CINCI licitații EȘUATE pentru restaurarea Castelului Banffy din Bonțida. De ce nu se prezintă nicio firmă?

Restaurarea și repararea Castelul Banffy din satul Răscruci, comuna Bonțida este aproape imposibil de realizat în momentul de față din cauza cerințelor care trebuie respectate. Există fonduri europene pentru acest proiect, Consiliul Județean va majora contribuția proprie pentru aceste lucrări, dar cu toate acestea la niciuna din cele cinci licitații organizate din 2018 până acum nu s-a prezentat nimeni.

În toamna anului trecut, reprezentanții Consiliului Județean au afirmat că trebuie respectate niște cerințe stricte referitoare la lucrări din cauză că este monument istoric. În aceste condiții, nu se prezintă nimeni la licitație pentru că în România există foarte puține firme acreditate pentru acest tip de lucrări. O șansă pentru restaurarea castelului din Răscruci ar fi extinderea licitației către firme din străinătate.

Citește și:

Castelul Banffy din Bonțida se dărâmă. Nicio firmă din România nu poate restaura monumentul istoric - FOTO

Prima licitație a avut loc în noiembrie 2018, iar cea mai recentă datează de la sfârșitul lunii februarie. Din cauza demersurilor repetate fără niciun rezultat, proiectantul a solicitat o majorare a valorii contribuţiei Consiliului Județean. Suplimentarea urmează să fie discutată în ședința de Consiliu Județean de marți, 31 martie.

“În data de 27.02.2020 a fost publicat în SICAP și JOUE anunțul de participare în vederea atribuirii contractului de lucrări prin licitație deschisă având valoarea estimată de 22.086.837,46 lei, fără TVA. Procedura a fost anulată în data de 26.03.2020 pentru lipsă ofertanți. Urmare acestor demersuri fără efect, în luna ianuarie 2020 proiectantul a actualizat devizul general, rezultând o valoare suplimentară de 8.591.135,59 lei (TVA inclus), față de cea existentă și aprobată în acest moment”, scrie în proiectul de hotărâre care va fi discutat în ședința de mâine.

La licitația cu numărul trei, care a avut loc în august anul trecut, au existat două firme interesate, dar nu au mai depus oferte din cauză că au depășit valorile estimate în anunțul Consiliului Județean.

S.C. EURAS S.R.L. a precizat “în urma introducerii listelor de cantități în programul de ofertare, pentru întocmirea ofertei financiare, ne-a rezultat o valoare mai mare cu 20% față de valoarea scoasă la licitatie”;

S.C. DECORINT S.R.L. a precizat “în urma analizării documentației și întocmirea ofertei, am constatat că am depășit valoarea estimată comunicată prin anunțul de participare cu aproximativ 30%”.

Potrivit proiectului de hotărâre, restaurarea și conservarea ansamblului monument istoric, format din clădirea castelului și parcul care-l înconjoară și deschiderea lui pentru vizitare, turiștilor dar și pentru organizarea de evenimente culturale vor aduce o plus-valoare zonei. Funcționarea castelului ca și centru de evenimente culturale va genera și crearea a 6 locuri de muncă, într-o primă etapă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare / vizitare, numărul acestora să crească.

Îndeplinirea obiectivului propus conduce la realizarea creșterii potențialul turistic atât în Comuna Bonțida, cât și în zonele limitrofe, iar economia va înregistra un progres notabil atât la nivelul zonei cât și la nivelul județului.

Adauga comentariu