In vizor

Cine conduce Inspectoratul de Stat in Constructii, unde prefectul a cerut control ministerial

Directorul Inspectoratului Teritorial de Stat in Constructii Cluj, Lucian Chindlea raspunde acuzelor aduse de prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan. “Sunt acuzatii foarte grave si la momentul potrivit o sa vedem ce o sa facem cu ele”, a spus acesta. Vuscan a cerut o ancheta a Ministerului Dezolvarii la aceasta institutie care, spune el, nu a functionat in interesul cetatenilor. Nici la capitolul “transparenta” nu sta bine intitutia statului.

Ieri, prefectul Gheorghe Vuscan a acuzat Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj ca  face controale “de figuratie” si functioneaza in defavoarea cetatenilor, iar unii angajati, fara sa nominalizeze, sunt cercetati penal.

Vuscan a declarat ca a cerut o situatie asupra activitatii institutiei.

“Am vazut cu uimire ca in ultimele trimestre de anul trecut si primele doua din 2013 au facut 1473 de controale. Cate amenzi credeti ca au aplicat? 15 amenjoare, ca nu le putem numi amenzi! Acestea se ridica la valoarea de 29.000 de lei, cat pretul unui sfert din valoarea unei garsoniere”, a declarat Vuscan.

Prefectul a promis ca in cateva zile va avea o intalnire cu ministrul Dezvoltarii, pentru a solicita un control la aceasta institutie. El a acuzat ca unii angajati de aici au dosare penale grele, si nu “pentru zambete”.

Cel care conduce institutia este Lucian Chindlea, numit sef al Inspectoratului de Stat in Constructii regiunea Nord-Vest anul trecut.

Intrebat cum comenteaza acuzele prefectului de Cluj, acesta a declarat:

“Nu intru in nicio polemica cu prefectura judetului Cluj. Avem purtator de cuvant, nu vreau sa intru in discutii. Acuzele sunt foarte grave si la momentul potrivit o sa vedem ce o sa facem cu ele”.

Chindlea, numit “nasul” mafiei de constructii

Chindlea a fost numit de presa vremii “nasul” mafiei de constructii. Istoria PNL-istului la aceasta institutie incepe inca din 1996, pe atunci inscris in PNTCD, conducand multi ani inspectoratul din Oradea. De altfel, reprezentantii Prefecturii Cluj s-au mai plans, neoficial, ca acesta isi petrece timpul cel mai mult la Oradea, si nu la Cluj-Napoca, de unde ar trebui sa coordoneze serviciul teritorial.

Numele lui se leaga de construirea unui sediu somptuos in Oradea, un contract cu o valoare de mai multe milioane de euro, inca de pe vremea guvernarii Nastase.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Chindlea detinea doua apartamente si o casa in Timisoara si era actionar la doua societati comerciale: SC Meda SA si SC Proiect Bihor SA.

Institutie netransparenta

Institutia nu sta deloc bine nici la capitolul “transparenta”. Declaratia de avere si de interese a lui Chindlea este veche din 2011.  Acelasi lucru este valabil si in cazul celorlalti angajati ai biroului din Cluj.

Intrebat de acest lucru, Chindlea nu a stiut ce sa raspunda. “Nu stiu. La aceasta intrebare nu va pot raspunde. Fiti, insa, convinsa ca lucram in legalitate”, a spus acesta.

Potrivit site-ului institutiei, la serviciul IST Cluj director este Cosmin Rus, un apropiat de-a lui Emil Boc. Sef de serviciu este Dan Leonard Subtirica, sotul arhitectului sef al Clujului, Ligia Subtirica. De altfel, si aceasta a fost, in trecut, angajata acestei institutii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *