In vizor

Cine e MISTERIOSUL maramureșean care, cu complicitatea Primăriei Cluj, demolează clădiri istorice. Primăria știa din 2017 că vrea să construiască o clădire de birouri

Mii de clujeni trec zilnic pe strada Gheorghe Șincai nr. 13, sau pe paralela Samuil Micu nr. 8 fără a băga de seamă că în centrul orașului s-a dărâmat ilegal o clădire istorică pentru a se construi (tot printre case) un restaurant și o clădire de birouri.

Ziar de Cluj a observat cum, în locul fostului restaurant interbelic „Bufnița”, se construiește extrem de discret ceva. Așa cum tot Ziar de Cluj observa cum istoria orașului e măcelărită cu acordul Primăriei. 

Conform panoului amplasat pe șantier, așa cum prevede legea, aflăm că beneficiarul investiției e Mădăian Mircea Ovidiu, un cetățean cu bune intenții din Seini, județul Maramureș. Destul de amuzant, în condițiile în care autorizația prevede clar că la acea adresă se vor face:

„LUCRĂRI DE INTERVENŢIE DE PRIMĂ URGENTA ÎN VEDEREA PUNERII ÎN SIGURANȚĂ A ELEMENTELOR ȘI PĂRȚILOR DE CONSTRUCȚIE CARE PREZINTĂ PERICOL DE PRĂBUȘIRE , PREMERGĂTOARE CERCETĂRII ARHEOLOGICE ( consolidarea clădirii monument )- conform avizului DJCC nr. 223/Z/14.03.2019”. 

Din „păcate” clădirea s-a dărâmat în timpul lucrărilor de „consolidare”. În schimb, a fost turnată deja o fundație mândră, probabil pentru o clădire de birouri. Dacă e să ne luăm după un document din 2017, îndoiala devine certitudine. Astfel, putem afla fără tăgadă că primăria știa de intențiile lui Mădăian Mircea de a construi „un corp de construcție de birouri cu funcțiunea conexă de restaurant”, cu mențiunea clară că „corpul de clădire din strada Samuel Micu e încadrat ca și monument” și, implicit, trebuie restaurat și în niciun caz demolat. Ca prin minune, clădirea s-a „dărâmat” singură în momentul „consolidării”. Ghinion.

Așadar, un frumos paravan legal pentru a face ceva ilegal. Șmecherii și combinații care nu sunt străine de autoritățile locale din Cluj-Napoca.

 

Cine e misteriosul boss din Seini care se distrează cu legile prin Cluj-Napoca?

Internetul e un loc minunat, pentru că poți găsi extrem de multe informații despre oricine. Cel puțin asta credeam înainte să îl luăm la puricat pe Mădăian Mircea Ovidiu. Din păcate, avem de-a face cu un dezvoltator imobiliar „low profile” care conduce sub radar, însă tot am găsit niște informații drăguțe.

Pare-se că Mădăian nu e la prima combinație de acest gen, iar primăria Cluj-Napoca nu e neapărat cel mai apropiat partener. Astfel, în 2013, conform hotărârii numărul 50 a primăriei Baia-Mare, aflăm că misteriosul investitor a cumpărat, fără licitație publică, un teren de 38mp în buricul târgului în Baia-Mare, la un preț modic de 120 euro metrul pătrat. La o simplă căutare, o zonă plină de magazine, parcuri, apartamente destul de scumpe pentru Baia-Mare (prețurile variază între 50.000 și 70.000 de euro în acea zonă). Așadar, 4000 de euro pentru o mină de aur. Bani care, cel mai probabil, au fost înmulțiți înzecit. 

Cine se ocupă de „consolidarea” unei clădiri demolate? 

Conform autorizației, lucrarea este susținută de Imobiliar Pensions SRL, o firmă din Florești, cu o cifră de afaceri de 1 milion de lei pe 2018, profit minim și 5 angajați. La fel ca și în cazul misteriosului maramureșean, și firma din Florești pare o fantomă. Pentru Primăria Cluj-Napoca, extrem de convenabil, în condițiile în care fantomele pot fi aduse mult mai greu în fața judecătorului. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *