In vizor

Chilipir și nu prea. Loteriile mămicilor de pe Facebook sau cum românul știe să facă bani din orice

Online se vinde și se cumpără orice, iar inovația vine o dată cu scoaterea la mezat a bunurilor de care românii nu mai au nevoie. Haine, încălțăminte, obiecte de uz casnic, mobilă, decorațiuni, jucării, chiar și mașini, apartamente sau afaceri. Stai acasă, îți deschizi grup pe Facebook și te apuci de vândut ce mai ai prin casă. Iar apoi duci lucrurile la nivelul următor, cumperi din țară sau aduci din afară ceea ce vrei să vinzi, îți adaugi un comision și vinzi orice vrei, fără bon, făcând un profit.    

Mecanismul e simplu, te înscrii pe grupul de pe facebook, postezi ceea ce vrei să scoți la licitație, îi faci o scurtă descriere cu poză și preț, aloci un număr limită de tichete cu o valoare modică, dar care să însumeze prețul produsului, iar la final are loc o tragere la sorți în urma căreia se desemnează un câștigător. Însă cine stabiliște prețul real al produsul scos la vânzare? Deținătorul desigur, însă suma expusă pe grup nu trebuie să coincidă cu prețul real de achiziție.

„Este într-adevăr un cerc închis, dar odată intrată în joc se deschid ușile ca prin miracol. Fac parte dintr-un astfel de grup dedicat cu precădere mămicilor în care m-am înscris când am rămas în concediu de maternitate. La scurtă vreme am fost acceptată în toate grupurile cu circuit închis în care m-am înscris”, ne-a spus A. S. mămică și bloggeriță din Cluj.

Spre exemplu o pereche de pantofi scoasă la loterie poate avea prețul de 100 lei, iar vânzătorul oferă 10 tichete în valoare de 10 lei/tichet. Astfel se pot înscrie doar 10 persoane, care trebuie să plătească în prealabil suma respectivă și doar apoi are loc tragerea la sorți prin care este desemnat câștigătorul.   

„M-am înscris și eu la astfel de loterii, investeam 5, 10 sau 20 de lei și prin tragere la sorți câștigam diverse produse. Așa că ce mi-am zis? Am și eu lucruri pe care nu le mai folosesc, în stare cât de cât bună, hai să le vând. La început era vorba de prețuri modice, însă apoi cineva mi-a spus că pot să fac bani din chestia asta dacă știu cum să mă învârt, adică să cumpăr produsele din magazin, adaug un procent pentru mine iar apoi stabilesc prețul pentru care îl scot la loterie”, mi-a mărturisit A. S.

Nimic ilegal în toată afacerea atâta vreme cât la grupul respectiv au acces doar membrii, iar aceștia, prin acceptarea termenilor și condițiilor impuse de administrator, pe care oricum nimeni nu le citește până la capăt, sunt obligați să păstreze confidențialitatea asupra a ceea ce se întâmplă în cadrul grupului.

Toate bune și frumoase însă realiteatea stă puțin altfel. Cele mai multe grupuri sunt private și necesită aprobarea unui administrator pentru a putea fi vizionate. Scopul unui astfel de grup închis, pe lângă acela de a-și proteja membrii este de a avea libertatea de mișcare în online prin care poate vinde, cumpăra, închiria orice când în fapt cei care postează se gândesc doar la cum să facă bani din Facebook.  Românul a fost și va rămâne un inventiv care știe cum să scoată bani din piatră seacă, iar dacă poate face asta stând acasă, cu atât mai bine.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *