu o zi mai devreme decat primele iesiri in strada de la Targu Mures si Bucuresti). Faptul ca majoritatea celor care au iesit in strada la Cluj pe 11 ianuarie 2012 proveneau tot din randul activistilor pentru Rosia Montana a facut ca majoritatea institutiilor mass-media sa ignore manifestatia si sa prezinte (ulterior) ca debut al protestelor, data de 12 ianuarie”, arata Gotiu intr-un articol publicat in 12 februarie 2012 pe VoxPublica.

 

Semneaza

Grupul Tinerilor Calmi din Cluj

 

Precizare: Sursa imaginilor foto este platforma Facebook

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *