Anchete

Cine e responsabil pentru razboiul deseurilor? 80% din datoriile pentru depozitarea gunoaielor sunt cumulate de catre municipiul Cluj-Napoca.

Intalnirea de azi de la Prefectura Cluj a ramas in coada de peste. Toti cei convocati la sedinta  au venit cu o singura idee comuna, dar au plecat fiecare cu ideea sa. Solutionarea crizei gunoaielor e departe de a fi rezolvata. Masinilor firmelor de  salubritate care au datorii la Salprest Rampa li s-a interzis accesul la descarcat.

Inca din  data de 19 mai 2015, Salprest Rampa S.A. a demarat procedura de notificare-suspendare a contractelor cu operatorii de salubritate din Cluj-Napoca si judetul Cluj  cu care avea contract pentru depozitarea deseurilor pe platforma temporara de la Pata Rat. Principala cauza a demersurilor intreprinse de catre Salprest Rampa in vederea rezilierii contractelor sta in neplata facturilor restante de catre operatorii de salubritate. 80% din datoriile catre Salprest Rampa S.A. o reprezinta firmele care opereaza in municipiul Cluj-Napoca, adica Rosal, Bratner Veres si Bratner Service. Suma totala restanta pentru depozitarea deseurilor se ridica la 313.000 lei. ( Rosal-115.000, Bratner Veres -174.000 lei, Brater Service 22.000 lei). 

“Va informam ca din data de 26.05.2015 vom atinge capacitatea maxima de stocare a deseurilor pe paltforma tempora de la Pata Rat. Capacitatea maxima de stocare pe rampa temporara este de 46.169,811 tone. Din data de 26.05.2015 ora 0 niciun oprator de salubritate nu este lasat sa intre si sa depoziteze pe platforma de stocare temporara Pata Rat pe motiv de NEPLATA facturilor la TERMEN conform contractelor incheiate cu acte aditionale, ceea ce duce la imposibilitatea demararii de catre subscrisa a transferului de deseuri de pe platforma de stocare temporara la alte depozite autorizate respectiv de a evita atingerea capacitatii maxime admise”, se arata in notificarea transmisa catre administratia publica locala si judeteana de catre reprezentantii Salprest Rampa.

Prefectul Gheorghe Vuscan considera ca nu este necesara declararea unei situatii de urgenta si ca problema poate fi solutionata fie de catre operatorii de salubritate care au datorii restante prin plata acestora, fie daca reprezentantii comunei Feleacu isi dau acordul pentru cele 60 de hectare aflate in CMID.

“Boala lunga, moarte sigura. Nu am dorit sa convoc comitetul pentru situatii de urgenta pentru ca nu e urgenta. I-am chemat pe cei cu responsabilitati  pentru a gasi solutiile legale. La intalnire a participat si primarul din Feleacu. Tare ma tem ca la el e cheia  solutionarii problemei. Salprest Rampa S.A. a interzis accesul firmelor care au datorii spunand ca: Nu ii lasam pe cei care nu si-au platit, nu ii lasam in rampa. Boc s-a angajat ca ii va soma pe operatorii care ridica gunoiul din municipiul Cluj-Napoca sa isi plateasca datoriiile catre Salprest Rampa S.A., datorii care insumeaza peste 313.000 lei”, a declarat la sfarsitul intrevederii, Gheorghe Vuscan.

Primarul Emil Boc sustine ca rampa temporara pentru depozitarea gunoiului de la Pata Rat este deschisa. Un lucru a omis primarul municipiului Cluj-Napoca sa specifice si anume faptul ca 80% dintre datoriile pentru depozitarea deseurilor clujenilor pe rampa temporara de la Pata Rat le au firmele de salubritate care opereaza in Cluj-Napoca. 

“Am discutat cu operatorul ca pana cand autoritatile locale si judetene vor solutiona problema sa tina rampa deschisa. Rampa nu este inchisa oficial. Rampa este inchisa pentru dumneavoastra, pentru operatori este o alta relatie, deci in acest moment rampa nu este inchisa. Sa speram ca nici nu va fi inchisa, joi este programata sedinta de Consiliu Local. Am discutat si varianta de urgenta cu domnul prefect, dar sper sa nu ajungem vreodata cu gunoaiele in strada ca domnul prefect sa ia aceasta decizie. Rampa nu este la capacitatea maxima”, a declarat Emil Boc.

Nicolae Balea la mana caruia sta solutionarea crizei din ultimele luni a fost ultimul care a ajuns azi la dezbaterea de la Prefectura. Acesta a declarat ca prefera sa faca decat sa dea declaratii. Trebuie amintit faptul ca reprezentatii Consiliului Judetean Cluj au indeplinit toate conditiile impuse de catre administratia din Feleacu si anume de a plati redeventa anuala pentru a putea utiliza cele 60 de hectare necesare in functionarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor. Cu toate acestea insa, potrivit zvonurilor, adevarata batalie e pentru terenurile livezii Palocsay, terenuri pentru care Primaria Cluj-Napoca a emis tituri de proprietate, desi acestea se aflau in administrarea comunei Feleacu.

“O sa avem maine o intalnire si inca ceva: prefer vorbesc mai putin si sa facem mai mult. Mai multe detalii o sa aflati la momentul oportun”, a afirmat Nicolae Balea, primarul comunei Feleacu.

In cursul zilei de maine reprezentantii CJ Cluj se vor deplasa la sediul primariei Feleacu pentru a pune la punct detaliile cu privire la proiectul de hotarare pe care Consiliul Local Feleacu urmeaza sa il voteze in sedinta de joi. In tot acest timp firmele de salubritate care au datorii catre Salprest Rampa vor ramane la poarta rampei de depozitare temporara de la Pata Rat, iar clujenii cu gunoaiele neridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *