Analiza

Chiar face DNA curățenie printre serviciile de forță ale statului român? Rareș Văduva, șeful DGIPI, pus sub acuzare de către procurorii DNA

S-au infiltrat peste tot, în toate structurile – vorbim despre gașca de cumetrie a foștilor securiști și activiști ai PCR, UTC și UASCR care distrug România, furând-o sistematic, de 26 de ani.

O știre de dimineață de pe Digi24TV ne informează că Rareș Văduva (foto), șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DGIPI) este audiat la DNA. Nu a fost adus cu mandat, ci a venit însoțit de avocatul său care le-a sdeclarat jurnaliștilor că nu știe despre ce dosar este vorba. Fiind vorba despre audiere asistată de un avocat, este cel mai probabil ca Văduva să aibă o încadrare de învinuit.

Rareș Văduva este la conducerea DGIPI din februarie anul acesta. Între 2006 și 2014, a avut funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Serviciului Român de Informaţii. Anterior a avut funcţii de execuţie în cadrul Poliţiei Române. Ce nu ne spune CV-ul său, este faptul că tatal lui a fost unul dintre comandanții Securității Tulcea. Practic SRI, prin copilul unui cap al fostei Securități, și-a mai adjudecat o structură de forță a statului român.

Surse jurnalistice afirmă că șeful DIPI este prieten la cataramă cu Nasty Vlădoiu, avocat și preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Israeliene, care a fost săltat în ianuarie acest an de către procurorii DNA, fiind acuzat de evaziune fiscală. Nasty Marian Vlădoiu este specializat în probleme de securitate naţională, este doctor în drept şi ştiinţe militare și conferenţiar la Universitatea de Drept.

O persoană din conducerea DIPI a clasificat şi apoi a refuzat solicitarea procurorilor de a declasifica documente despre deturnările de fonduri din cadrul serviciului de informaţii al MAI, acuză DNA într-un comunicat de presă, fără a-l nominaliza pe şeful Departamentului, Rareş Văduva, care a fost luni la sediul Direcţiei Anticorupţie, pentru a fi informat că a fost pus sub acuzare. DNA afirmă că persoană implicată nu numai că a clasificat informaţii pentru a ascunde deturnarea de fonduri ci şi a refuzat să le ofere procurorilor, deşi aceştia o avertizaseră despre consecinţele refuzului. Conform comunicatului citat, DNA a dispus „efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârşirii mai multor tipuri de infracţiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectivă instituţie.” DNA precizează că acest dosar este desprins din dosarul privind prejudiciul creat prin cumpărarea unei maşini de lux, în care este implicat Gabriel Oprea şi alţi şefi din poliţie.

De remarcat este faptul că Nasty Vlădoiu a fost avocatul lui vicepreședintelui BRD Alexandru Claudiu Cercel Duca, acuzat în 2012 de fraudă bancară de 22 de milioane de euro, caz în care au fost implicați și funcționari ai statului român, printre care și fostul general DIE Dragoș Diaconescu. În noiembrie 2012, Alexandru Claudiu Cercel-Duca și generalul (r) Dragos Diaconescu au fost reținuți împreună cu alte 31 de persoane intr-un dosar de fraudă bancară de 22 de milioane de euro. În dosar au fost acuzați mai multi funcționari ai statului, precum angajați ai Ministerului Economiei și directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet.

Fain, nu?

Deocamdată, afirmă cei de la DNA, Rareș Văduva este pus sub acuzare într-un dosar disjuns din cel al lui Gabriel Oprea – se cercetează, zic anchetatorii, modul în care au fost cheltuiți banii Departamentului. În 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de premier interimar al României, l-a reconfirmat în funcția de secretar de stat la Departamentul de Informații și Protecție Internă pe maiorul Rareș Văduva, desemnat în această funcție de premierul Victor Ponta, în luna decembrie. Iar Dacian Cioloș, premierul tehnocrat, l-a numit șef al structurii în februarie acest an. Asta ca să vorbim despre continuitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *