In vizor

Cine este Marius Bojiță? Fost rector UMF, suspect de plagiat și incompatibilitate, lingușitor al lui Ponta, implicat într-un scandal cu medicamente

Marius Bojiță, în vârstă de 77 de ani, este un personaj controversat al lumii medicale clujene. A fost rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu Cluj timp de opt ani, în perioada 2000 – 2008, acum este președinte al Fundației Transilvania Leaders, creată de Ioan Rus. A fost implicat într-un scandal cu medicamente în urmă cu câțiva ani, când deținea lanțul de farmacii Tesa. A fost suspect de plagiat și incompatibilitate. În campania electorală pentru prezidențialele din 2014 s-a remarcat printr-un discurs ambiguu și agramat prin care i-a adus osanale lui Victor Ponta. Acum, este cercetat penal pentru presupuse ilegalități care au avut loc în 2016 la Facultatea de Farmacie.

Marius Bojiță s-a născut în 1942 în județul Alba, a absolvit Facultatea de Farmacie din Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, în anul 1965. Obţine în anul 1980 titlul de doctor în ştiinţe farmaceutice, cu teza „Compuşi ai guanetidinei şi derivaţi de guanetidină cu ioni anorganici simpli şi complecşi”, susţinută la Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca.

Pentru rezultatele obţinute în cercetare este deţinătorul a patru brevete de invenţi, este autor a peste 130 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate.

Bojiță are și o serie de premii şi distincţii: Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer; Ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques (Franţa); diploma de excelenţă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării; diploma de excelenţă a Prefecturii Cluj-Napoca; doctor honoris causa al Universităţilor: Lucian Blaga – Sibiu, Ovidius – Constanţa și Nicolae Testemițanu din Chişinău. A fost numit și cetăţean de onoare al municipiului Sebeş.

Citește și:

Bojiţă, fost rector al UMF şi preşedintele Fundaţiei Transilvania Leaders, creată de Ioan Rus, a scăpat razant de arest preventiv

Fostul rector UMF este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Societăţii de Ştiinţe Farmaceutice, al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Consiliului Naţional al Rectorilor, Comisiei de Onoare a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Comisiei Regionale de Experţi de pe lângă Biroul pentru Europa Centrală și de Est, Consiliului de Administrare a Agenţiei Universitare a Francofoniei, Consiliului European al Rectorilor; expert evaluator şi preşedintele Comisiei Medico Farmaceutice a Consiliului Naţional al Cercetării din Învăţământul Superior, pentru conferirea titlurilor de conferenţiar și profesor universitar în domeniul farmaceutic.

În prezent, Marius Traian Bojiță este președintele Fundației Transilvania Leaders, un grup constituit din “personalități reprezentative ale intelectualității transilvănene, universitari și oameni de afaceri care au decis să se implice activ în promovarea orașului nostru”, potrivit site-ului oficial al fundației.

Marius Bojiță a mai fost acuzat și că a plagiat dinr-o lucrare americană, într-un volum publicat sub egida UMF Cluj. Marius Bojiţă a spus în 2013, la izbucnirea scandalului de plagiat, că nu se numește copiat dacă a menţionat „lucrarea-mamă” la bibliografie. Practic, capitolul 16 al lucrării a fost preluat, cuvânt cu cuvânt, din opera “Chemometrics A Practical Guide” (cap. 3 “Preprocessing”), elaborată de cercetătorii americani Kenneth R. Beebe, Randy J. Pell şi Ary Beth Seasholtz.

Marius Bojiță a deținut împreună cu familia sa lanțul de farmacii Tesa, care au funcționat, din 2010, sub brandul Ropharma. Din 2016, firma Farmacia Tesa a fost radiată și exclusă din selecții. Anul trecut, numele lui Marius Bojiţă a fost implicat într-un scandal legat de modul în care era distribuit în farmacii medicamentul Euthyrox, necesar bolnavilor cu afecţiuni ale glandei tiroide. Potrivit presei centrale, în plina criză a acestor medicamente, farmaciile “Tesa” erau singurele care livrau Euthyrox în judeţul Cluj.

Citește și:

Universitarii de la UMF si UTCN detin monopol pe piata farmaceutica din Cluj-Napoca

Marius Bojiţă a fost numit, în 2005, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, de către ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Mircea Cinteză. Presa a relatat că Marius Bojiţă s-ar fi aflat în incompatibilitate, pentru că deţinea părţi sociale ale unor firme din domeniul farmaceutic. Mai mult, acesta ar fi omis să treacă participaţile în declaraţiile de avere şi de interese.

În campania electorală pentru prezidențialele din 2014, Marius Bojiță a adus o serie de osanale candidatului Victor Ponta.

„Vă rog să îmi permiteți să mă adresez domnului Victor Ponta în această seară cu apelativul prim-ministru, cu speranța că cel mai devreme în 2 noiembrie, iar mai târziu în 16 noiembrie anul acesta mă voi putea adresa cu apelativul domnule președinte. Este o speranță care va deveni realitate fiindcă îl votez nu din alte considerente decât întâi din convingere și apoi din calitățile cu care s-a impus în politica românească și în fruntea Guvernului. Îmi exprim convingerea și speranța că va reface prestigiul funcției prezidențiale și încrederea în instituția prezidențială astfel încât eu ca cetățean român să mă simt mândru că am un președinte în funcția acestei țări, indiferent că mă aflu în țară sau la alte manifestări peste hotarele acestei țări”, spunea Bojiță, într-o emisiune televizată.

Citește și:

LIMBI ODIOASE la adresa lui Ponta date de ditamai profesorii universitari Stefan Florian si Marius Bojita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *